Η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από την μεγάλη ανεργία στους νέους κάτω των 40 ετών και παράλληλα με την ενασχόληση αυτής της ηλικιακής ομάδας με το διαδίκτυο και μάλιστα, επί πολλές ώρες ημερησίως.
Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους νέους, όταν η χρήση του είναι ορθή, ενώ από την άλλη μπορεί να παρασύρει εύκολα πολλούς στο κυνήγι του εύκολου κέρδους και πολλές φορές στην εγκληματικότητα.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου πολλοί άνθρωποι εξαπάτησαν άλλους μέσω του διαδικτύου πωλώντας για παράδειγμα, ανύπαρκτα αγαθά ή υπηρεσίες εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια και τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό πολλών συνανθρώπων μας.
Το ερώτημα είναι, πώς κάποιος μηχανεύεται την απάτη; Πώς βρίσκει συνεργάτες και πώς καταστρώνει σχέδια εξαπάτησης σε αυτό; Η αλήθεια είναι ότι η προβολή ειδεχθών εγκλημάτων στο διαδίκτυο είναι αθρόα, με αποτέλεσμα τη “γέννηση” ιδεών από πολλούς επιτήδειους.
Η φράση “έλα μωρέ εμένα θα πιάσουν” για κάποιους μπορεί να αποκτήσει σε βάθος χρόνου στερεοτυπικό χαρακτήρα.
Παράλληλα, η κοινωνική αντίληψη ότι η ηθική έχει καταπέσει και δεν αποτελεί το σημαντικότερο προτέρημα του ανθρώπου οδηγεί σε τέτοιες πρακτικές.
“Η ηθική είναι η επιστήμη της ευτυχίας”, είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Η ηθική, δυστυχώς, δεν διδάσκεται όπως πρέπει και το διαδίκτυο δεν την προωθεί στις νεότερες γενιές.
Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο να έχουμε κάποιους “πονηρούς” νέους, κάποιους δύσπιστους ανθρώπους και το θέμα είναι το πώς θα αναστρέψουμε αυτή τη κατάσταση;
Πώς δηλαδή, θα πείσουμε το νέο να εκμεταλλευτεί το διαδίκτυο σωστά και πώς θα δώσουμε σε έναν μεγαλύτερο ηλικίας άνθρωπο την αίσθηση, ότι δε ζει σε μία κοινωνία αγγέλων;
Μία σημαντική δράση που έχει λάβει η αστυνομία είναι η σωστή ενημέρωση όλων των πολιτών για τους κινδύνους και τις “παγίδες” από την συμβατική και την ηλεκτρονική απάτη.
Έτσι, λοιπόν, η αστυνομία που είναι αρμόδια στα θέματα αυτά έρχεται πιο κοντά στον πολίτη και τον ενημερώνει με απλό τρόπο για όλα τα παραπάνω.
Έτσι και αλλιώς, ο κάθε αστυνομικός είναι και ο ίδιος μέλος της κοινωνίας και πρέπει να είναι δίπλα στους υπόλοιπους συνανθρώπους.
Παρακάτω θα δούμε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ορισμένες συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησής τους.