ΑγροτικάΕλλάδα

Περιζήτητα τα έλατα Ταξιάρχη Χαλκιδικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Το «σύνθημα» για την έναρξη της φετινής εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων στη χώρα, δόθηκε και φέτος από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπου την παραμονή της γιορτής του πολιούχου και προστάτη του χωριού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Κυριακή 7/11, φωταγωγήθηκαν τα δύο χριστουγεννιάτικα έλατα στην κεντρική πλατεία του χωριού

Έλατα Ταξιάρχη θα στολίσουν φέτος πολλά νοικοκυριά και στην Αλβανία, αφού για πρώτη φορά, οι ελατοπαραγωγοί του ορεινού παραδοσιακού χωριού, που είναι χτισμένο στην «καρδιά» του Χολομώντα, έστειλαν περισσότερα από 300 δέντρα στη γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα, τον δρόμο για την Κύπρο -παραδοσιακή αγορά για τα έλατα Ταξιάρχη- πήραν περισσότερα από 2000 δέντρα, το ύψος των οποίων ξεπερνά πολλές φορές και τα δέκα μέτρα!

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη Χαλκιδικής, ελατοπαραγωγός Γιάννης Ξάκης, ύστερα από μια μακρά περίοδο κάμψης, τα τελευταία χρόνια τα έλατα Ταξιάρχη γίνονται «ανάρπαστα». Ειδικά φέτος, με το που δόθηκε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έναρξη της περιόδου διακίνησης των δέντρων στα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, «το τηλέφωνο έχει πιάσει φωτιά κι ύστερα από πολλά χρόνια μας καλούν από νησιά, όπως τη Σύρο, και μας ζητούν να αποστείλουμε έλατα».

Στα πόστα τους ήδη οι ελατοπαραγωγοί Ταξιάρχη

Ήταν τέσσερις μέρες πριν, όταν οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη φόρτωσαν τα φορτηγά τους με χριστουγεννιάτικα έλατα και τα μετέφεραν σε περισσότερα από 20 σημεία στη Θεσσαλονίκη, 40 στην Αθήνα, από δυο- τρία σε Πάτρα και Βόλο, αλλά και σε νησιά.

Έτσι, μένοντας πιστοί στην παράδοση, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, σήκωσαν μανίκια, με στόχο να τροφοδοτήσουν και φέτος την ελληνική αγορά με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα. Άλλωστε είναι αυτοί που διαθέτουν στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών και, όπως σημείωσε ο κ. Ξάκης, «γιατί να μην αυξήσουμε το ποσοστό αυτό»; Άλλωστε, όπως τόνισε, ο φετινός στόχος των ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής είναι να πετύχουν νέο ρεκόρ 10ετίας, σε επίπεδο πωλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που «σήκωσε» η πανδημία του κορονοϊού, με τη συνεργασία και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και -μεταξύ άλλων- αυτοδιοικητικών παραγόντων, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής διέθεσαν στην ελληνικά αγορά πάνω από 28.000 έλατα, πετυχαίνοντας ρεκόρ 10ετίας. «Φέτος αναμένουμε οι πωλήσεις μας να “αγγίξουν” ή και να ξεπεράσουν τις 30.000 δέντρα», σημείωσε ο κ. Ξάκης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για έναν επιτεύξιμο στόχο που θα πλημμυρίσει με χαρά το χωριό μας».

Βέβαια, όπως σημείωσε, οι ελατοπαραγωγοί, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών, κρατούν και φέτος σταθερές τις τιμές των ελάτων, στα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Έτσι, στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται από 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως εξήγησε ο κ. Ξάκης- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται τόσο ευρέως στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης ανέφερε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους».

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, όπως τόνισε, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, ενώ στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ώς και 2000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να τού παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. «Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκη», διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, επανέλαβε ότι «κανένας ελατοπαραγωγός δεν …θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων» και συμπλήρωσε: «μπορεί η καλλιέργεια να έχει κρατήσει το χωριό στα πόδια τους εδώ και 60 χρόνια, αλλά πρόκειται για ένα συμπληρωματικό έσοδο, που ουσιαστικά μας βοηθά να τακτοποιούμε τις υποχρεώσεις».

Απαιτητική η καλλιέργεια του ελάτου

Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Όπως εξήγησε, ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

«Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα, μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ήδη, εμείς (οι κάτοικοι του Ταξιάρχη) έχουμε στα σκαριά εκατομμύρια έλατα, αφού, κάθε χρόνο, την περίοδο που κόβουμε και μεταφυτεύουμε, σπέρνουμε ταυτόχρονα».

70.000 λαμπάκια φωταγώγησαν τον ουρανό

Υπενθυμίζεται ότι το «σύνθημα» για την έναρξη της φετινής εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων στη χώρα, δόθηκε και φέτος από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπου την παραμονή της γιορτής του πολιούχου και προστάτη του χωριού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Κυριακή 7/11, φωταγωγήθηκαν τα δύο χριστουγεννιάτικα έλατα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το ένα από τα δύο δέντρα που κοσμεί την κεντρική πλατεία του Ταξιάρχη είναι ύψους δέκα μέτρων και στολίστηκε με 50.000 λαμπιόνια και το άλλο, αυτό που είναι φυτεμένο στη γη, είναι οκτώ μέτρων και έχει πάνω του 20.000 λαμπάκια.

Έλενα Αλεξιάδου

ΑΠΕ

Back to top button