Ύστερα από έναν χρόνο απουσίας, λόγω πανδημίας, επιστρέφει διαδικτυακά φέτος, η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές των ετών 2019-2020 στη Μακεδονία και τη Θράκη. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά από το 1987 που δεν πραγματοποιήθηκε, γι’ αυτόν τον λόγο στη φετινή διοργάνωση έχει συγκεντρωθεί και θα ανακοινωθεί και η συντριπτική πλειοψηφία του υλικού που ήταν να παρουσιαστεί το 2020. Σε αυτή συμμετέχουν 204 σύνεδροι με 81 ανακοινώσεις.
Αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των Πανεπιστημίων και των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών θα παρουσιάσουν, για 33η φορά, τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους, την αρχαιολογική και αρχαιομετρική τεκμηρίωση των δεδομένων τους και τα έργα ανάδειξης των μνημείων στη Μακεδονία και τη Θράκη, από τον Έβρο ως την Καστοριά.
Η καθηγήτρια Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Ελένη Μανακίδου, εκ των συντονιστών της συνάντησης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι πολλές οι ανακοινώσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον, ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, πολλά αναστηλωτικά έργα και έργα ανάπτυξης γνωστών μνημείων και ερευνητικά προγράμματα, τα οποία έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και υλοποιούνται από μεγάλες διεπιστημονικές ομάδες. «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται διαδικτυακά, αλλά όλες οι ομιλίες θα ακολουθήσουν το πρότυπο που ακολουθείται κάθε χρόνο», σημειώνει και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό και φέτος η εκπαιδευτική διαδικασία με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών, που αποτελεί δομικό στοιχείο του συνεδρίου. Προσθέτει δε, ότι επειδή ακριβώς πραγματοποιείται διαδικτυακά, πολλοί αρχαιολόγοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό «είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το φετινό συνέδριο».
Το αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού στην αρχαιολογία
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν άφησαν ανεπηρέαστη και την αρχαιολογία, με την πανδημία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να έχει προσθέσει περαιτέρω δυσκολίες στη διεξαγωγή ανασκαφικών ερευνών. «Υπήρχε η στενότητα στις ανασκαφές λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και ο κορονοϊός είναι μια πολύ δύσκολη συνθήκη. Για δεύτερη χρονιά θα αναγκαστούμε να πάρουμε πολύ λίγους φοιτητές και να κάνουμε πολύ περιορισμένη έρευνα στις ανασκαφές μας. Υπάρχει μια αδυναμία λόγω του κορονοϊού να γίνουν μεγάλες ομάδες από φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους», τονίζει η κ. Μανακίδου.
Υπάρχουν όμως και θετικές εξελίξεις, καθώς, σύμφωνα με την αρχαιολόγο «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και αρκετές ιδιωτικές δουλειές. Αρχίζει να μελετάται το υλικό που είχε συσσωρευτεί από αρκετές δεκαετίες πρόσφατων ερευνών. Ενισχύεται, επίσης, η έρευνα όσον αφορά τη δημιουργία ομάδων που μελετούν το υλικό από συγκεκριμένες θέσεις», σημειώνει η κ. Μανακίδου.
Η 33η Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές των ετών 2019-2020 στη Μακεδονία και τη Θράκη, θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Απριλίου 2021 και διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 στις 9.00.
Δήμητρα Κεχαγιά
ΑΠΕ
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EXPLO και η νέα ερευνητική περίοδος στο νεολιθικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς.
Μουσειακές εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς: φωτίζοντας πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού με βιωματικές προσεγγίσεις.
Σύνδεσμος ZOOM: https://authgr.zoom.us/j/97877778715?pwd=TW1tSEhaMVZFYnd4ZEhUellhMzZkZz09#success
LIVE STREAMING ΜΕΣΩ ΑΠΘ: https://www.auth.gr/video/29067