Ελλάδα

Μελενικίτσι Σερρών – Ένα ιδιόκτητο χωριό (βίντεο)

Ένα ιδιότυπο καθεστώς χαρακτηρίζει το Μελενικίτσι Σερρών, καθώς οι κοινόχρηστοι χώροι δεν ανήκουν στο δημόσιο, αλλά στους κατοίκους, οι οποίοι το εξαγόρασαν από τον τελευταίο μπέη πριν από την απελευθέρωση το 1913.

Επί τουρκοκρατίας ίσχυε το καθεστώς των τσιφλικίων, τα οποία ανήκαν στον Αγά και τον μπέη. Κάποια μικρά κομμάτια γης οι κάτοικοι τα δούλευαν για τον εαυτό τους και τα άλλα για τον μπέη. Όταν πλησίαζε η απελευθέρωση προ 100 ετών, έγινε διάβημα στους κατοίκους να τους πουλήσει το χωριό, το 1911. Οι κάτοικοι το αγόρασαν από τον μπέη της περιοχής, εξηγεί ο Αντώνης Σινάνης, πρόεδρος συλλόγου συνιδιοκτητών βοσκής-κατοίκων Μελενικιτσίου. Εξ ου δημιουργήθηκε ο Σύλλογος για να εκπροσωπούνται οι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με το έγγραφο της τελικής αγοραπωλησίας του 1925 στο Ελληνικό κράτος καταβλήθηκε το ποσό των 600.000 δρχ.. Προηγουμένως οι κάτοικοι κατέβαλαν το αντίτιμο σε τουρκικές λίρες. Ο Μιχαήλ μπέης ήταν Έλληνας και η αγορά δεν έγινε από τούρκους.

Οι χωριανοί δεν είχαν χρήματα και ο καθένας αγόρασε ένα κομμάτι ανάλογα, με την δυνατότητα που είχε. Το χωριό μοιράστηκε σε 52,5 μερίδια και κάθε κάτοικος έπαιρνε μισό, ένα τέταρτο, κοκ.  Τα κοινόχρηστα εδάφη, για δρόμους, σχολείο, κλπ. δόθηκαν στην κοινότητα, αλλά μόνο προφορικά, καθώς είχαν συμφωνήσει όλοι και δεν υπάρχουν έγγραφα κυριότητας. Οι κάτοικοι συνεδρίαζαν και αποφάσιζαν. Σήμερα αυτό δεν μπορεί να γίνει, τονίζει ο κ. Σινάνης.

Επί χρόνια η κοινότητα εκτελούσε έργα, αλλά λόγω της συνενώσεως των κοινοτήτων, ο δήμος που δημιουργήθηκε δεν έχει δυνατότητα παρεμβάσεως και οι διαδικασίες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς πρέπει να πάρει την έγκριση των κατοίκων. Παλιά οι ιδιοκτήτες που αποφάσιζαν ήταν 102, ενώ τώρα χιλιάδες. Για να μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία χρειάζεται γενική συνέλευση των κατοίκων.

Αυτό αφορά μόνο τους κοινόχρηστους χώρους, όχι τα ιδιωτικά κτήματα και ακίνητα. Αυτές οι ιδιοκτησίες είναι στο κτηματολόγιο και οι αγοραπωλησίες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Εν όψει της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο χωριό ο Δήμος δήλωσε αδυναμία παρεμβάσεως, καθώς πρόκειται για ιδιωτική έκταση και η έγκριση δόθηκε από τους κατοίκους.

Back to top button