Ελλάδα

Η αποικία των ιππόκαμπων στην Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού

Ηλικιωμένοι ψαράδες, θυμούνται πως πριν από 20 χρόνια, σήκωναν με τα δίχτυα τους τα «αλογάκια της θάλασσας».

Ο επαγγελματίας δύτης Λάμπρος Χαρέλος αξιοποιεί την πληροφορία. Αρχίζει τις καταδύσεις σε πολλά σημεία της Λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού για να εντοπίσει εάν σήμερα υπάρχουν ακόμη κρυμμένοι στο βυθό, οι «περίεργοι» θαλάσσιοι οργανισμοί, που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών. Η επίμονη έρευνα φέρνει την έκπληξη. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον συνάντησε στο Αιτωλικό και η συζήτηση μαζί του, ήταν αποκαλυπτική για την σπουδαία αποικία των ιππόκαμπων στην θέση Άγιος Ηλίας.

Μεγαλωμένος δίπλα στη λιμνοθάλασσα, αξιοποιεί καθετί που συνδέει τη ζωή του τόπου του, με το υγρό στοιχείο που τον περιβάλλει.

Ο Λάμπρος Χαρέλος, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχίζει τις καταδύσεις, ψάχνοντας στα σημεία που του είχαν υποδείξει οι ψαράδες.

«Βούταγα καθημερινά, ψάχνοντας κάθε σημείο. Τελικά βρήκα την αποικία, όχι σε μεγάλο βάθος. Είναι από το μισό μέχρι τα 2,5 μέτρα», αναφέρει με ιδιαίτερα μεγάλη χαρά γιατί αξιοποίησε την πληροφορία των ψαράδων και ανακάλυψε ένα υπό εξαφάνιση είδος στη Λιμνοθάλασσα.

Και συνεχίζει: «Παρατηρώ την αποικία όλες τις εποχές. Ο αριθμός των ατόμων είναι εκατοντάδες, δεν φεύγουν από εκεί, εξάλλου δεν είναι καλοί κολυμβητές λόγω της ανατομίας τους. Τα αλογάκια της θάλασσας, βρίσκονται σε σταθερό βάθος, εκεί αναπαράγονται όλο χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι, όποτε και αν πας είναι εκεί. Το αρσενικό είναι εκείνο που κυοφορεί. Το θηλυκό μεταφέρει τα αβγά σε έναν μικρό θύλακα κάτω από την ουρά του αρσενικού».

Η αναζήτηση, η έρευνα στο βυθό ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Ο εντοπισμός των «μοναδικών» ιππόκαμπων, έγινε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όπως λέει ο Λάμπρος Χαρέλος, ο οποίος ενημέρωσε αμέσως τον Βασίλη Μεντογιάννη, ο οποίος είναι μέλος του «Ενάλειου Ινστιτούτου Ιππόκαμπος». Η ανταπόκριση του Ινστιτούτου ήταν άμεση και δύο δύτες, μαζί με τον Λάμπρο Χαρέλο, βούτηξαν, τεκμηρίωσαν την πληροφορία, ενώ έκαναν και καταμέτρηση του πληθυσμού.

Ο Βασίλης Μεντογιάννης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στον Άγιο Ηλία της Λιμνοθάλασσας βρίσκεται ένας από τους πυρήνες ιππόκαμπων στην ελληνική επικράτεια, όπου μπορούμε να τους δούμε και να τους μελετήσουμε.

«Η εικόνα που παρουσιάζει η Λιμνοθάλασσα είναι ενθαρρυντική. Έχουν εντοπιστεί σε βορειότερο σημείο της όπου ο πυθμένας είναι περισσότερο αμμώδης. Οι ιππόκαμποι, φαίνεται να μην απειλούνται γιατί βρίσκονται σε ρηχά νερά, όπου δεν είναι δυνατή η αλιεία με συρόμενα εργαλεία.

Υπολογίζεται, πως τα άτομα των ιππόκαμπων, ανέρχονται σε εκατοντάδες. Είναι μεγαλύτερη αποικία από αυτή στο Στρατώνι Χαλκιδικής».

Το γεγονός πως είναι όλοι μαζί, επιτρέπει την επιστημονική παρατήρηση. Κατά καιρούς με ειδικές συσκευές, έχει γίνει παρατήρηση της πυκνότητας του πληθυσμού, ενώ με κάμερα συνδεδεμένη με υπολογιστή έχει γίνει σε πραγματικό χρόνο 24ωρη παρακολούθηση της αποικίας.

Το επόμενο βήμα, όπως επισημαίνει ο Λάμπρος Χαρέλος, είναι η προστασία και η αξιοποίηση της Λιμνοθάλασσας.

ΑΠΕ

Back to top button