Και δεν είναι μόνο τα αυξημένα κρούσματα που «πονοκεφαλιάζουν» τη Βόρεια Ελλάδα, είναι και το διαφαινόμενο ράλι στην τιμή των καυσίμων. Τα πιο πολλά ξενοδοχεία του ορεινού όγκου είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους ως κατοικία, απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και έχουν ως επί το πλείστον πελάτες τα Σαββατοκύριακα με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Λόγω των καιρικών συνθηκών, τα συστήματα θέρμανσης πρέπει να λειτουργούν καθ΄όλη την διάρκεια της εβδομάδας ανεξάρτητα αν διαμένουν σε αυτά πελάτες ή όχι. Να φανταστείτε ότι σήμερα, με 7 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά, ήδη η θέρμανση έχει ανάψει» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των ξενοδόχων «πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε περιοχές όπως η Δράμα , η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κλπ την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς. Η λειτουργία της θέρμανσης ξεκινά μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σε μία μέση ξενοδοχειακή μονάδα 20 δωματίων σε υψόμετρο + 600 μ. η μέση ετήσια κατανάλωση ξεπερνά τους 20 με 30 τόνους πετρελαίου». Ήδη από πέρυσι, η ΠΟΞ με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών, είχε ζητήσει να συνεκτιμηθεί «το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει φθάσει λόγω των συνεπειών από τη κρίση του Covid -19», προκειμένου να εξεταστεί το διαχρονικό της αίτημα «για επιδότηση του πετρελαίου των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους».
Από το ρεπορτάζ της Νένας Ουζουνίδου “Σημάδια ανάκαμψης στον χειμερινό τουρισμό – Αισιοδοξία για τους προορισμούς της ορεινής Ελλάδας”
Περισσότερα στο bankingnews.gr
1 λεπτό ανάγνωση