«Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» είναι ο τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Καστοριάς, που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εστιάζει σε θέματα διατήρησης και βιώσιμης διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Πεδίο μελέτης και ανάπτυξης των βιωματικών δραστηριοτήτων του προγράμματος αποτελεί μία συνοικία του ιστορικού κέντρου της πόλης της Καστοριάς, το Ντολτσό, με κεντρική επιδίωξη να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η υλική πολιτισμική κληρονομιά δεν είναι ένα σύνολο από κτήρια και άλλα αντικείμενα, με μόνο σκοπό τη συντήρησή τους για ιστορικούς και ηθικούς λόγους, αλλά ένα αναπόσπαστο, λειτουργικά ενταγμένο, τμήμα της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Η ψηφιακή εφαρμογή μικτής πραγματικότητας «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» σχεδιάστηκε ως ένα εναλλακτικό μέσο για την υλοποίηση των εργασιών πεδίου του προγράμματος και ως ένας ανοιχτός εκπαιδευτικός πόρος, που μπορεί, ωστόσο, να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε κάτοικο ή επισκέπτη της περιοχής.
Η εφαρμογή υποστηρίζεται από Android και iOS συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ) και λειτουργεί με βάση την τοποθεσία GPS, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο. Δημιουργήθηκε από το Κ.Π.Ε. Καστοριάς και το Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την αξιοποίηση του TaleBlazer, ψηφιακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από το MIT’s Scheller Teacher Education Program (STEP lab).
Σας προσκαλούμε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο ή στο τάμπλετ σας και να περπατήσετε στο Ντολτσό υιοθετώντας διαδοχικά τέσσερις ρόλους: του περιηγητή, του αρχιτέκτονα, του κατοίκου της περιοχής, του ενεργού πολίτη, μέσα από τους οποίους επιχειρείται η ανάδειξη της αισθητικής, ιστορικής, αρχιτεκτονικής, οικονομικής αξίας των μνημείων της περιοχής και των τάσεων ένταξής τους στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Κωδικοί για την εγκατάσταση της εφαρμογής (ελληνική και αγγλική γλώσσα):
Περισσότερες πληροφορίες για την ψηφιακή εφαρμογή, οδηγίες εγκατάστασης και βίντεο επίδειξης, μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://kpe-kastor.kas.sch.gr/taleblazer/.
Με εκτίμηση
Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς