Αθλητικά

Ανασκόπηση: Τα σπορ στον κόσμο το 2021

Τεράστια έκρηξη αδρεναλίνης προκάλεσε ο αθλητισμός το 2021 με απίστευτες ιστορίες σε μια έντονη και συχνά συντριπτική χρονιά.
Στιγμές συγκίνησης, όταν οι αθλητές ξεπέρασαν τα όρια και αποκάλυψαν τα ανθρώπινα, τρωτά σημεία τους.
Τον Δεκέμβριο, η Φόρμουλα Ένα συσσώρευσε δράματα και διαμάχες, καθώς ο Μαξ Φερστάπεν της Red Bull κατέκτησε τον τίτλο των οδηγών, προσπερνώντας τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Mercedes, Λιούις Χάμιλτον, στον τελευταίο γύρο.
Τίποτα, όμως, δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνα τα λεπτά που έμοιαζαν με ώρες, όταν οι γιατροί εργάζονταν για να σώσουν τη ζωή του Δανού Κρίστιαν Έρικσεν στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια του εναρκτηρίου αγώνα της ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου απέναντι στη Φινλανδία.
Οι συμπαίκτες του μαζεύτηκαν γύρω του και δημιούργησαν μια ανθρώπινη «ασπίδα», ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν στην τηλεόραση μετά την κατάρρευση του διεθνούς μέσου.
Ο Λιονέλ Μέσι δάκρυσε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του πριν από τη μετακόμισή του από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν, αφού ο σύλλογος, στον οποίο είχε περάσει ολόκληρη την καριέρα του, δεν μπορούσε πλέον να αντέξει το οικονομικό βάρος του συμβολαίου του.

Μια σημαντική συζήτηση άνοιξε για τις μάχες των αθλητών για την ψυχική υγεία.
Στο τένις, η πρώην νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη στις γυναίκες, Ναόμι Οσάκα, αποχώρησε από το Ρολάν Γκαρός, εξηγώντας ότι έπασχε από κατάθλιψη για σχεδόν τρία χρόνια και ότι οι υποχρεώσεις της στα ΜΜΕ μετά τον αγώνα επηρέαζαν την ψυχική ευημερία της.
Επίσης, η κορυφαία γυμνάστρια, Σιμόν Μπάιλς, αποχώρησε από αρκετά αγωνίσματα εν μέσω της πίεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Αυτοί οι Αγώνες πρόσφεραν επίσης εκπληκτικές στιγμές που μόνο τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα μπορούν να χαρίσουν.
Ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ από το Κατάρ και ο Ιταλός Τζιανμάρκο Ταμπέρι κέρδισαν το «βραβείο έμπνευσης» της World Athletics, αφού έπεισαν τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο να τους αφήσουν να μοιραστούν το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος.
Η «κατάρρευση» του νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς, στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και στον τελικό του U.S. Open θα μείνει επίσης για πολύ στη μνήμη, καθώς ο Σέρβος έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει το “Golden Slam” (σ.σ. τα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ της χρονιάς και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο).
Η Έμα Ραντουκάνου πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας της για να ολοκληρώσει ένα… παραμύθι στο U.S Open, καθώς η 18χρονη έγινε η πρώτη τενίστρια που ξεκίνησε από τα προκριματικά για να κατακτήσει έναν τίτλο σε γκραν σλαμ και η πρώτη Βρετανίδα που κατέκτησε ένα τουρνουά γκραν σλαμ από το 1977.
Οι καταγγελίες της πρώην νο 1 στον κόσμο στο διπλό, Πενγκ Σουάι, ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από έναν πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας και η επακόλουθη εξαφάνισή της είχαν ως αποτέλεσμα η WTA να αναστείλει τα τουρνουά τένις στην Κίνα.
Τον Φεβρουάριο ο Τάιγκερ Γουντς διακομίσθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, αφού υπέστη πολλαπλά τραύματα, όταν το αυτοκίνητό του βγήκε εκτός δρόμου, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και να ακολουθήσει στη συνέχεια μια μακρά περίοδος αποκατάστασης.
Ο σπουδαίος Τομ Μπρέιντι του NFL συνέχισε να… αψηφά τον χρόνο στα 43 του, καθώς οδήγησε τους Τάμπα Μπέι Μπακανίερς στο θρίαμβο 31-9 επί των Κάνσας Σίτι Τσιφς, για να κατακτήσει το έβδομο Super Bowl στην καριέρα του.

 Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19
Ενώ η «σκιά» της πανδημίας Covid-19 εξακολουθούσε να πλανιέται πάνω από τον αθλητισμό και το 2021, μια αίσθηση κανονικότητας έχει επιστρέψει, παρά την παρατεταμένη απειλή του ιού.
Ανεξάρτητα από το τι είχε ειπωθεί και γραφτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι μετατέθηκαν κατά ένα χρόνο από το 2020, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη έγινε, ακόμα κι αν έμοιαζε πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε προηγούμενη «έκδοση».
Τα γήπεδα ποδοσφαίρου που είχαν… σιγήσει σε όλο τον κόσμο γέμισαν για άλλη μια φορά με φιλάθλους, το κεντρικό κορτ του Γουίμπλεντον ξαναζωντάνεψε, καθώς η πιο εμβληματική διοργάνωση τένις στον κόσμο επέστρεψε μετά από ένα χρόνο απουσίας και τα πλήθη περπάτησαν στους δρόμους, καθώς οι «μάχες» επαναλήφθηκαν στο Ryder Cup του γκολφ.
Η δράση… συμπυκνώθηκε και έγινε πιο γρήγορα, καθώς η πανδημία είχε αναβάλει πολλά γεγονότα το 2020.

 TO ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΤΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΦΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Όταν, τον Μάρτιο του περασμένου έτους (2020), οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έγιναν οι πρώτοι που αναβλήθηκαν για άλλους λόγους εκτός από τον πόλεμο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προέβλεψε ότι η διοργάνωσή τους με καθυστέρηση ενός χρόνου θα γινόταν «φάρος ελπίδας» για την ανθρώπινη φυλή, μετά από ένα διάστημα που ένα μεγάλο μέρος της κανονικής ζωής «ακινητοποιήθηκε».
Ωστόσο, όταν η τενίστρια Ναόμι Οσάκα άναψε τη φλόγα στις 23 Ιουλίου, το Τόκιο βρισκόταν ακόμη υπό έκτακτα μέτρα για την Covid-19 και το 70% του ιαπωνικού κοινού ήταν αντίθετο στους Αγώνες. Οι θεατές αποκλείστηκαν από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Τόκιο και οι αθλητές έπρεπε να συμμορφωθούν με τους δρακόντειους κανονισμούς σε ένα «βιβλίο» 33 σελίδων – καθιστώντας αδύνατη την κανονική ζωή στο Ολυμπιακό Χωριό.
Πάντως, η ικανότητα και η αφοσίωση των περίπου 11.000 αγωνιζόμενων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και των 4.500 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έκαναν τον αθλητισμό ένα λαμπερό φως στη σκοτεινή κατάσταση.
Οι λάτρεις της τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο θαύμασαν τους Αγώνες, καθώς νέα δυναμικά αθλήματα όπως το σκέιτμπορντ, το freestyle BMX, η αναρρίχηση και το σέρφινγκ «εισήλθαν» στα σαλόνια τους.
Περισσότερο δε η στιγμή που ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ από το Κατάρ και ο Ιταλός Τζιανμάρκο Ταμπέρι συμφώνησαν να μοιραστούν το χρυσό μετάλλιο του άλματος εις ύψος στο τέλος ενός συναρπαστικού αγώνα, σίγουρα «ταρακούνησε» ακόμη και τους κυνικούς.
Ωστόσο, μόλις έσβησε η φλόγα στο Τόκιο, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες εμφανίστηκαν κάτω από την βαθύτερη «σκιά» μιας νέας παραλλαγής της Covid-19, την ίδια στιγμή που πολλές δυτικές χώρες προχωρούσαν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Αγώνες του Πεκίνου.
Αν και δεν υπήρχαν φίλαθλοι στο Τόκιο, τα πλήθη επέστρεφαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε άλλους χώρους, χωρίς πάντως η εικόνα σε καμία περίπτωση να δείχνει μια ομαλή διαδικασία.
Το… εύθραυστο της κατάστασης φανερώθηκε στο Australian Open τον Φεβρουάριο, όταν απαγορεύθηκε η παρουσία των φιλάθλων για πέντε ημέρες στη μέση του τουρνουά τένις μετά το πρόωρο “lockdown” της Μελβούρνης, ενώ τον περασμένο μήνα οι τελικοί του Davis Cup στη Βιέννη διεξήχθησαν χωρίς θεατές μετά από αυξημένα κρούσματα.
Τα μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό χωρίς φιλάθλους τη σεζόν 2020-21, ανοίγοντας μια… τρύπα στους ισολογισμούς των συλλόγων, με την Μπαρτσελόνα να «κατηγορεί» την πανδημία για απώλειες 481 εκατομμυρίων ευρώ στο οικονομικό έτος.
Η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση της χρονιάς, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro 2020), που επίσης μετατέθηκε από το 2020, διεξήχθη σε 11 διοργανώτριες πόλεις από το Μπακού έως τη Σεβίλη, με παρουσία φιλάθλων ανάλογα με τους περιορισμούς και τα μέτρα για την Covid-19 σε κάθε μία από τις χώρες-πόλεις υποδοχής.
Όμως στον τελικό της 11ης Ιουλίου στο Λονδίνο, 67.000 φίλαθλοι  συγκεντρώθηκαν στο Γουέμπλεϊ, με δεκάδες χιλιάδες ακόμη να μένουν έξω, καθώς η Αγγλία αντιμετώπισε την Ιταλία στον τελικό. Οι εικόνες χάους με άφθονο αλκοόλ περιγράφονται σε μια έκθεση ως ημέρα της εθνικής ντροπής στην Αγγλία. Και μάλιστα, ο τελικός, στον οποίο η Ιταλία επικράτησε της Αγγλίας στα πέναλτι, αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν εστία «υπερμετάδοσης» της Covid-19, με δεδομένα να υποδηλώνουν ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα και γύρω από το στάδιο Γουέμπλεϊ.
Η χρονιά έκλεισε με την κοινωνία και τον αθλητισμό να είναι αντιμέτωποι με την εμφάνιση μιας ανησυχητικής νέας μετάλλαξης, της «Όμικρον», με τους αθλητικούς οργανισμούς να παρακολουθούν με αγωνία, καθώς ο ιός αρνείται να νικηθεί.

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ BLACK LIVES MATTER
Το κίνημα “Black Lives Matter” «γιγαντώθηκε» το 2021, ενώ, καθώς ο αθλητισμός πέρασε από τη διαμαρτυρία σε δράση, οι αθλητές βρέθηκαν στο προσκήνιο.
Από τα κορτ του τένις μέχρι τα γήπεδα ποδοσφαίρου και τις πίστες της Φόρμουλα Ένα, οι αθλητές μετέφεραν τις διαμαρτυρίες τους στα σαλόνια των φιλάθλων σε όλο τον κόσμο το 2020, όταν ήταν μακριά από τα στάδια, εκεί όπου το κίνημα προσπάθησε να έχει αντίκτυπο.
Αν κάποιο πρωτάθλημα ή ομάδα στη Βόρεια Αμερική δεν είχε τμήμα ποικιλομορφίας και ένταξης πέρυσι, οι περισσότεροι είχαν το 2021, πιεσμένοι από αθλητές και φιλάθλους να καταστρώσουν σχέδια για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το πρωτάθλημά μας ως πρωτάθλημα για τη νέα Αμερική» είπε ο κομισάριος του MLS (Major League Soccer), Ντον Γκάρμπερ, κάνοντας τη διαφορετικότητα κεντρικό σημείο στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του πρωταθλήματος.
Αθλητές σε όλο τον κόσμο ξεσηκώθηκαν το 2020 και ενώθηκαν για να δείξουν την οργή τους για τη φυλετική αδικία που προκλήθηκε από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός μαύρου που ξεψύχησε, καθώς ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στο λαιμό του για σχεδόν εννέα λεπτά.
Ο θάνατος του Φλόιντ ανάγκασε έναν απολογισμό για τη φυλετική αδικία και έδωσε ένα παγκόσμιο προφίλ στο κίνημα “Black Lives Matter” που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια για να διαμαρτυρηθεί για τους θανάτους Αφροαμερικανών υπό κράτηση, από την αστυνομία.
Οι αθλητές σε πολύ μικρότερους αριθμούς και με μικρότερη συχνότητα συνέχισαν να γονατίζουν ή να σηκώνουν γροθιές φέτος.
Ωστόσο, δεν υπήρχαν εντυπωσιακές εμφανίσεις όπως αυτές της Γιαπωνέζας τενίστριας, Ναόμι Οσάκα, στο US Open, όπου φορούσε μια μάσκα με το όνομα διαφορετικού μαύρου Αμερικανού θύματος αστυνομικής βίας, πριν από κάθε αγώνα της.
Το 2021 το μήνυμα “Black Lives Matter” είχε γίνει μέρος της εμπειρίας από την ημέρα του αγώνα, με το “End Racism” στο πίσω μέρος του κράνους των παικτών στο NFL και στα τιμόνια των μονοθεσίων της Φόρμουλα Ένα.
Ενώ η ψυχική υγεία των αθλητών έγινε η κυρίαρχη ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ορισμένοι από αυτούς που συμμετείχαν στους Αγώνες εκμεταλλεύτηκαν τις εμφανίσεις τους στη μεγαλύτερη αθλητική σκηνή του κόσμου για να κρατήσουν το κίνημα “Black Lives Matter” στο προσκήνιο.
Τα μέλη των γυναικείων ομάδων ποδοσφαίρου της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Νέας Ζηλανδίας γονάτισαν πριν από τους εναρκτήριους αγώνες τους, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη μεγαλύτερη φυλετική ισότητα στον αθλητισμό.

 Το 2021 είναι η χρονιά που η Σιμόν Μπάιλς μας δίδαξε ότι είναι εντάξει να μην είμαστε καλά. Και μαζί της η Ναόμι Οσάκα. Οι δύο «εύθραυστες βασίλισσες». Η Μπάιλς με τα ρεκόρ της, τα μετάλλια και τις ανατροπές, η Οσάκα με τους 4 τίτλους σε τουρνουά γκραν σλαμ.
Και οι δύο ακτιβίστριες για το κίνημα “Black Lives Matter”, δείχνουν να βιώνουν παράλληλες ζωές μεταξύ του γηπέδου και των δρόμων. «Χαμογέλα! Είσαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έγραφε σε μία ταμπέλα κολλημένη στην πόρτα του δωματίου της, λες και ένα πολυαναμενόμενο ραντεβού δεν ήταν πλέον πηγή ευτυχίας.
Η Ναόμι Οσάκα, Νο 2 στον κόσμο, η οποία είχε την τιμή να είναι η τελευταία λαμπαδηδρόμος και να ανάψει τον Ολυμπιακό Βωμό στην τελετή έναρξης των Αγώνων του Τόκιο, έχει ήδη αποχωρήσει από τη σκηνή. Η Ναόμι Οσάκα αποκάλυψε ότι υπέφερε από κατάθλιψη από το US Open του 2018 και πάλεψε πολύ για να ζήσει με όλα αυτά. Φορούσε ακουστικά, με τα οποία έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο ακόμη και αυτές τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς στις κερκίδες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Οδυνηρές αποκαλύψεις κακοποίησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς συγκλόνισαν τον κόσμο του αθλητισμού το 2021, καθώς αθλητές από όλα τα επίπεδα αγώνων σε όλο τον κόσμο ζήτησαν μεγαλύτερη ευθύνη από τους προπονητές και τα διοικητικά όργανα που τους επιβλέπουν.
Σε όλο τον κόσμο, οι αθλητές απαιτούσαν δράση. «Πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να έχουμε τραύματα και ψυχικές πληγές» έγραψαν πολλές παίκτριες της Βενεζουέλας σε ανοιχτή επιστολή, κατηγορώντας τον πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας, Κένεθ Ζσερεμέτα, για κακοποίηση και παρενόχληση.
Οι προπονητές της γυναικείας ομάδας της ελβετικής ομοσπονδίας γυμναστικής παραιτήθηκαν μαζικά τον Σεπτέμβριο, αφού η έρευνα επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς αθλητών για ψυχολογική κακοποίηση.
Η Football Australia δημιούργησε έναν ανεξάρτητο φορέα καταγγελιών τον Οκτώβριο, μετά την καταγγελία της Λίζα ντε Βάνα ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης κατά τη διάρκεια της καριέρας της.
Εβδομάδες μετά την προώθηση μιας νέας συζήτησης σχετικά με την ψυχική υγεία των αθλητών στους Αγώνες του Τόκιο, η Αμερικανίδα γυμνάστρια, Σιμόν Μπάιλς, εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ζητώντας την καταδίκη της ομοσπονδίας γυμναστικής των ΗΠΑ, της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ και του FBI για αδράνεια στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον Λάρι Νάσαρ. «Κατηγορώ τον Λάρι Νάσαρ και κατηγορώ επίσης ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε να διαπράξει την κακοποίησή του» είπε η Μπάιλς. Τα θύματα του πρώην γιατρού γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, κατέληξαν σε συμβιβασμό 380 εκατομμυρίων δολαρίων με την ομοσπονδία γυμναστικής των ΗΠΑ, την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και τους ασφαλιστές τους, μετά από πενταετή δικαστική μάχη, όπως ανέφερε η “Wall Street Journal”.
Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ απέκλεισαν οριστικά τον φημισμένο προπονητή του στίβου, Αλμπέρτο Σαλαζάρ, με την κατηγορία σεξουαλικής και συναισθηματικής κακοποίησης, αφού η Αμερικανίδα δρομέας μεσαίων αποστάσεων, Μέρι Κέιν, το 2019 κατηγόρησε τον πρώην προπονητή της για συναισθηματική και σωματική κακοποίηση. Τον Οκτώβριο του 2019, ο Σαλαζάρ τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα, για συμμετοχή του σε κύκλωμα χορήγησης απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές του. Ο Σαλαζάρ, ο οποίος είχε συνεργασθεί -μεταξύ άλλων- και με τον Βρετανό Ολυμπιονίκη, Μο Φάρα, κατηγορήθηκε πως με την οικονομική βοήθεια πολυεθνικής αθλητικών ειδών (Nike) -το γνωστό “Oregon project”- είχε αναπτύξει ένα δίκτυο χορήγησης απαγορευμένων ουσιών (σ.σ. κυρίως τεστοστερόνης) σε αθλητές, ώστε να κατακτούν μετάλλια σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του στίβου.

 ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΜΕ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ ΚΑΙ… ΙΣΟΤΗΤΑ
Η φετινή ποδηλατική σεζόν είδε την αναβίωση των “vintage” αγώνων, με επικεφαλής τον Σλοβένο πρωταθλητή του Tour de France (σ.σ. του Γύρου της Γαλλίας), Ταντέι Πογκάτσαρ, ενώ το άθλημα έκανε μερικά σημαντικά βήματα προς την ισότητα των φύλων. Ήταν ο δεύτερος συνεχής τίτλος του 23χρονου Σλοβένου και του χάρισε το παρατσούκλι “Baby Cannibal” από τον πέντε φορές νικητή του Tour, Έντι Μερξ.
«Τον βλέπω ως τον νέο Κανίβαλο» είπε ο Μερξ, ο οποίος κέρδισε αυτό το παρατσούκλι λόγω της ακόρεστης όρεξής του για νίκη, επικρατώντας στο πρώτο Tour του το 1969, σε ηλικία 24 ετών.
Το Tour αμαυρώθηκε από μια θεαματική σύγκρουση στο εναρκτήριο ετάπ, η οποία προκλήθηκε από μια γυναίκα θεατή που κρατούσε μια χάρτινη αυτοσχέδια «πινακίδα» στην άκρη του δρόμου. Αργότερα της επιβλήθηκε πρόστιμο 1.200 ευρώ από γαλλικό δικαστήριο.
Ο Ολλανδός Ματιέ Φαν ντερ Πόελ ήταν το συντριπτικό φαβορί για τον τίτλο της ορεινής ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά οι ελπίδες του «τσακίστηκαν» σε ένα ατύχημα.
Στο Τόκιο, η Βρετανία ήταν στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων στην ποδηλασία πίστας, μήνες αφότου ο πρώην γιατρός της Team Sky και της βρετανικής ομοσπονδίας ποδηλασίας, Ρίτσαρντ Φρίμαν, κρίθηκε ένοχος ότι παρείχε απαγορευμένη τεστοστερόνη το 2011. Ωστόσο, η παράσταση ήταν αλλού στο Τόκιο.
Η Άνα Κιζενχόφερ προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην Ιστορία της ποδηλασίας δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων με μια τολμηρή νίκη. Η αθλήτρια της Αυστρίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αφού κάλυψε τα 137 χλμ. της απόστασης σε 3:52:45, μπροστά από τις Ανεμίκ φαν Φλέουτεν (Ολλανδία) και Ελίζα Λόνγκο Μποργκίνι (Ιταλία).
Οι γυναίκες ήταν στο προσκήνιο αυτή τη σεζόν, με την παρουσίαση της διαδρομής του πρώτου γυναικείου Tour de France από το 1989 τον Οκτώβριο. Θα ξεκινήσει το επόμενο έτος από το Παρίσι και θα τελειώσει οκτώ ημέρες αργότερα στο τέλος μιας διαδρομής οκτώ ετάπ στην ανατολική Γαλλία. Τα… αποκαλυπτήρια έγιναν μερικές εβδομάδες μετά τον πρώτο γυναικείο αγώνα Paris-Roubaix στην ιστορία, στον οποίο πρώτευσε η Βρετανίδα Λίζι Ντέιγκναν.
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου στο Βέλγιο, σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος βγήκε στους δρόμους της Φλάνδρας για να δει τον αγώνα. Εκκίνηση από την Αμβέρσα, κατάληξη το Λέουβεν, σε μια ιστορική διαδρομή 268,3 χλμ., χωρισμένα σε τρία μέρη, με 2.562 μέτρα υψομετρική διαφορά και τον Γάλλο Ζουλιάν Αλαφιλίπ να θριαμβεύει σε 5 ώρες 56:34. Συμμετείχε και ο 31χρονος Έλληνας πρωταθλητής, Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, ο οποίος ήταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά δεν μπόρεσε να τερματίσει.
Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) ανακοίνωσε επίσης ότι γυναίκες και άνδρες θα συμμετάσχουν την επόμενη χρονιά στα αγωνίσματα χρονομέτρησης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην ίδια διαδρομή και στην ίδια απόσταση για πρώτη φορά.

Η ΚΙΝΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
H Kίνα κατέκτησε την πρώτη θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με τους Κινέζους και τις Κινέζες να κατακτούν 207 μετάλλια, εκ των οποίων 96 χρυσά, 60 αργυρά και 51 χάλκινα. Ακολούθησαν η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, με 124 (41-38-45) και 104 μετάλλια (37-36-31), αντίστοιχα.
Η Ελλάδα κατέκτησε 11 μετάλλια, ένα χρυσό, τρία ασημένια και επτά χάλκινα μετάλλια.

AΠΕ

Back to top button