Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.
Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους -συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ- για τον ίδιο λόγο.
Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.
Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.
Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.
«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.
Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.
Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (της Κυριακής προς Δευτέρα). Είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής προχθές Παρασκευή.
Όσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.
Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.
Περί το 57% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, πράγμα το οποίο σημαίνει είτε πως έχει λάβει τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ή πως δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί πέντε μήνες αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση.
Οι αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 8.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,3 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην ισραηλινή επικράτεια.
Ελβετία: Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον
Η Ελβετία επέκτεινε σήμερα τα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι, χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα.
Την Παρασκευή η Ελβετία είχε απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, ενώ επέβαλε και περιορισμούς σε άλλες χώρες, όπως στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Από αυτές τις χώρες επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελβετία μόνο οι Ελβετοί πολίτες και όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή στην ευρύτερη ζώνη Σένγκεν.
Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 και, επιπροσθέτως, να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Δύο κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν επίσης στη Βαυαρία και την Ιταλία, όμως προς το παρόν η Ελβετία δεν επέβαλε περιορισμούς σε γειτονικές της χώρες.
Η Κολομβία παρατείνει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης
Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα παρατείνει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ως την 28η Φεβρουαρίου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στη Νότια Αφρική, δήλωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας των Άνδεων, ο Ιβάν Ντούκε.
Το μέτρο «παρατείνεται λόγω (…) της κατάστασης ως προς την πανδημία και για να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα», είπε ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην πόλη Μοντερία, στην επαρχία Κόρδομπα (νότια).
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμενόταν να τερματιστεί στα τέλη του Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την Παρασκευή την παραλλαγή B.1.1.529 -ή Όμικρον- του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, «ανησυχητική παραλλαγή».
Ο εντοπισμός της παραλλαγής ώθησε πολλές κυβερνήσεις να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες του νότιου τομέα της ηπείρου.
Δεν εκτελούνται απευθείας πτήσεις μεταξύ Αφρικής και Κολομβίας, σημείωσε ο κ. Ντούκε, εξηγώντας πως οποιοδήποτε πρόσωπο ταξιδεύει από την ήπειρο προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής μετεπιβιβάζεται σε πτήσεις από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τις χώρες μέλη της ΕΕ, που έχουν ήδη επιβάλει μέτρα.
«Αυτό το μέτρο έχει το επιπρόσθετο στοιχεία της προστασίας όλων μας», πρόσθεσε.
Όποιος και όποια βρισκόταν στην Αφρική τις προηγούμενες 15 ημέρες και παρουσιάζει συμπτώματα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τις κολομβιανές αρχές και να τίθεται σε απομόνωση, συμπλήρωσε ο κ. Ντούκε.
Η Κολομβία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 128.300 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 5 εκατ. και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
ΑΠΕ