Στις «σκιές» του Νοεμβρίου κινούνται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το ΑΧΕΠΑ έχει μόλις 2-3 κενά κρεβάτια ΜΕΘ ημερησίως, οι εφημερίες στο Ιπποκράτειο αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ
Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα στο πλαίσιο συγκέντρωσης που πραγματοποιείται έξω από το Ιπποκράτειο για την παγκόσμια ημέρα Υγείας τόνισε ότι οι εισαγωγές έχουν φτάσει στις συνθήκες Νοεμβρίου, πριν την εμπόλεμη κατάσταση. «Ακολουθείται μια εγκληματική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων και των ασθενών και δυστυχώς έχουμε φτάσει στις συνθήκες του Νοεμβρίου πριν την εμπόλεμη κατάσταση, όσον αφορά τις εισαγωγές», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι ΜΕΘ έχουν πιάσει όρια και ετοιμαζόμαστε να ξαναβιώσουμε την ίδια κατάσταση χωρίς κάποιοι, οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι να έχουν πάρει μάθημα να αξιοποιήσουν την εμπειρία και να έχουν σκύψει στο πρόβλημα του κόσμου».
Επίσης, η κα. Κατσίμπα εξήγησε ότι κάθε νοσοκομείο που πρόκειται να εφημερεύσει την άλλη μέρα, αδειάζει τα περισσότερα κρεβάτια ασθενών covid. «Στέλνουν ασθενείς είτε στην “Αρωγή” είτε σε άλλα νοσοκομεία, για να μπορούν να έχουν κάποια κρεβάτια άδεια και να υποδεχτούν αλλά περιστατικά κορωνοϊού. Δυστυχώς στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία και ακόμη και σε κλινικές» σημείωσε η ίδια.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και διωκόμενος Θανάσης Σιούλης χαρακτήρισε την εικόνα ως «ίδια όπως πριν 13 μήνες, γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανύπαρκτα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρά τις φωνές των υγειονομικών η πολιτεία δεν έχει σκύψει στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν. Η πολιτική χαρακτηρίζεται ως αυταρχική και μακριά από τα προβλήματα του λαού. Με αυτή τη λογική σίγουρα περιμένουμε τις χειρότερες μέρες».
Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζεται στα νοσοκομεία, υπογράμμισε: «Σταδιακά αυξάνονται οι ασθενείς και ταυτόχρονα φαίνεται η έλλειψη κλινών τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στις απλές». Για το ΑΧΕΠΑ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «από τα κατώτερα όρια που είχαμε ορίσει τον Ιανουάριο αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται ακριβώς οι τριπλάσιοι ασθενείς, περίπου 180 συνολικά. Οι ΜΕΘ κινούνται οριακά με δύο έως τρία κρεβάτια κενά ημερησίως». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όλοι απευχόμαστε να συμβεί ό,τι συνέβη τον Νοέμβριο όμως η πανδημία κρατά υψηλούς αριθμούς και μάλλον θα δυσκολευτούμε».
Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ κι μέλος της ΑΔΕΔΥ παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την πρωτοβάθμια υγεία. «Το ΑΧΕΠΑ σε στατιστικά σημεία το 2019 και το 2020 είναι κατά 2.000 λιγότερα τα χειρουργεία, κατά 10.000 λιγότερες οι εισαγωγές, κατά 80.000 λιγότερα τα εξωτερικά ιατρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Να μου πείτε όταν δεν υπάρχει η πρωτοβάθμια υγεία, πού έχουν πάει όλοι αυτοί οι ασθενείς. Γιατί δεν θρηνούμε μόνο τους 8,500 από κορωνοϊο, δεν προσθέτουμε και όλους όσους έχουν επιβιώσει λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να βρούνε νοσοκομείο εξαιτίας του ότι δεν είχαν λεφτά να πάνε σε νοσοκομείο».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Χρήστος Τζελέπης, έκανε λόγο για αυξανόμενη πίεση στις εφημερίες. «Η πίεση στο Ιπποκράτειο είναι συνεχόμενη από εφημερία σε εφημερία.
Στην τελευταία εφημερία φτάσαμε να έχουμε 150 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες και στη ΜΕΘ ήταν 26 ασθενείς», σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι χθες στη Θεσσαλονίκη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 622 κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που ανησυχεί τόσο τους ειδικούς, όσο και το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της πόλης, που ζητούν άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.