Συνεχίζει για τέταρτη ημέρα την επέλασή της η «Αθηνά» στη χώρα, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια, τη Λάρισα, το Πήλιο ενώ και σήμερα τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα σύμφωνα με την ΕΜΥ, σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Στην Εύβοια οι κάτοικοι μετρούν και πάλι τις πληγές τους. Εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσε η νεροποντή την Κυριακή 10/10/21 στο παραλιακό μέτωπο των πυρόπληκτων περιοχών, σε μια έκταση – από το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά έως τον Κοτσικιά και από το Αχλάδι έως την Αγία Άννα και τη Στροφιλιά. Πάνω από 200 σπίτια και καταστήματα πλημμύρησαν, καταστράφηκαν δρόμοι, χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες και κατολισθήσεις έκοψαν το οδικό δίκτυο στη δημοτική ενότητα Νηλέως.Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (11/10) δεν σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε ετοιμότητα να επέμβει όπου θα ήταν αναγκαίο.
Η κακοκαιρία έπληξε και την ανατολική Θεσσαλία και ιδιαίτερα την παραλία της Αγιάς, όπου καταστράφηκαν 30 σπίτια, φούσκωσαν οι χείμαρροι και πλημμύρισαν δρόμοι και καλλιέργειες.
Τεράστιες ποσότητες νερού δέχθηκε και ο ορεινός όγκος του Πηλίου. Η Μακρυράχη, πάνω από την παραλία των Αγίων Σαράντα, ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Κατολισθήσεις και φερτά υλικά προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Όπως είπε στην ΕΡΤ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στο Πήλιο έβρεχε επί δύο 24ωρα, δηλαδή όσο βρέχει στην Αθήνα δύο χειμώνες και επλήγησαν σοβαρά οι μηλοπαραγωγοί, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε επαρχιακούς δρόμους.
Καταρρακτωδώς έβρεχε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κεντρική Μακεδονία χωρίς να δημιουργηθούν έντονα προβλήματα, ενώ έγιναν κλήσεις για άντληση υδάτων στην Κατερίνη, σε 8 υπόγεια σπίτια στην παραλία χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επίσης αναφέρθηκαν δεκάδες κλήσεις για πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων.
Η Πυροσβεστική, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, από τις 4 τα ξημερώματα χθες έως τις 8:30 το βράδυ, έλαβε 165 κλήσεις και επενέβη σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.
Αναλυτικά από τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι τις 8:30 το βράδυ:
– Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια.
– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.
– Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων.
– Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο.
– Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.
Όπως επισημαίνεται παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Γίνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.