Μέρες καύσωνα διανύει η χώρα και οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη διάρκεια, που φέρνουν στη μνήμη τον φονικό καύσωνα του 1987, στον οποίον ο υδράργυρος άγγιξε τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Δεν ήταν βέβαια ο μόνος καύσωνας των τελευταίων δεκαετιών. Ακολούθησαν και άλλοι, ορισμένοι μάλιστα με υψηλότερες θερμοκρασίες -όπως το ρεκόρ των 46 βαθμών του 2007.
Ωστόσο, το 1987 το εκρηκτικό μείγμα απουσίας κλιματισμού και έλλειψης μέτρων προστασίας σε συνδυασμό με το νέφος που κάλυπτε την πρωτεύουσα εκείνη την εποχή, αλλά και την πρωτοφανή στα χρονικά διάρκεια του καύσωνα (έξι ημέρες) πυροδότησε τις φονικές εξελίξεις…
Στις 22 Ιουλίου, την πρώτη ημέρα του καύσωνα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε… Οι κάτοικοι αναζητούσαν δροσιά από το πυρωμένο τσιμέντο σε συντριβάνια και σε αυτόματους πωλητές γρανίτας στο κέντρο της πόλης.
Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ στις 23 Ιουλίου κάνει λόγο για αρκετούς θανάτους λόγω καύσωνα και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμως ακόμα δεν έχει φανεί η διάσταση της τραγωδίας…
Η εικόνα άλλαξε δραματικά τις επόμενες ημέρες… Οι διακοπές νερού και ρεύματος χειροτέρεψαν την κατάσταση.
Το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο, που στην κυριολεξία λύγιζε και σίδερα, καθώς στράβωσε τις ράγες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο κέντρο της Αθήνας.
Τελικά στις 25 Ιουλίου, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους νεκρούς να έχουν ήδη φτάσει τους 300.
Σοκαριστικά ήταν πλέον τα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων της εποχής, που επιδίδονταν σε καταμέτρηση των θυμάτων. Ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, τότε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στην δημοσιογράφο Έμυ Κροκίδη στις 27/07/1987 έκανε λόγο για μια πρωτοφανή κατάσταση, που έβαλε όλο το υγειονομικό σύστημα και όλον τον πληθυσμό σε δοκιμασία.
Προσπαθούσε παράλληλα να καθησυχάσει τον κόσμο: “Είναι θλιβερό, αλλά όχι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ταφή των νεκρών, λόγω της αύξησης των θανάτων”, δήλωνε.
Ωστόσο τελικά οι νεκροθάλαμοι στα νοσοκομεία γέμισαν, και επιστρατεύτηκαν για τον σκοπό αυτό ακόμα και ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ.
Την έβδομη ημέρα, που άρχισε να υποχωρεί ο υδράργυρος, ο τραγικός απολογισμός ήταν 1300 νεκροί, εκ των οποίων οι 1115 ήταν στην Αττική. Τουλάχιστον επίσημα, γιατί κάποιες πηγές κάνουν λόγο μέχρι και για 4.000 νεκρούς.
Πηγή: ΕΡΤ Αρχείο