Αναμνήσεις από την παιδική ηλικία ξυπνούν οι μυρωδιές από την σύνθλιψη του φιλιανού τριαντάφυλλου, που παράγεται στην Λέσβο, από μια μοναδική ποικιλία του φυτού που ενδημεί μόνο στο νησί του Βορείου Αιγαίου.
Η Ελένη Σιβρή οικοτέχνης, έχει εξοικειωθεί με την διαδικασία παραγωγής ενός ξεχωριστού προϊόντος. Την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου από το φιλιανό τριαντάφυλλο. Τα ροδοπέταλα συνθλίβονται – βράζονται και παράγεται το αιθέριο έλαιο, το οποίο δεν έχει σχέση με το ροδόνερο που προέρχεται από απόσταξη.
Πολλαπλές οι χρήσεις του ροδόσταμου. Όπως σημειώνει η κ. Σιβρή το ροδόσταγμα το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι γυναίκες για την παρασκευή γλυκών, όπως τα αμυγδαλωτά. Σήμερα οι νεώτερες γενιές διαπίστωσαν ότι διαθέτει θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, οπότε το εφαρμόζουν τοπικά στο δέρμα και για αισθητικούς λόγους.
Οι ειδικοί μελετούν εάν μετά την κατάψυξη των ροδοπέταλων, διατηρούνται η μυρωδιά και κυρίως οι ιδιότητες του φυτού.
Μαζί με τον σύζυγό της φτιάχνει ξύδι με τριαντάφυλλο (συνταγή χαμένη για τουλάχιστον 2 γενιές), το πετιμέζι σταφυλιού και το πετιμέζι σύκου με εκχύλισμα αρμπαρόριζας.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή