ΚαστοριάΚόσμος

Η ιστορία της Σκότλαντ Γιάρντ (της Ελένης Κωστοπούλου)

Απόψε θα ταξιδέψουμε στο χρόνο και θα θυμηθούμε την ιστορία της γνωστής σε όλους μας “Σκότλαντ Γιάρντ”. Άραγε, γιατί ονομάζεται “Σκότλαντ Γιάρντ” η Αστυνομία του Λονδίνου; Που είναι χτισμένα τα κεντρικά της Λονδρέζικης υπηρεσίας; Ποιο γεγονός συνέβη στο σημείο όπου χτίστηκε το κτήριο και ποια η σύνδεση με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη;

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν η Σκότλαντ Γιάρντ είναι η μητροπολιτική υπηρεσία του Λονδίνου. Σχηματίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Σερ Ρόμπερτ Πιλ, με την ψήφιση του νόμου της μητροπολιτικής αστυνομίας στο κοινοβούλιο το 1829. Ο ίδιος ο Σερ Ρόμπερτ Πιλ επέλεξε την τοποθεσία της έδρας της Σκότλαντ Γιάρντ, με την βοήθεια του Εζέν- Φρανσουά Βιντόκ. Μέχρι το 1829 το κτήριο ανήκε στους αστυνομικούς επιτρόπους Σερ Τσαρλς Ρόουαν και Ρίτσαρντ Μέιν.

Με την πάροδο του χρόνου, η έδρα της Σκότλαντ Γιάρντ άλλαξε διεύθυνση και τα νέα αστυνομικά γραφεία χτίστηκαν στην περιοχή Victoria Embankment, με θέα τον ποταμό Τάμεση, στη θέση του σημερινού υπουργείου Αμύνης.

Στις αρχές Οκτώβρη του 1888 και στην οικοδομή κυκλοφορούσαν καθημερινά δεκάδες εργάτες. Ωστόσο, σε μια συγκεκριμένη αποθήκη, δεν είχε μπει κανείς από τις 29 Σεπτέμβρη. Και εκείνη την ημέρα δεν είχε παρατηρηθεί τίποτα παράξενο. Στις 2 Οκτωβρίου, όμως, κάτι είχε αλλάξει. Στη μέση του μικρού δωματίου βρισκόταν τοποθετημένο ένα δέμα. Ο εργάτης που μπήκε στην αποθήκη και το είδε, το πήρε στα χέρια του και το άνοιξε. Αυτό που αντίκρισε ήταν σοκαριστικό.

Μέσα στο κουτί υπήρχε ο διαμελισμός μιας γυναίκας.

Οι άντρες της Σκότλαντ Γιάρντ ενημερώθηκαν αμέσως και ξεκίνησαν τις έρευνες. Αν και στοιχεία δεν υπήρχαν, κεφάλι δεν είχε, ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σώμα πιθανόν να ανήκει σε μία νεαρή γυναίκα, κοντά στα 24, που είχε πεθάνει πριν από δύο μήνες τουλάχιστον. Τα διαμελισμένα χέρια της μαζί και αποκόμματα εφημερίδας με ημερομηνία 24 Αυγούστου βρέθηκαν στις όχθες του Τάμεση.

Αργότερα, ένας δημοσιογράφος με τη βοήθεια του σκύλου του, εντόπισε και ένα πόδι που ανήκε στην ίδια.

Ο ιατροδικαστής είπε ότι έλειπε η μήτρα της γυναίκας καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο δολοφόνος γνώριζε ανατομία.

Οι Λονδρέζοι συνέδεσαν τη δολοφονία με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη που δρούσε στην πόλη εκείνη την εποχή. Οι αρχές, όμως, έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες. Η Σκότλαντ Γιάρντ ισχυρίστηκε ότι το προφίλ του θύματος δεν ταίριαζε με τις “κοινές” και τις πόρνες που συνήθιζε να σκοτώνει.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να λύσει το μυστήριο.

Τα γραφεία του Ουέστμινστερ, πάνω στις όχθες του Τάμεση, στέγαζαν την Σκότλαντ Γιάρντ έως και το 1967 που μεταφέρθηκαν σε έναν πιο κεντρικό δρόμο της συνοικίας.

Να πούμε ότι πολλοί συγγραφείς έχουν τοποθετήσει Επιθεωρητές από την Σκότλαντ Γιάρντ ως ήρωες στις αστυνομικές τους ιστορίες. Μια από αυτές ήταν του Τζον Κρεζέι. Οι πρωταγωνιστές ήταν ο Διοικητής Αδάμ Ντάγκλας, ο Επιθεωρητής Ρίτσαρντ, το αριστοκρατικό θηλυκό, η ντετέκτιβ Μόλλι Ρόμπερτσον – Κιρκ, γνωστή ως Λαίδη Μόλλι. Επίσης, και στα μυθιστορήματά της η Αγκάθα Κρίστι και του Ηρακλή Πουαρώ γίνεται συχνή αναφορά για την Σκότλαντ Γιάρντ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2011, στη Μητροπολιτική Αστυνομία απασχολούνται 48.661 υπάλληλοι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 31.478 αστυνομικοί, 13.350 ως πολιτικό προσωπικό και 3.831 μη ορκισμένοι αστυνομικοί για την ύπαρξη της κοινότητας.

Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους 5.479 ειδικούς χωροφύλακες, οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης (τουλάχιστον 16 ώρες ανά μήνα)και οι οποίοι έχουν τις ίδιες εξουσίας και όμοια στολή με τους συναδέλφους τους. Το γεγονός αυτό καθιστά την Μητροπολιτική Αστυνομία τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο από ένα σημαντικό περιθώριο, και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
ΠΗΓΕΣ: el.Wikipedia.org

              inewsgr.com
              mentality10.com
              mixanitouxronou.gr

Back to top button