Τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη βρίσκονται στο απόγειό τους και είναι αυτά που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, σε σχέση με τα μηχανικά κιβώτια που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών φθίνουν σταδιακά.
Οι κατασκευαστές, πλέον, επενδύουν πάνω στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, όχι μόνο γιατί πραγματοποιούν πιο γρήγορες και ομαλές αλλαγές ταχυτήτων αλλά γιατί προσφέρουν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, υψηλή αντοχή και μειωμένες ανάγκες συντήρησης. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων επισπεύδει τη μετάβαση και όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια τα μηχανικά κιβώτια θα είναι είδος προς εξαφάνιση. Ο προγραμματισμός των αυτόματων κιβωτίων είναι τέτοιος που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη ροπή, ενώ ολοκληρώνουν τις αλλαγές στις καθορισμένες στροφές κρατώντας την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Automotive News Canada, η χαριστική βολή στα μηχανικά κιβώτια θα δοθεί στα υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει, τα οποία θα ισχύουν από τον επόμενο χρόνο, με στόχο τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων. Ο λόγος είναι η λειτουργία του συστήματος πέδησης έκτακτης ανάγκης που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλύτερα με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων παρά με ένα μηχανικό.
Από την άλλη πλευρά, η διαρκής αύξηση της ζήτησης του αυτόματου κιβωτίου αναγκάζει τους κατασκευαστές να επενδύουν περισσότερο πάνω σε αυτήν την τεχνολογία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εταιρείες που συνεχίζουν να επενδύουν σε μηχανικά κιβώτια, καθώς θεωρούν αμεσότερη την οδήγηση ενός αυτοκινήτου με αυτόν τον τρόπο.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι ο οδηγός, στην περίπτωση που θα επιλέξει αυτόματο κιβώτιο, θα μπορεί να πραγματοποιήσει και χειροκίνητες αλλαγές. Αναλυτές των πωλήσεων στον τομέα του αυτοκινήτου υποστηρίζουν ότι οι πολυτελείς μάρκες είναι αυτές που σημειώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις πωλήσεις σε αυτόματα κιβώτια. Μόνο το 10% των αυτοκινήτων που πούλησε η Volvo στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο διάστημα είχε μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η Mercedes πουλούσε ήδη λιγότερα μηχανικά από οποιονδήποτε άλλον κατασκευαστή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου για καθαρές μεταφορές (ICCT), το μερίδιο των πωλήσεων αυτόματων κιβωτίων ήταν εντυπωσιακό, καθώς αυτό εστιάστηκε στο 82% σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2018, με τη Volvo να βρίσκεται στο 78%. Χώρες που παραδοσιακά πουλούσαν αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο, τώρα πουλούν με αυτόματο κιβώτιο. Στο Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, το 90% των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2018 ήταν αυτόματα, σύμφωνα με το ICCT, ενώ στην Ελβετία ήταν 74% και στη Σουηδία 73%.
Το ζήτημα είναι ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των περισσοτέρων κατασκευαστών να κρατήσουν τα μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων, είναι αμφίβολο εάν θα το πετύχουν. Τα υβριδικά απαιτούν επιπλέον υψηλή τεχνολογία, όπως είναι ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος συμπλέκτης. Ο τελευταίος είναι απαραίτητος για την εξασφάλιση ομαλών και ανεπαίσθητων αλλαγών μεταξύ της λειτουργίας του ηλεκτρικού και θερμικού κινητήρα. Στα αυτόματα σασμάν γίνεται ευκολότερα, σε αντίθεση με τα μηχανικά, που χρειάζεται εξέλιξη της τεχνολογίας, άρα και μεγαλύτερο κόστος.
ΑΠΕ