ΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Ανάβαση στην κορυφή 2520 του Γράμμου μέσω λίμνης Γκιστόβα (βίντεο με αφήγηση)


Ιούνιος 2021. Συλλογή στοιχείων για την αποτύπωση των πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών του βουνού, με σκοπό τη δημιουργία ενός ορειβατικού website του Γράμμου και την κατασκευή μιας πεζοπορικής εφαρμογής.
Η ανάβαση στην Κορυφή 2520 εκκινεί από το χωριό Γράμος (Γράμοστα). Η διαδρομή που κάνουμε εδώ ξεκινά από τη θέση Λεύκα, ανεβαίνει στη λίμνη Γκιστόβα και συνεχίζει μέχρι την Κορυφή 2520.
Το μεγαλύτερο μέρος του Γράμου καλύπτεται από αδιαπέρατα πετρώματα. Κάτω από τα χάδια των παγετώνων, διαμορφώθηκαν αλλεπάλληλα οροπέδια και λεκάνες, όπου φωλιάζουν πολλές μικρές και μεγαλύτερες λίμνες.
Στην πορεία θα περιηγηθούμε στα μεγάλα και τα μικρά συστατικά του βουνού. Ανάμεσα σε εκατομμύρια βιόλες, γεντιανές, κρόκους, πρίμουλες και άλλα είδη των υποαλπικών λιβαδιών, θα εντοπίσουμε ομάδες από νάρκισσους και λίγα κόκκινα Geum.
Η Γκιστόβα, η μεγαλύτερη και βαθύτερη από τις λίμνες του Γράμου βρίσκεται στα 2350 μέτρα. Την άνοιξη, οι συμπαγείς μάζες του χιονιού μοιάζουν με μέτωπα αιώνιων πάγων.
Από τη Γκιστόβα, θα πάρουμε την κόψη της κορυφογραμμής, πάνω στα σύνορα με την Αλβανία. Το πεδίο είναι απρόβλεπτο: πλαγιές, χιονούρες, βράχινες κόψεις, πετρολίβαδα. Απρόσμενα, φτάνουμε στη βόρεια ράχη της 2520 και ξεκινάμε το εύκολο σκαρφάλωμα στην βραχώδη κόψη, αφήνοντας το πιο βατό μονοπάτι της δυτικής όψης σε άλλη διαδρομή.
Μετά την κορυφή, κατεβήκαμε μέσα από τα μεγάλα λιβάδια του Φάγκου. Αφού μας έδιωξε από την κεφαλή του, ο Γράμος γίνεται ξανά φιλικός εδώ κάτω και μας υποδέχεται σε ένα λιτό τοπίο βαθιάς σιωπής, που ενισχύει την ψυχική ακοή και την ενόραση. Από το μεγάλο λιβάδι, οι νεραγκούλες μας ξεπροβοδίζουν στον μακρύ δρόμο προς το χωριό.

 

Back to top button