Ούτε και φέτος θα πραγματοποιηθούν τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Τα καστοριανά καρναβάλια αποτελούσαν ένα μοναδικό θέαμα διάρκειας τριών ημερών, ενώ η πόλη θα αντιμετωπίσει μεγάλη απώλεια εσόδων.
Της Φανής Χαρίση
Για δεύτερη χρονιά ο κορονοϊός… μόλυνε και τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά! Πέρσι λόγω του lockdown και των αυστηρών περιορισμών που ίσχυσαν, φέτος ένεκα της μετάλλαξης Όμικρον και των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων, τα Ραγκουτσάρια, τα καστοριανά καρναβάλια δεν θα πραγματοποιηθούν.
Προ κορονοϊού και κάθε χρόνο, από τις 6 ως τις 8 Ιανουαρίου, ζωντάνευε στην Καστοριά το έθιμο των Ραγκουτσαριών που είναι ένα καρναβάλι τριών ημερών, με τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες να μεταμφιέζονται και να γλεντούν από το πρωί έως το ξημέρωμα της άλλης μέρας.
«Δεν θα γίνουν και φέτος τα Ραγκουτσάρια λόγω της πανδημίας. Αναμφίβολα, είναι μια διοργάνωση που αποφέρει οικονομικά οφέλη στην περιοχή» δήλωσε στο Sputnik ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Καστοριάς Αθανάσιος Ρήμος, ευχόμενος του χρόνου η πόλη να τα γιορτάσει ξανά.
«Τρομακτικές ακυρώσεις λόγω της Όμικρον»
Υπό κανονικές συνθήκες στην Καστοριά, τέτοιες μέρες θα κατέφθαναν εκατοντάδες τουρίστες από άλλες πόλεις για να απολαύσουν ένα μοναδικό έθιμο, όμως ειδικά φέτος όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας Ιορδάνης Μιχαηλίδης, χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία.
«Επειδή πάντα τα Ραγκουτσάρια γίνονται 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, φέτος θα ήταν τετραήμερο λόγω του Σαββατοκύριακου και θα βόλευε πάρα πολύ. Δυστυχώς και η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η γενικότερη κατάσταση, η πληρότητα είναι πάρα πολύ χαμηλή όπως ήταν και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά» εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης προσθέτοντας ότι η πληρότητα ήταν περίπου 50%.
Παρότι υπήρξαν κρατήσεις για τα Ραγκουτσάρια, η επέλαση της μετάλλαξη Όμικρον προκάλεσε, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «τρομακτικές ακυρώσεις».
«Όταν βλέπει κάποιος τα κρούσματα να φτάνουν τις 50.000 σε μια μικρή χώρα όπως η δική μας, είναι αποτρεπτικό να σχεδιάσεις μια εκδρομή» τόνισε.
«Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στη Δυτική Μακεδονία»
Η Καστοριά, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, μετρά περίπου 3.000 κλίνες, ωστόσο τόσο η οικονομική κρίση όσο και η πανδημία αποτέλεσαν τροχοπέδη στον χειμερινό τουρισμό από τον οποίο εξαρτώνται απόλυτα.
«Η Δυτική Μακεδονία επειδή είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που δεν έχει επαφή με θάλασσα, είμαστε η μοναδική περιοχή που είναι αποκλεισμένη από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό. Εμείς είχαμε κυρίως εσωτερικό τουρισμό. Όμως την τελευταία δεκαετία με την οικονομική κρίση το πρώτο πράγμα που έκανε ο Έλληνας ήταν να κόψει τις χειμερινές διακοπές. Το καλοκαίρι ακόμα και ο Έλληνας -πόσο μάλλον ο ξένος- θα πάει στη θάλασσα. Οπότε εμείς στη Δυτική Μακεδονία έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα» είπε ο κ. Μιχαηλίδης.
Λόγω της πανδημίας ο κόσμος, όπως είναι λογικό, αποφεύγει τον συνωστισμό στα ξενοδοχεία, υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης, με αποτέλεσμα να κατευθύνεται και να «επιλέγει τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τύπου Airbnb».
Τέλος, στη λειτουργία των ξενοδοχείων της περιοχής προστίθεται φέτος ένα ακόμα πρόβλημα, που είναι το ενεργειακό κόστος και οι αυξημένες τιμές καθώς «στην Καστοριά αλλά και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, η θέρμανσή μας ξεκινάει από τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάιο».