15 Απριλίου 1941. Σαν σήμερα πριν 83 έτη πραγματοποιήθηκε η ηρωική Μάχη του Άργους Ορεστικού (σε άλλες πηγές αναφέρεται ως μάχη της Καστοριάς ή μάχη του Δισπηλιού), η μοναδική ανοιχτή μάχη τακτικών στρατών που δόθηκε κατά τον Ελληνογερμανικό Πόλεμο την Άνοιξη του 1941. Δεν ήταν μάχες τακτικών στρατών οι επίσης ηρωικές μάχες στο Ρούπελ και την Κρήτη.
Την 15η Απριλίου, αμέσως μετά τη Μάχη της Στενωπού της Κλεισούρας, οι γερμανική μηχανοκίνητη Σωματοφυλακή «SS Αδόλφος Χίτλερ» προελαύνει προς τον παραλίμνιο κάμπο της Καστοριάς. Ο κίνδυνος να αιχμαλωτιστούν τα Τμήματα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας που υποχωρούσαν από το μέτωπο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στη Βόρεια Ήπειρο ήταν πολύ μεγάλος. Η Μεραρχία Ιππικού και η 21η Ταξιαρχία Πεζικού έφρασαν την δίοδο βόρεια της λίμνης στο χωριό Φωτεινή και παρέμειναν στις θέσεις τους παρά το σφυροκόπημα 40 περίπου γερμανικών αεροσκαφών.
Περί την 13:30 ώρα έλαβε χώρα σφοδρή μάχη μεταξύ Άργους Ορεστικού, Δισπηλιού και Αμπελοκήπων στη θέση Σπαχλίκ, όπου αντιστάθηκε ηρωικά η Μοίρα Πυροβολικού του Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου και η Ίλη Ιππικού του Ίλαρχου Κλείτου Χατζηλιάδη. Έτσι, μετά την ανατίναξη της γέφυρας των Μανιάκων, οι Μεραρχίες IX και Χ κατέφυγαν στα ορεινά προς το Σκαλοχώρι.
Το Άργος Ορεστικό καταλήφθηκε από τους Γερμανούς στις 19:00 και η Καστοριά στις 20:00 το απόγευμα της 15ης Απριλίου.
Μια σχετική λεπτομέρεια είναι ότι ‘ενα μήνα αργότερα, αφού καταλήφθηκε σχεδόν όλη η χώρα, ο Στρατηγός Ντήτριχ κάλεσε τον Συνταγματάρχη Ευστάθιο Λιώση να του εξηγήσει τη διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στη Μάχη του Άργους Ορεστικού, καθώς ήταν δυσανάλογα δυσχερής για τις γερμανικές δυνάμεις. Ο στρατηγός εντυπωσιάστηκε από την ελληνική αντίσταση και μετέφερε τα συγχαρητήριά του στον Υποστράτηγο Σωτήριο Μουτούση, Διοικητή της XIII Μεραρχίας. (φωτ. ΓΕΣ/ΔΙΣ, Το Τέλος μιας Εποποιίας, Απρίλιος 1941, 3η Έκδοση, Αθήνα 2009)
1 λεπτό ανάγνωση