ΑθλητικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Συνέντευξη με τον Θανάση Παγουνάδη: Όλα όσα μας είπε για τον Olympus Marathon 2021

Η ομάδα μας Distance Running Center Athens επικοινώνησε με τον Θανάση Παγουνάδη, τον τρίτο νικητή στην φετινή διοργάνωση του Olympus Marathon στην απόσταση των 44 χιλιόμέτρων.
Διαβάστε τις απαντήσεις του και ζήστε την εμπειρία του, μέσα από αυτές.
Ευχαριστούμε τον Θανάση για τις όμορφες απαντήσεις του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επίτευξη των επόμενων στόχων του!!!

1. ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 44 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ OLYMPUS MARATHON;
Όπως έχω αναφέρει, ο Olympus Marathon είναι ο δημοφιλέστερος αγώνας στην Ελλάδα, καθώς διεξάγεται στο βουνό των Θεών, αλλά και ένας από τους δημοφιλέστερους αγώνας στο εξωτερικό. Είναι μία μοναδική εμπειρία να ξεκινάς από το επίπεδο της θάλασσας και να φτάνεις με παρατεταμένη ανηφόρα στο υψηλότερο σημείο της χώρας μας.

2. ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ;
Οι καιρικές συνθήκες είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν προβλέπεις. Η ζέστη και η υγρασία ήταν αισθητή από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα του αγώνα και η εφίδρωση στο σώμα με την απώλεια υγρών ξεκίνησε πολύ νωρίς. Εμένα προσωπικά με δυσκόλεψε αρκετά καθώς οι πρώτες κράμπες ξεκίνησαν περίπου στο 13ο χιλιόμετρο. Επομένως ήξερα από νωρίς ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος.

3. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ;
Η διοργάνωση του Olympus Μarathon είναι μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου και όπως κάθε χρόνο η διαδρομή και η σήμανση είναι άρτια. Είναι αυτό που λέμε, «σε πάει από μόνη της». Όσον αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο, τηρήθηκε όσο το δυνατόν καλύτερα από διοργανωτές και αθλητές. Όλοι προσκόμισαν το μοριακό ή rapid test στη γραμματεία του αγώνα για την παραλαβή του αριθμού και αυτό, για την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας στο τριήμερο των αγώνων. Όλα ήταν στην ώρα τους όπως ακριβώς έλεγε το πρόγραμμα. Λόγω ζέστης υπήρχαν σταθμοί σε πολλά σημεία. Νομίζω ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρόνια.

4. ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ;
Πάντα ο πρώτος είναι πρώτος. Αλλά και μία θέση στο βάθρο είναι εξίσου σημαντική. Επιδόσεις ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν υπό αυτές τις συνθήκες και γι αυτό έπρεπε ο καθένας μας να διαχειριστεί σωστά τις δυνάμεις του με αυτά τα δεδομένα.

5. ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 42Ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΞΟΥΘΕΝΩΘΗΚΕΣ. ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ; ΠΩΣ ΕΠΕΙΣΕΣ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ;
Όπως ανέφερα και στο post μου στο Facebook ρίσκαρα παίρνοντας την κούρσα πάνω μου στο 7ο χιλιόμετρο κάνοντας έναν δικό μου αγώνα ώστε να πάρω μία διαφορά στο δυνατό ανηφορικό για εμένα κομμάτι του αγώνα, με σκοπό να ισορροπήσω την διαφορά στο κατηφορικό κομμάτι και όλα να κριθούν στον Ενιπέα. Από το 25 χιλιόμετρο είχα αρχίσει να κουράζομαι και να σκέφτομαι την εγκατάλειψη του αγώνα αλλά η θέληση του να τερματίσω ήταν μεγαλύτερη γι΄ αυτό και συνέχισα να τρέχω προσπαθώντας να αντιστρέψω τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Στο 31 χιλιόμετρο που ήταν ο σταθμός και τελευταίο σημείο του αγώνα που θα μπορούσα να εγκαταλείψω, μας περίμενε κόσμος να μας χειροκροτήσει και ο προπονητής μου Κώστας Βασιλάκης μου έδωσε τις τελευταίες δυνάμεις για να συνεχίσω. Μπαίνοντας στον Ενιπέα προσπάθησα να κρατήσω ένα ρυθμό μέχρι το τέλος του αγώνα και λίγο πριν την τελευταία ανηφόρα στις “πόρτες” 42ο χιλιόμετρο άρχισα να ξεμένω από δυνάμεις και ενέργεια με αποτέλεσμα να περπατάω, εκεί σκέφτηκα ότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φτάσω στον τερματισμό έστω και περπατώντας. Βρισκόμουν δυο χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό και ήταν αδιανόητο να μην τερματίσω. Από την στιγμή που έχασα την θέση με την οποία προηγούμουν, όλες οι άλλες θέσεις για εμένα ήταν ίδιες. Αφού κατάφερα και βγήκα από τον Ενιπέα, έτρεξα την κατηφόρα διανύοντας το Λιτόχωρο μέχρι να περάσω την γραμμή του τερματισμού.

6. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ, ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ 3ΗΜΕΡΟΥ;
Εκτός από τον τερματισμό η ωραιότερη στιγμή ήταν το αίσθημα που ένιωθα ότι όλα είναι όπως πριν, όσον αφορά την κατάσταση που περάσαμε με τον covid19.

7. ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ; ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΓΩΝΑ;
Ο Olympus Marathon ήταν ένας αγώνας στόχος από την αρχή της χρονιάς. Ο όγκος χιλιομέτρων και η ποιότητα της προπόνησης ήταν σαφώς καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, το γεγονός ότι πέρασα covid-19 με ταρακούνησε λίγο καθώς δεν ήξερα αν θα είμαι έτοιμος για έναν τέτοιο αγώνα, αλλά η φυσική μου κατάσταση επανήλθε πολύ γρήγορα. Επομένως σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι πήγε αρκετά καλά.

8. ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;
Ήταν ένα μεγάλο μάθημα αυτό για εμένα, καθώς υπερεκτίμησα κάποια πράγματα και αψήφησα κάποια άλλα. Σίγουρα σε αυτές τις συνθήκες θα συνιστούσα να μην έτρεχε κάνεις βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του. Σε περίπτωση όμως που τρέχουμε έναν αγώνα με τόσο ψηλές θερμοκρασίες, θέλει πολύ καλή ενυδάτωση μέρες πριν αλλά και μέσα στον αγώνα, τροφοδοσία παραπάνω από αυτό που υπολογίσαμε με σκοπό να είμαστε γεμάτοι ενεργειακά. Και τέλος να μην σκεφτεί κανείς να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κάνει μία κούρσα συντηρητική από την αρχή.

9. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ;
Οι στόχοι μας πολλές φόρες αλλάζουν με τις συνθήκες. Είχα στο μυαλό μου το πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ και κατ’ επέκταση το πανευρωπαϊκό στην Πορτογαλία και το παγκόσμιο στην Ταϊλάνδη, αλλά δεν έγινε ποτέ το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Επόμενος αγώνας είναι τα 44χλμ στο Zagori Μountain Running και ύστερα θέλω να κάνω κάποιους αγώνες στο εξωτερικό ανεβάζοντας την γενική μου βαθμολογία στην ITRA ώστε να καταταγώ στους 100 κορυφαίους στον κόσμο.

 drcathens.gr

Back to top button