Καστοριά

Καστοριά: Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση

Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.
Η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων το Σάββατο ανήλθε στα 2535 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να είναι ελαφρά χαμηλότερα από τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=2717), μετά την αναγκαία επαναπαραμετροποίηση του μοντέλου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η πιο μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο ήταν 51.058 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε χθες στο 5,0%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα (όπως και πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες), συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας…….

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, μείωση κρουσμάτων παρουσιάζεται στην Ημαθία με 24 κρούσματα το Σάββατο (Σχήμα 25), στην Πέλλα με 33 κρούσματα (Σχήμα 26), στην Χαλκιδική με 10 κρούσματα (Σχήμα 36), στο Κιλκίς με 10 κρούσματα (Σχήμα 25), στην Πιερία με 16 κρούσματα (Σχήμα 27). Αντίθετα καθοδική είναι η πορεία της πανδημίας στην Καβάλα με 24 κρούσματα (Σχήμα 31), στις Σέρρες με 26 κρούσματα (Σχήμα 34), στην Κοζάνη με 67 κρούσματα (Σχήμα 27) και στην Καστοριά με 5 κρούσματα (Σχήμα 35). Σταθερή είναι η κατάσταση στη Φλώρινα με 3 κρούσματα (Σχήμα 28) και στα Γρεβενά με 2 κρούσματα (Σχήμα 33). Στην Κοζάνη έχει διαμορφωθεί σταθερά ανοδικής τάσης και στην Καστοριά η συνολική πορεία της επιδημικής καμπύλης είναι αυξητική και η κορύφωση προβλέπεται να επέλθει σε 3-4 ημέρες. Παρά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων η Χαλκιδική προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» και μετά το τέλος του μήνα. Εντούτοις και άλλες περιοχές πλέον είτε βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες πάνω από το όριο (Καβάλα, Ημαθία, Πέλλα, Καστοριά, Κιλκίς, Πιερία, Γρεβενά, Σέρρες, Καστοριά). Από αυτές όμως περισσότερο ανησυχεί και πάλι η Κοζάνη, στην οποία έχει διαμορφωθεί έντονη αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες, η οποία εάν ακολουθήσει την προβλεπόμενη τροχιά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μετά τις 25 Μαρτίου, όπως και η Καστοριά, η οποία έχει για την ώρα ακόμα πιο έντονα ανοδική τάση.

Σχήμα 35: Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Όλη η ανάλυση των Σαρηγιάννη-Καρακίτσιου στο enikos.gr

 

 

 

Back to top button