ΑγροτικάΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ήθελαν ακαλλιέργητα 300.000 στρέμματα, ο πόλεμος τους άλλαξε τα σχέδια – Δηλώσεις Θωμά Μόσχου

Όπως αναφέρει ο φάκελος του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ, ένα μέρος των γεωργικών εκτάσεων θα διατίθεται για μη παραγωγικά στοιχεία (αγρανάπαυση). Μιλάμε για έκταση που θα ανερχόταν σε 30.000 εκτάρια (300.000 στρέμματα).

Δηλαδή η χώρα μας ζητούσε με τη νέα ΚΑΠ να μείνουν ακαλλιέργητα 300.000 στρέμματα κυρίως με αροτραίες καλλιέργειες (επί συνόλου 6.500.000 στρεμμάτων). Αυτό θα γινόταν την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό 1% (περίπου 13.000 στρέμματα). Ο πόλεμος της Ουκρανίας όμως αλλάζει αυτούς τους σχεδιασμούς και η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για να καλλιεργηθούν τα παραπάνω στρέμματα.

«Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη (29 Μαρτίου). Μιλάμε για τα 300.000 στρέμματα που είχαμε σε αγρανάπαυση στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ που η χώρα μας έστειλε στις Βρυξέλλες.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, Θωμάς Μόσχος, «εδώ και ένα μήνα μιλάμε για το θέμα που προκύπτει στη νέα ΚΑΠ (300.000 στρέμματα ακαλλιέργητα) η οποία είναι πρόταση της ΝΔ. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες του χαους που επικρατεί στο περίφημο επιτελικό κράτος αφού κανένας τους δεν γνωρίζει τι έχουν προτείνει και τι έχουν ψηφίσει οι κυβερνητικοί βουλευτές, γιατί η νέα ΚΑΠ πέρασε από ψηφοφορία στην Βουλή. Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι ότι μετά από πρόταση της ΕΕ να αλλάξει το καθεστώς της ΚΑΠ οι «φωστήρες» που κυβερνάνε μας τα πλασάρουν για δίκη τους νίκη».

Στο μεταξύ προχωρά η προσπάθεια ενοποίησης των συλλόγων της δυτικής Μακεδονίας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη (23/03/2022), συμμετείχαν 8 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι (ο Α.Σ. Δήμου Αμυνταίου, ο Α.Σ. Δήμου Βελβεντού, ο Α.Σ. Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού, η Ομάδα Καπνοπαραγωγών Βοίου, ο Α.Σ. Δήμου Γρεβενών, ο Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης, η ΕΝΑ Κοζάνης και ο Α.Σ. Μακεδνός). Στη συνεδρίαση, αφού συζήτησαν διεξοδικά για όλα τα θέματα, αποφάσισαν τη δημιουργία Ομοσπονδίας, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, βάση του νόμου 4015/2011 περί συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Όπως τονίζει ο κ. Μόσχος, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον νόμο, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 7 συλλόγων και το λιγότερο ένας να είναι ζωικής ή φυτικής παραγωγής. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν, πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις, και νομιμοποιούνται, να δημιουργήσουν τη μια και μοναδική Ομοσπονδία σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, που θα ασχολείται με όλα τα θέματα του πρωτογενή τομέα και θα συμμετέχει στα κεντρικά όργανα διεκδίκησης. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση για υπογραφή σχετικών εγγράφων. 

agrotypos.gr

Συνάντηση αγροτικών συλλόγων για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας (φωτο)

 

 

 

Back to top button