Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ο γητευτής των πουλιών – Εντυπωσιακές πτήσεις με γεράκια (φωτογραφίες – βίντεο)

Η πανάρχαια τέχνη της ιερακοτροφίας αναβιώνει και διατηρεί την παράδοσή της στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια από τις πιο σπάνιες, δύσκολες και συνάμα εντυπωσιακές καλλιέργειες μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ανθρώπου-άγριων πτηνών, με ρίζες 4.000 ετών στη χώρα μας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Οι εκπαιδευτές άγριων πτηνών, οι λεγόμενοι «γερακάρηδες», είναι άνθρωποι που με πολλή υπομονή και αγάπη για τα αρπακτικά, ανέπτυξαν εγκάρδιο δεσμό μαζί τους και συνεχίζουν την παράδοση των αρχαίων προγόνων. Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη Νέα Κερασιά, το ThessToday.gr συνάντησε τον Σάββα Καραμιχάλη, εκπαιδευτή άγριων πτηνών εδώ και 15 χρόνια, μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας και ένα εκ των ελαχίστων ατόμων στην πόλη που ασχολούνται με την ιερακοτροφία.

Ο 41χρονος «γερακάρης» συστήνεται στον φακό του ThessToday.gr με το ενός έτους αρσενικό γεράκι του. Πρόκειται για ένα Harris Hawk, μεσαίου μεγέθους αρπακτικό πτηνό, το οποίο προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους, είναι ότι ενώ όλα τα αρπακτικά είναι μοναχικά, τα Harris Hawk κυνηγούν σε ομάδες, με τα θηλυκά να είναι ισχυρότερα των αρσενικών λόγω μεγέθους και χαρακτήρα.

Κανόνας για τους εκπαιδευτές αποτελεί η τοποθέτηση πομπού στο πτηνό για την εύρεσή του, ενώ μάλιστα χρησιμοποιούνται και τα σχετικά κουδουνάκια για τον εντοπισμό του ανά πάσα στιγμή. Όπως εξηγεί ο Σάββας Καραμιχάλης, τα κουδουνάκια βοηθούν και χρησιμοποιούνται όταν για παράδειγμα πραγματοποιεί πτήση σε δάσος, μιας και το πέταγμά του είναι αθόρυβο.

«Με τα γεράκια Harris Hawk ξεκινάνε συνήθως οι αρχάριοι, γιατί είναι πολύ κοινωνικά και συγχωρούν τα λάθη, αλλά είναι γεράκια και για τους αρκετά έμπειρους, που μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτά: κυνήγι, έλεγχο πτηνών και… σόου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάββας Καραμιχάλης και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο γεράκι είναι μικρό, όμως σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσει η εποχική πτερόρροια. Πρόκειται για μια μια επώδυνη διαδικασία όπου το πτηνό αλλάζει τα φτερά του. Γι’ αυτό κι εμείς λέμε πάντα το καλοκαίρι ότι όταν μπαίνουν τα γεράκια σε πτερόρροια ότι είναι οι διακοπές του γερακάρη».

Ο ίδιος, όπως επισημαίνει, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις εκπαιδεύσεις πτηνών πριν από 15 χρόνια. «Όταν είχα ξεκινήσει, είχα πάρει πάλι ένα Harris Hawk, αλλά θηλυκό. Γνώριζα ότι μου αρέσουν οι εκπαιδεύσεις ζώων ή πτηνών, αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι μπορείς να γητεύσεις αρπακτικό. Όταν το έμαθα, σκέφτηκα “γιατί να μην ασχοληθώ;” και από τότε εκπαιδεύω γεράκια για 15 χρόνια ασταμάτητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως η εκπαίδευση άγριου πτηνού πρόκειται περί… ακριβού σπορ. «Αγόρασα το γεράκι 1.000 ευρώ, έδωσα άλλα τόσα χρήματα για τον εξοπλισμό μου, ενώ υπολογίζεται και η τροφή του», συμπλήρωσε.

Το γεράκι του Σάββα Καραμιχάλη τρέφεται όπως τονίζει ο ίδιος «πολύ καλά», ενώ το… μενού περιλαμβάνει από κατεψυγμένα ορτύκια, κλωσόπουλα μέχρι και κατεψυγμένα κουνέλια. «Η τροφή του πρέπει να είναι ποικίλης και να μην τρώει το ίδιο και το ίδιο», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι η οπτική οξύτητα ενός γερακιού είναι οκτώ φορές ανώτερη από του ανθρώπου, επιτρέποντάς του να διακρίνει ακόμα και την πιο μικρή λεία από δέκα χιλιόμετρα μακριά. Όσον αφορά την εκπαίδευσή του, o κ. Καραμιχάλης εξηγεί ότι το άγριο αρπακτικό μαθαίνει σταδιακά να προσγειώνεται στο χέρι του εκπαιδευτή που φέρει ειδικό γάντι, να τρώει, να φεύγει και να επιστρέφει με τον χαρακτηριστικό ήχο της σφυρίχτρας από όπου και αν βρίσκεται.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το «αγκάθι» της τροπολογίας για το νόμιμο κυνήγι

Για χρόνια ο Ελληνικός Σύλλογος Ιερακοτροφίας αγωνίζεται για την τροπολογία που θα καθιστά νόμιμη τη χρησιμοποίηση γερακιών στο κυνήγι. Το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε προς ψήφιση και σύντομα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση-λύτρωση για τους «γερακάρηδες». «Περιμένουμε να βγει ο νόμος για το κυνήγι με τα γεράκια. Ευτυχώς έχουμε τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιερακοτροφίας, τον Σταύρο Αθανασίου, ο οποίος έχει κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να γίνει το κυνήγι με το γεράκι νόμιμο. Όσες φορές προσπαθήσαμε όλο κάτι γινόταν και στράβωνε. Περιμένουμε ίσως και την άλλη εβδομάδα τον νόμο και από εκεί και πέρα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και θα μπει επιτέλους μια τάξη με σοβαρό έλεγχο στον χώρο των αρπακτικών, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος εκπαιδευτής άγριων πτηνών.

Να σημειωθεί ότι από το 2010 αυτή η τέχνη αναγνωρίζεται και προστατεύεται από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

thesstoday.gr

Back to top button