Καστοριά

Σάκης Ευαγγέλου: Όχι στον φωτοβολταϊκό σταθμό πίσω από την Ψαλίδα, μεγαλύτερο σε έκταση από την πόλη της Καστοριάς! (χάρτης)

Ας ελπίσουμε αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο στο θέμα 19 «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 40 MWp στη θέση “Αυλός” του Δήμου Καστοριάς» της 3ης τακτικής συνεδρίασης να γνωμοδοτήσει αρνητικά (ή όχι?). Συμβαδίζοντας τουλάχιστον με την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας που επικαλείται την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι:
1. την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας
2. την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
3. τη θεσμοθέτηση του αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,
4. τη θεσμοθέτηση αλλαγών και ισχυρών ανταποδοτικών, ώστε η ανάπτυξη των επενδύσεων Α.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία να συμβάλλει καθοριστικά στο πρασίνισμα της Περιφέρειας και της οικονομίας της, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος.
5. την εξασφάλιση της προτεραιότητας και ενίσχυσης των επενδύσεων ΑΠΕ από τοπικούς επενδυτές.
Η Επιτροπής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας σωστά κάνει επιπλέον αναφορά στις παρατηρήσεις της υπηρεσίας σχετικά με τις ελλείψεις των μελετών, στην ανάγκη έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων εκτάσεων, ώστε να λαμβάνονται υπόψιν η βοσκοϊκανότητα και η βοσκοφόρτιση ευρύτερης περιοχής κατά την εκπόνηση των ΜΠΕ αντίστοιχων έργων και τέλος στα κορεσμένα δίκτυα της Καστοριάς και των Γρεβενών που εμποδίζουν τις μικρές τοπικές επενδύσεις για παράδειγμα ακόμα και τα Φ/Β στέγης.

Αρνητική η Επιτροπή Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις νέων Φωτοβολταϊκών Σταθμών

 

 

Back to top button