Το καλότυχο λευκό “γκι” το λαμπερό κόκκινο “ου” κι ο φωτεινός κίτρινος “λώρανθος”
Η φύσης μας χαρίζει στολίδια αυτές τις μέρες που στολίζουν και εμάς !
Ο Ιξός (Viscum album), γνωστός και ως γκι (από το γαλλικό gui), παρασιτεί κυρίως στα έλατα Ιξός εννοιολογικά σημαίνει κόλλα, ιξεύω πιάνω πουλιά με τη ξόβεργα και ιξευτής ο ορνιθήρας .Θεωρείται καλότυχο φυτό και είναι σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας, για αυτό και επιλέγεται για στολισμό στα σπίτια. Οι Κέλτες το θεωρούσαν ιερό φυτό με μαγικές ιδιότητες ,ο αρχιερέας των Δρυΐδων το έκοβε με χρυσό δρεπάνι. …
Οπού το δώσετε πρέπει οπωσδήποτε να του χαρίσετε ένα καλό φιλί λέει η παράδοση !!!
Ο Ίληξ ο οξύφυλλος –Ilex aquifolium ο οποίος απαντάται στα ελληνικά και ως και αρκουδοπούρναρο[1] ή και ως «ου» (από το γαλλικό houx)[ είναι δίοικα δηλαδή φέρουν μονογενή αρσενικά και θηλυκά άνθη σε διαφορετικά φυτά Απαντά στα βουνά μας σε υψόμετρο σε μικρές συστάδες, συνήθως μεμονωμένα άτομα – ανάμεσα στα έλατα και μαύρη Πεύκη. Λένε όμως ότι και οι Ρωμαίοι συχνά έστελναν κλαδιά με Ου στους φίλους τους κατά τον εορτασμό της γιορτής αφιερωμένης στο Θεό Σατούρνους, ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο , έθιμο που υιοθέτησαν και οι πρώτοι χριστιανοί. Στην δικιά μας παράδοση λέγετε ότι οι νεράιδες στολίζονταν με τα λευκά άνθη του και τους κόκκινους καρπούς του για την μικρότερη μέρα του χρόνου που είναι η 21η Δεκεμβρίου.
Ο Λώρανθος ο ευρωπαίος (Loranthus europaeus ) είναι ημιπαρασιτικό φυτό αν και έχει παρόμοια διακλάδωση με τον αειθαλή ιξό διαφέρει επειδή είναι φυλλοβόλο είδος, έχει κίτρινους καρπούς, θαμπά καφέ κλαδιά και αναπτύσσεται επάνω σε κλαδιά δένδρων στην περιοχή Καστοριάς συχνή εμφάνισή του κυρίως σε δρυς. Ο καρπός είναι μικρή κιτρινοπράσινη ράγα, αγαπημένη τροφή των πουλιών. Η διάδοσής του όπως και του Ιξού γίνεται με την κόπρο των πουλιών τρώγοντας τους καρπούς