Στη δεύτερη εβδομάδα εισήλθε η κρίση στο βόρειο Κόσοβο, που εκδηλώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, με την απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και να επιβάλει την αντικατάστασή τους με προσωρινές, κατά την είσοδο οχημάτων από τη Σερβία.
Δύο συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο παραμένουν αποκλεισμένες από Σέρβους κατοίκους της περιοχής, που αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα.
Στα σύνορα παραμένουν επίσης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων «Rosu» της αστυνομίας του Κοσόβου.
Στην απέναντι πλευρά, στην κεντρική Σερβία, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο, έκαναν την εμφάνιση τους, την Κυριακή, τεθωρακισμένα οχήματα, τύπου «Σαύρα», των ειδικών δυνάμεων του σερβικού στρατού. Στον εναέριο χώρο, κατά μήκος των συνόρων, καθημερινά πραγματοποιούν υπερπτήσεις μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της σερβικής πολεμικής αεροπορίας.
Από την πλευρά του Κοσόβου, συχνά πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις ελικόπτερα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR). Η διοίκηση της KFOR ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στα σύνορα Κοσόβου – Σερβίας και ανακοίνωσε ότι «αυξήθηκε η συχνότητα και η χρονική διάρκεια των στρατιωτικών περιπολιών σε ολόκληρο το Κόσοβο».
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Κυριακή, στον οποίο διεμήνυσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή ενδεχόμενη βίαιη συμπεριφορά της Πρίστινας κατά των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο. «Κατέστησα σαφές ότι εάν η Πρίστινα χρησιμοποιήσει βία, θα περιμένουμε 24 ώρες να αντιδράσει το ΝΑΤΟ και εφόσον, μετά από αυτό το διάστημα, συνεχιστεί το πογκρόμ του πληθυσμού μας, η Σερβία θα αντιδράσει και δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί ό,τι έγινε το 1995 (σ.σ. στην Κροατία) και το 2004 στο Κόσοβο», ανέφερε ο Βούτσιτς σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Τις μονάδες του σερβικού στρατού που αναπτύχθηκαν στην περιοχή επισκέφτηκε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ρωσίας στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο. Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι «η Σερβία υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και συμπεριφέρεται υπεύθυνα», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση του Κοσόβου «να σταματήσει τις προβοκάτσιες».
Την Πρίστινα επισκέφτηκε χθες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, κάλεσε τη Σερβία «να αποδεχθεί την πραγματικότητα και την ύπαρξη ανεξάρτητου κράτους στο Κόσοβο». Ο Ράμα, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα με το Κόσοβο, δήλωσε ότι πρόκειται για «θεατρικές στρατιωτικές επιδείξεις».
Το Κόσοβο και την Σερβία θα επισκεφτεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσει στις συναντήσεις που θα έχει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα θα είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα, ενώ αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
ΑΠΕ