Καστοριά

Σκέψεις και προβληματισμοί της Σόνιας Ευθυμιάδου για τα τεκταινόμενα στον χώρο του θεάτρου

“Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις” είχε πει ο αρχαίος σοφός, αλλά κάποιοι από εμάς τους σημερινούς πολύ έχουμε ξεμακρύνει από αυτή τη θεμελιώδη αρχή. Τι σημαίνει αυτό; Πριν καταπιαστούμε με οτιδήποτε, οφείλουμε να γνωρίσουμε ακριβώς την ουσία του. Τι θέλω να πω; Χάθηκε η ετυμολογία σήμερα, χάνεται και η ουσία. Τι θα πει “ηθοποιός”; Αυτός που ποιεί ήθος, πλάθει χαρακτήρες. Είχα διαβάσει κάποτε πως καλό θέατρο είναι αυτό από το οποίο αποχωρείς προβληματισμένος. Άρα, ηθοποιός σημαίνει φως, όπως ευστοχότατα είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις.
Οι σημερινοί θύτες από τον χώρο του θεάτρου τον έπληξαν βαριά. Δεν αυταπατώμεθα: όλα αυτά τα χρόνια το βλέπαμε πως οι ηθοποιοί, όπως και πολλοί άλλοι επαγγελματίες, δεν εξέπεμπαν φως, τουλάχιστον πολλοί από αυτούς. Με αποκορύφωμα τα τωρινά αίσχη, που έκαναν ταλαντούχοι ηθοποιοί-κι εδώ πάλι υπάρχει εξήγηση: “Πάσα επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία τις, καί ου σοφία φαίνεται”. Και πάσα τέχνη, θα πρόσθετα εγώ σήμερα, μετά απ’ όλη τη βρομιά που έχει ξεχυθεί από έναν χώρο τέχνης, όπως το θέατρο.
Τι τα θέλουμε, έχουμε όλοι ξεμακρύνει από την ουσία ακόμη και της δουλειάς μας πολλές φορές και αυτό είναι πολύ κακό πράγμα. Οφείλουμε να έχουμε τον νου μας πάντα σ’ αυτό, προπαντός εμείς που λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά. Το έζησα ως δασκάλα επί πολλά χρόνια και θυμάμαι πάντα τη μικρή μου μαθήτρια, που, μετά από μια εκδρομή, ήρθε και μου είπε με τον χαρακτηριστικό παιδικό τρόπο: “Εσύ, κυρία, μας λες ότι τα αναψυκτικά βλάπτουν, αλλά χτες στην εκδρομή έπινες”!!! Καταλαβαίνετε; Το παιδί με είχε πιάσει άλλα να λέω και άλλο να κάνω και αυτό δε χωρούσε στο μυαλουδάκι του.
Φανταστείτε πόσο προδομένα νιώθουν όλα αυτά τα παιδιά που αλλιώς ονειρεύονται έναν χώρο τέχνης όπως το θέατρο και αλλιώς τον βίωσαν: γεμάτο βρομιά και δυσωδία, έναν χώρο όπου βιάστηκε και το σώμα τους και η επιθυμία τους και τα όνειρά τους… Και αναρωτιόμαστε: ποιος ταλαντούχος ή μη “ηθοποιός” είχε το δικαίωμα να κάνει τόσο μεγάλο κακό σε άλλον άνθρωπο και μάλιστα σε ένα παιδί;;;
Όλες αυτές τις μέρες των βρομερών αποκαλύψεων, έχουμε σοκαριστεί κι εμείς οι μεγάλοι που κάποιους από τους θύτες τους θαυμάζαμε για το ταλέντο τους-πώς να φανταστούμε πώς νιώθουν τα παιδιά. Και κάτι άλλο που μας προβληματίζει επίσης πολύ είναι η βαριά σκιά που έχει πέσει επάνω σ’ ολόκληρο τον χώρο του θεάτρου, σε σημείο που να θεωρούμε κάθε ηθοποιό πιθανότερα ένοχο παρά αθώο-αυτό κι αν είναι μεγάλο κακό για όλους…

Από το Facebook της Σόνιας Ευθυμιάδου

Back to top button