Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και για την αναλυτική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των δημοτών Νεστορίου για το θέμα της παροχής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στις «λευκές περιοχές» του Δήμου, παρατίθενται συγκεκριμένα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες αλήθειες.
Καταρχάς ξεκαθαρίζεται πως για την παροχή του τηλεοπτικού σήματος σε όλη την Ελλάδα, υπεύθυνο είναι το κεντρικό κράτος (Υπουργεία). Τα τελευταία χρόνια, η υπηρεσία αυτή παρέχεται μέσω της εταιρίας Digea, με την οποία έχει υπογραφθεί σχετική σύμβαση και έχει ψηφιστεί σχετική νομοθεσία.
Η Digea, τηρώντας τις υποχρεώσεις της σύμβασης με το κράτος, έχει ενεργοποιήσει 156 κέντρα εκπομπής από τα οποία επιτυγχάνεται κάλυψη 95% του πληθυσμού της χώρας. Το υπόλοιπο 5% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσοστό επί του εμβαδού της επιφάνειας της χώρας, αφού πρόκειται για αραιοκατοικημένες, ακριτικές και ορεινές περιοχές, απλώς δεν καλύπτεται από τα συγκεκριμένα κέντρα εκπομπής. Οι περιοχές αυτές αποκαλούνται «λευκές περιοχές».
Στον Δήμο Νεστορίου, τα χωριά που βρίσκονται στις «λευκές περιοχές» είναι τα εξής : Διποταμία, Κομνηνάδες, Μεσόβραχο, Χιονάτο, Επταχώρι, Ζούζουλη, Πευκόφυτο, Χρυσή, Γράμμος, Κυψέλη, Γιαννοχώρι, Λειβαδοτόπι, Μονόπυλο, Πεύκος, Στενά και Τρίλοφος.
Από το 2015 λοιπόν, που ξεκίνησε το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, αυτά τα χωριά παρέμειναν με τους παλιούς εξοπλισμούς των αναλογικών καναλιών, με τα γνωστά προβλήματα της μη προβολής αρκετών καναλιών, των συνεχών βλαβών, της κακής ποιότητας εικόνας και του μεγάλου κόστους συντήρησης. Εννοείται ότι από το 2015, που προέκυψε το πρόβλημα, έως το 2020, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά (ούτε το κράτος, ούτε ο Δήμος Νεστορίου), ώστε να μελετήσουν σοβαρά το θέμα και να βρουν μία οριστική και μόνιμη λύση για όλους τους κατοίκους των παραμελημένων αυτών οικισμών.
Στις 12.11.2018 εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιχειρήθηκε από την πολιτεία, μέσω των εταιριών Digea και Cosmote, να λυθεί το πρόβλημα των «λευκών περιοχών» με δύο τρόπους :
1)Με την τοποθέτηση στα σπίτια των μόνιμων κατοίκων των χωριών αυτών και όχι όλων των σπιτιών, ατομικής – δορυφορικής εγκατάστασης (τα γνωστά «πιάτα») από την Cosmote. Η δέσμευση μάλιστα ήταν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα παρείχε τηλεοπτικό σήμα δωρεάν μόνο για 2 χρόνια και στη συνέχεια, όποιος ήθελε να διατηρήσει το «πιάτο», θα πλήρωνε 5 ευρώ κάθε μήνα.
2)Εναλλακτικά η Digea, προκειμένου να δώσει ψηφιακό σήμα σε αυτούς τους οικισμούς, απαιτούσε να συγκεντρωθεί από κάθε περιοχή ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων (περίπου 300), για να εγκαταστήσει σταθμό συμπληρωματικής κάλυψης δικτύου με εγγύηση λειτουργίας 8 ετών.
Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό και επιβεβαιώθηκε στην πράξη, και οι 2 λύσεις ήταν πρόχειρες και ανέφικτες, κυρίως γιατί :
1) Οι μόνιμοι κάτοικοι στα χωριά του Δήμου Νεστορίου είναι λίγοι και κανείς θεσμικός παράγοντας (Δήμος, Περιφέρεια κλπ) δεν φρόντισε να εξηγήσει και να πείσει τους αρμόδιους ότι η λύση αυτή θα κάλυπτε τους μόνιμους κατοίκους και όχι όλα τα σπίτια των οικισμών, τα οποία κατοικούνται περιστασιακά και ιδίως το καλοκαίρι.
2) Ήταν αδύνατο να βρεθούν σε κάθε χωριό (ή περιοχή) 300 νέες αιτήσεις για να η λύσει η Digea το ζήτημα τοπικά.
Έτσι, το πρόβλημα συνέχιζε να υφίσταται για χρόνια, οι κάτοικοι και οι δημότες διαμαρτύρονταν και οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα.
Αυτή την κατάσταση βρήκε η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία από το ξεκίνημά της (Σεπτέμβριος 2019) κατέγραψε τα δεδομένα και τα προβλήματα και άρχισε να διερευνά τρόπους επίλυσης τους. Από την έρευνα διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα :
Το κόστος των επιπλέον αναμεταδοτών που έπρεπε να τοποθετηθούν για την κάλυψη όλων των οικισμών που έχουν πρόβλημα ήταν μεγάλο.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, αρμόδιοι για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι Δήμοι, δεν επέτρεπαν την αγορά και την τοποθέτηση αναμεταδοτών από τους Δήμους, γιατί οι τελευταίοι είναι αναρμόδιοι για την παροχή τηλεοπτικού σήματος στους Έλληνες πολίτες (αρμοδιότητα κεντρικού κράτους).
Μετά από αυτό, η σημερινή δημοτική αρχή Νεστορίου ξεκίνησε μία πολύμηνη, συστηματική προσπάθεια προκειμένου να εξηγήσει και να πείσει τους αρμόδιους φορείς να επιτρέψουν να αναλάβει ο Δήμος την επίλυση του προβλήματος με δική του δαπάνη. Κατατέθηκαν έγγραφα και μελέτες, έγιναν επανειλημμένες επαφές σε Υπουργεία και θεσμικά όργανα. Απέδειξε με τις ενέργειές του ο Δήμος, ότι η Digea δεν μπορεί και δεν πρόκειται να καλύψει τις περιοχές αυτές και ότι είναι αδιανόητο κάτοικοι ορεινών και ακριτικών περιοχών να βλέπουν κανάλια από γειτονικές χώρες και όχι Ελληνικά, δηλαδή να αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί – τονισθεί ότι είναι λάθος οι δημότες να διαχωρίζονται σε μόνιμους και μη, αποκλείοντας τους δεύτερους από τις όποιες λύσεις που θα επέτρεπαν όλα τα σπίτια να έχουν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.
Αποτέλεσμα της πολύμηνης και συστηματικής αυτής προσπάθειας υπήρξε η αποδοχή εκ μέρους των αρμόδιων φορέων της δυνατότητας να αναλάβει ο Δήμος Νεστορίου την προμήθεια των τηλεοπτικών αναμεταδοτών με δική του δαπάνη. Επόμενο βήμα ήταν η αγορά και η τοποθέτηση του πρώτου αναμεταδότη στο Επταχώρι, που μετά από δοκιμαστική λειτουργία και σχετικές εργασίες, τέθηκε πρόσφατα σε πλήρη λειτουργία και κάλυψε με δωρεάν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα τα χωριά Επταχώρι, Χρυσή και Ζούζουλη στο σύνολό τους, χωρίς κανέναν διαχωρισμό μεταξύ των δημοτών σε μόνιμους κάτοικους και μη. Όλοι οι δημότες, όλα τα σπίτια.
Στην παρούσα φάση, ο Δήμος συνεχίζει με την αγορά και την τοποθέτηση άλλων 4 νέων αναμεταδοτών (με υλοποίηση το 2021), έναν για Διποταμία – Κομνηνάδες, έναν για Χιονάτο, έναν για Πευκόφυτο και έναν για Κυψέλη. Η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια για να καλυφθούν τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου. Το συνολικό κόστος για τους 5 αναμεταδότες θα είναι 40.000 ευρώ.
Μετά από αυτά είναι ξεκάθαρο, ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που αντιμετωπίζει και επιλύει με ίδιες δαπάνες, ένα πρόβλημα που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια, κυρίως από το κεντρικό κράτος. Η σημερινή δημοτική αρχή δίνει λύσεις, σε ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί και ταλαιπωρεί τους δημότες για αρκετά χρόνια, με πράξεις και αποτελέσματα που δεν μπόρεσε να δώσει κανείς άλλος στο παρελθόν (κράτος, Περιφέρεια, Δήμος).