Ελλάδαευρωπη

EE: Σε εγρήγορση για την Όμικρον – Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων

Η ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον προβληματίζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και τις ηγεσίες των χωρών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενόψει των εορτών, κάνει σύσταση για περιορισμό των συγχρωτισμών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαρακτήρισε ζωτικής και επείγουσας σημασίας τους εμβολιασμούς και την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, καταλήγοντας στο τρίπτυχο: εμβολιασμός, συντονισμός και παγκόσμια συνεργασία.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι 70 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, με τη Βασίλισσα να δίνει πρώτη το καλό παράδειγμα, ακυρώνοντας το γεύμα που διοργανώνει κάθε χρόνο για όλη την οικογένειά πριν τα Χριστούγεννα. Με τα κρούσματα να σπάνε κάθε ρεκόρ, το Λονδίνο προωθεί με ταχείς ρυθμούς τους εμβολιασμούς, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες επεσήμαναν την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, την ανάγκη για επέκταση του εμβολιασμού, για περισσότερες αναμνηστικές δόσεις, αλλά και για συντονισμένη προσπάθεια στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται σε συνθήκες κόκκινου συναγερμού για τον πανδημικό ιό και το αποτύπωμα που έχει ξεκινήσει να αφήνει το νέο στέλεχος Όμικρον της Covid-19.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο το πλήγμα από την Όμικρον να είναι σφοδρό είναι διάχυτη και εντείνεται από το γεγονός ότι το ECDC απηύθυνε ηχηρή προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα, με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022. Όλα αυτά, μάλιστα, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανά την Ευρώπη, που θα φέρει μαζί της πύκνωση των κοινωνικών συναναστροφών και των συγχρωτισμών.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα προχωρήσουν στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την μετάλλαξη Όμικρον, με τον πρωθυπουργό, στην παρέμβασή του στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου να τονίζει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με την μετάλλαξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τη διενέργεια τεστ κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ πρότεινε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει για 6+1 μήνες.

«Αν χρειαστεί να λάβουμε άλλα μέτρα σχετικά με επιπλέον τεστ, πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να σώσουν την ελεύθερη διακίνηση των ατόμων εν μέσω της εορταστικής σεζόν, ωστόσο η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον φέρνει νέους περιορισμούς. Από το Σάββατο, θα επιτρέπεται η είσοδος στη Γαλλία από τη Βρετανία μόνο σε όσους έχουν σοβαρό λόγο.

Ταξιδιωτικά μέτρα λαμβάνει η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Δανία, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το αμερικανικό CDC για δραματική αύξηση κρουσμάτων.

«Τα αναμνηστικά εμβόλια που χορηγούμε λειτουργούν έναντι της Όμικρον. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό booster» είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

«Έχουν σωθεί 1,1 εκατομμύριο Αμερικανοί. Αυτή είναι η δύναμη των εμβολίων» δήλωσε ο συντονιστής Covid στον Λευκό Οίκο, Τζεφ Ζιντς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, η Όμικρον αναμένεται να έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος
Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

ertnews.gr

Back to top button