«Θα παραμείνουμε στα πόστα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε πολύ καλά. Το χώμα ατσάλι. Δεν θα μας κουνήσει κανένας». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, το συντονιστικό των πέντε σωματείων των 1.200 εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ προϊδεάζει για το τι πρόκειται να συμβεί στη Λάρυμνα, στην Εύβοια, στην Καστοριά, στα Σέρβια και στην Αθήνα, όπου δηλαδή έχει εγκαταστάσεις, μεταλλεία και γραφεία η μεγαλύτερη μεταλλουργία της χώρας και η σημαντικότερη παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου οπότε λήγει το κυβερνητικό τελεσίγραφο απόλυσης αλλά και έξωσης των εργαζομένων από τις κατοικίες τους.
Σε ομόφωνο ψήφισμά τους το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ), η Ενωση Εργαζομένων Εταιρείας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ «Ο Αγιος Ιωάννης», το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Καστοριάς & Σερβίων και το Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (Αθήνα) ενημερώνουν και επίσημα για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης της περασμένης Τρίτης «με την αφρόκρεμα της κυβέρνησης», τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ενέργειας Κ. Σκρέκα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.
«Μετά από δύο χρόνια κοροϊδίας και εμπαιγμού, μας προτείνανε την ανεργία και το ξεσπίτωμα. Το ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή για πολλά δεινά το είχαμε καταλάβει. Το ότι είναι ικανή να δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρες περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες ξεπερνούσε ακόμη και την πιο τρελή μας φαντασία», τονίζουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους. Επισημαίνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες τζάμπα και κλειστή, χωρίς το βαρίδι των εργαζομένων, παρ’ ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν ότι το εργοστάσιο θα παραδοθεί εν λειτουργία.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού των σωματείων αποφασίστηκε η οργάνωση μετώπου αντίστασης. «Ομόφωνα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν αποδεχόμαστε την πρόταση της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί μας ρίχνει στην ανεργία και μας ξεσπιτώνει αλλά γιατί είναι και καταστροφική για την ίδια τη ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της λειτουργίας της», τονίζεται στην ανακοίνωσή τους.
Στις 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη πολιτικών, φορέων, οργανώσεων και σωματείων στον χώρο του εργοστασίου. Οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων θα συγκληθούν τις προσεχείς μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, με τη συνέλευση στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
«Είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε τα εκβιαστικά διλήμματα και τις προσπάθειες διάσπασης», τονίζει το συντονιστικό των σωματείων, που ζητεί να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή όλων των οφειλών.
Εν τω μεταξύ, σε νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία «Ελπίδα», έχει περιλάβει και άρθρο (αρ. 6) για την τρίμηνη παράταση του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει προκηρυχθεί από τον ειδικό διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ.