Ελλάδα

Χαλκιδική: Το πρώτο δημοτικό Μουσείο Μελιού ετοιμάζεται στην Αρναία

Θα είναι ένα μουσείο, κυριολεκτικά, όλο …γλύκα. Το πρώτο Δημοτικό Μουσείου Μελιού στην Ελλάδα ετοιμάζεται να πάρει «σάρκα και οστά» στην Αρναία του δήμου Αριστοτέλη, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής σε μία προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προβάλει την περιοχή που είναι γνωστή για τα μελισσοκομικά της προϊόντα.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ιδιωτικές προσπάθειες για μουσείο μελιού σε Αττική και Ρόδο, ωστόσο αυτό που σχεδιάζεται στην Αρναία θα είναι το πρώτο Μουσείο Μελιού που φτιάχνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο χώρος όπου θα στεγαστεί το Μουσείο έχει ήδη βρεθεί και θα είναι ένα κτίριο σπουδαίας αρχιτεκτονικής σημασίας, ιδιοκτησία του δήμου, που βρίσκεται στην πλατεία της Αρναίας. Στο εσωτερικό του, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν όλη την πορεία της μελισσοκομίας, μέσα από παραδοσιακά εργαλεία των μελισσοκόμων, από ψηφιακές αναπαραστάσεις και ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Οι παλιοί «μελισσάδες» της Αρναίας κατασκεύαζαν μόνοι τους τις κυψέλες, οι οποίες ήταν σαν καλάθια αλλά και τα περισσότερα μελισσοκομικά εργαλεία. Φρόντιζαν να μετακομίζουν διαρκώς τις κυψέλες σε διάφορα μέρη ανάλογα με το χρόνο διάρκειας της νομής και για την αφαίρεση του μελιού από τις κηρήθρες χρησιμοποιούσαν την παλιά μέθοδο του στραγγίσματος, κατά την οποία η σύνθλιψη των κηρηθρών μέσα στα καλάθια γινόταν με τα χέρια. Από τα υπολείμματα παρήγαγαν το κερί, ενώ προϊόν των υπολειμμάτων της κηροποιίας ήταν η μουντουβίνα (ποτό από μέλι). Οι σημερινοί μελισσοκόμοι έχουν εκσυγχρονίσει τη διαδικασία παραγωγής του μελιού και των άλλων προϊόντων, όμως συνεχίζουν να έχουν τη μελισσοκομία ως βασική απασχόληση.

«Στόχος μας είναι να βρούμε και εργαλεία από την αρχαία μελισσοκομία. Η Αρναία έχει σπουδαία παράδοση γύρω από τη μελισσοκομία, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε ένα σημείο μνήμης, προβολής και ενημέρωσης αυτής της παραδοσιακής ενασχόλησης των κατοίκων της Αρναίας με το μέλι», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαλιάνος.

Από την πλευρά του δήμου, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές, μηχανολογικές), έχει δοθεί το «πράσινο φως» και από την αρχαιολογική υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο και πλέον αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτίριο με προϋπολογισμό περίπου 272.000 ευρώ.

Στόχος της δημοτικής αρχής Αριστοτέλη είναι το μουσείο να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και να είναι επισκέψιμο για τους τουρίστες από το καλοκαίρι του 2022.

ΑΠΕ

Back to top button