Καστοριά

Το μήνυμα της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Γυναίκα: Σύμβολο δύναμης και μοναδικού θάρρους

Σήμερα, 8 Μαρτίου, είναι ημέρα υπενθύμισης των αγώνων, των διεκδικήσεων και των κατακτήσεων των γυναικών για την ισότητα των δύο φύλων.

Είναι όμως και ημέρα συνειδητοποίησης πως σε έναν κόσμο πολλαπλών κρίσεων με την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, την ακρίβεια και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δεν περισσεύει κανείς και πρέπει άνδρες και γυναίκες να αγωνιστούμε μαζί για το κοινό μας μέλλον.

Ο αγώνας των γυναικών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλους τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί είναι καθημερινός. Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι συνεχείς. Γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, επαγγελματίες, εργαζόμενες, ημιαπασχολούμενες με απλήρωτες υπερωρίες, αγρότισσες που εργάζονται σκληρά στα χωράφια, συνταξιούχες, γυναίκες άνεργες, γυναίκες μετανάστριες που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Διακρίσεις,  ανισότητες  και βία σε βάρος των γυναικών, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για μια δημοκρατική κοινωνία. Μια κοινωνία με ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, που θα θέσει τις βάσεις για κοινωνική ευημερία.

Αυτό το αίτημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, μέσα σε ένα πρωτοφανές κύμα καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, με τις απάνθρωπες γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την χώρα τα τελευταία χρόνια. Η 8η Μάρτη, όσο ποτέ άλλοτε αποτελεί ημέρα αφύπνισης ολόκληρης της Κοινωνίας, για έναν αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή βίας, προκατάληψης και ανισότητας.

Την ώρα που έξι γυναίκες κάθε ώρα παγκοσμίως δολοφονούνται, ενώ βιασμοί, κακοποιήσεις, διαδικτυακές παρενοχλήσεις, ενδοοικογενειακή βία και βία με την οποιαδήποτε μορφή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, απειλούν τις γυναίκες συνεχώς, τα αιτήματα για ισότητα των φύλων είναι πιο επίκαιρα από κάθε άλλη φορά.

Μέσα από τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες του ελληνικού #metoo, έγιναν φανερές, παρά την πρόοδο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, νοοτροπίες και κατάλοιπα του παρελθόντος  που  θεωρούν τη γυναίκα υποδεέστερη, αλλά και η αδυναμία από μεριάς της Πολιτείας για προσφορά προστασίας στα θύματα. Ταυτόχρονα, όμως, έγινε και η αρχή για μια ουσιαστική προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων απέναντι στις γυναίκες, που αντιμετωπίζονται με προκατάληψη και αδικία λόγω φύλου, φυλής, ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης.

Οφείλουμε όλες και όλοι μαζί να εξαλείψουμε αυτά τα φαινόμενα και να συμβάλλουμε σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, σεξισμό και φόβο.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, που όλες μαζί και κάθε μία ξεχωριστά μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι για την εξάλειψη της αδικίας και της ανισότητας.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

 

 

 

Back to top button