Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός ανεβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών εκτινάσσονται, η πτώση της παραγωγής και της κατανάλωσης θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί, γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος στασιμότητας – οικονομική ανάπτυξη στο μηδέν μαζί με τον πληθωρισμό.
Αυτές οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών στην ΕΕ συμπίπτουν με την προειδοποίηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «η ιστορία επιστρέφει» στην Ευρώπη, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία «περνάει σε ακόμη χειρότερη φάση».
Ο Μακρόν είπε ότι ήταν κάτι περισσότερο από ένα προαίσθημα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει χωρίς δισταγμό την «αποστρατιωτικοποίηση» και απομάκρυνση των «ναζιστικών δυνάμεων» από την ουκρανική κυριαρχία για να μπορέσει να υπάρχει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστούν οικονομική ζημιά και κοινωνικές συνέπειες λόγω των σκληρών δυτικών κυρώσεων, ενώ ο Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ένωσης, επεσήμανε ότι οι εταιρείες, οι άνθρωποι και η καθημερινή ζωή «θα επηρεάζονται από βαθιές αλλαγές τους επόμενους μήνες».
Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ζήτησε «έκτακτα μέτρα» για τη διάσωση της κτηνοτροφίας και άλλης ευρωπαϊκής γεωργίας, που επηρεάζεται από το μεγάλο άλμα των τιμών των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, ιδίως λόγω της διακοπής των εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, από όπου η Ένωση εισάγει σημαντικές ποσότητες δημητριακών.
Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Figaro» υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη “είναι αντιμέτωπη με το άγνωστο ενός πιο ακριβού κόσμου” και γνωστοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια “σκληρή επιλογή” να σταματήσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια και έτσι να αποτρέψουν μείωση της κατανάλωσης ή να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια και έτσι να προστατευθεί η παραγωγή.
Η «Economist Intelligence Unit» (EIU) του Λονδίνου πιστεύει επίσης ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλέσει οικονομικές και πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη».
Το Economist Group αναφέρει ότι «οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα εξακολουθήσουν να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, αλλά ότι η αβεβαιότητα της παράτασης του πολέμου θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις επενδύσεις και την κατανάλωση, ενώ η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των πρώτων υλών θα ενθαρρύνει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ενώ η αλυσίδα εφοδιασμού θα έχει διαταραχές. Αυτό θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη φέτος», αναφέρει η Beta.
Η EIU προειδοποιεί ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από ρωσικό αέριο εάν η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα ως αντίποινα για τις κυρώσεις, θα αντιμετωπίσει μια μαζική εισροή Ουκρανών προσφύγων και μια τεράστια αναστάτωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς και διαταραχή του εμπορίου».
Ο γερμανικός ιστότοπος «Eurointelligence» επισημαίνει το γεγονός ότι η Μόσχα, παρά τον πόλεμο, δεν διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, ότι οι πληρωμές για φυσικό αέριο, παρά τις κυρώσεις, συνεχίζονται μέσω της Sberbank και της Gazprom Bank, τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζας. Τεράστιο άλμα των τιμών του φυσικού αερίου αποφέρει μεγάλα κέρδη στη Ρωσία. Η Ευρώπη δεν έχει πού να πάει και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρωσικό υγραέριο.
Η «Eurointelligence» σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση στην οποία «η ΕΕ είναι υπέρ της Ουκρανίας επί του παρόντος από την απόσταση, παρακολουθώντας από τα ζεστά σπίτια της, που θερμαίνονται από ρωσικό αέριο».
Πηγή:Politika.rs
Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς