Ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος του ελληνοϊταλικού πολέμου ήταν ο δημοσιογράφος, συντάκτης- πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Το Βήμα», έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, Κωστής Παπαδάκης. Όλα συνέβησαν λίγες ημέρες μετά την 28η Οκτωβρίου, στις 4 Νοεμβρίου όταν οι Ιταλοί άρχισαν να βομβαρδίζουν το Νεστόριο για να ανακόψουν κάθε βοήθεια προς τους μαχητές της Πίνδου. Την πρώτη κιόλας μέρα των βομβαρδισμών πέφτει νεκρός ο Κωστής Παπαδάκης. Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στην γέφυρα του Αλιάκμονα λίγο έξω από το χωριό. Ο Κωστής Παπαδάκης ήταν ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος στο ελληνοαλβανικό μέτωπο . Τον έθαψαν στα μεσαία νεκροταφεία του χωριού και μετά από πολλά χρόνια η οικογένεια του μετέφερε τα οστά του στην Κρήτη. Λέγεται ότι όταν ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» αναφερόταν στον συντάκτη του «Βήματος» Κωστή Παπαδάκη. tovima.gr
Ο Κωστής Παπαδάκης (φιλολογικό ψευδώνυμο «Κωστής Πάλμης», Βάτο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, 1911 – Νεστόριο Καστοριάς, 4 ή 6 Νοεμβρίου 1940) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, ποιητής και πολεμικός ανταποκριτής, ο πρώτος πεσών από τον κλάδο του στο Αλβανικό μέτωπο.
Γιος του δικαστικού Μύρωνα Παπαδάκη, μεγάλωσε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Το συγγραφικό του ταλέντο αναδείχθηκε από τα μαθητικά του, ήδη χρόνια.
Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Το Σεπτέμβριο του 1940 στάλθηκε ως ανταποκριτής στο Λονδίνο, αλλά όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος με την Ιταλία κατατάχθηκε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή.
Σκοτώθηκε όταν η μονάδα του (τμήμα της 9ης Μεραρχίας) δέχθηκε βομβαρδισμό από αέρος στη γέφυρα του Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Νεστόριο του δήμου Καστοριάς.
Κατά άλλη εκδοχή, το θανατηφόρο τραύμα του Παπαδάκη προήλθε από έκρηξη όλμου.Τάφηκε στην περιοχή, αλλά αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κρήτη. Στη μοναδική του ανταπόκριση (την οποία, ωστόσο, δεν πρόλαβε να διαβάσει τυπωμένη στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα», όπου εργαζόταν) αναφερόταν με κολακευτικούς χαρακτηρισμούς στον αγώνα των Ελλήνων μαχητών. μνήμη του έχει τιμηθεί με διάφορες εκδηλώσεις, ενώ στην περιοχή όπου έπεσε, υπάρχει μνημείο του. Βικιπαίδεια
Ο Κωστης Παπαδάκης στην πολεμική ανταπόκριση από το μέτωπο στην εφημερίδα του το «Ελεύθερον Βήμα» μία μέρα πριν σκοτωθεί έγραφε:
«…ΚΑΠΟΥ εις το Μέτωπον 3 Νοεμβρίου 1940. Επτά μέρες τώρα και επτά νύχτες πολεμούμε. Τα κανόνια μας, τα πολυβόλα μας, τ’ αεροπλάνα μας, τ’ αδέλφια μας, όλοι εμείς, που αποτελούμε τον ελληνικό στρατό με ψυχή γεμάτη θάρρος κι αυτοπεποίθηση πολεμούμε… Θα νικήσουμε έναν εχθρό μεγαλύτερο και δυνατότερο από μας. Για να δείξουμε σ’ όλους τους λαούς το δρόμο της ελευθερίας και της τιμής… Ας μάθουν όλες οι μανάδες, που έχουν παιδιά στα σύνορα, πως πρέπει να είναι υπερήφανες, γιατί στα παιδιά τους έλαχε ο κλήρος να δείξουν στον κόσμο πως η ελευθερία δε χαρίζεται από κανέναν, αλλά παίρνεται με το σπαθί…». ΑΠΕ
Φωτογραφίες από kgrek.blogspot.com