Τμήμα του παλιού μαχαλά Ταμπαχανέ ή Νταμπαχανέ ή Ταμπάκικων φωτογραφημένο μεταξύ 1927 και 1934. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία οι παραλιακοί δρόμοι δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί και οι αβγατές φαίνονται ακόμα να ξεπροβάλουν μέσα στη λίμνη. Μάλιστα σε πρώτο πλάνο βλέπουμε δυο νοικοκυρές να πλένουν ρούχα στα νερά της λίμνης, μια συνήθη πρακτική για εκείνη την εποχή.
Ο φωτογράφος στέκεται σε μια μικρή προεξοχή του εδάφους που έμπαινε μέσα στη λίμνη και μπορεί να αντιστοιχηθεί περίπου με τον δρόμο μπροστά από τις οικοδομές Βούρκα και Κιγμά (Μεγ. Αλεξάνδρου 83-85). Στα αριστερά, πίσω από το σπίτι διακρίνεται ο μισογκρεμισμένος μιναρές του Ταμπαχανέ τζαμί, που είχε πάρει την ονομασία του από την γειτονιά. Ψηλά στην κορυφή της πλαγιάς διακρίνεται πίσω όψη του μεγάλου κτιρίου, του παλιού καφενείου “Αίγλη”, γνωστό ως το καφενείο του Ρόντση.
Η γειτονιά αυτή αναφέρεται ως Ταμπαχανέ, στα παλιά φορολογικά κατάστιχα ήδη από το 1528, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Καστοριάς, είχαν επεκτείνει την κατοίκησή τους εκτός της οχυρωμένης πόλης από τις αρχές του 16ου αιώνα. Η ονομασία προέρχεται από την τουρκική λέξη debbağ που σημαίνει βυρσοδέψης. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάποια στιγμή στο παρελθόν στο σημείο αυτό λειτουργούσαν βυρσοδεψία..
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, πολλά από τα σπίτια της γειτονιά παραχωρήθηκαν σε Απολλωνιαδίτες πρόσφυγες. Αργότερα, μετά την δεκ’ του 1950, η παλιά ονομασία χάθηκε και συνήθως η γειτονιά λεγόταν “Λουτρό”, από το μεγάλο λουτρό που υπήρχε σ’ αυτή, του οποίου ελάχιστα υπολείμματα σώζονται στην αρχή της οδού Παπαρέσκα. Στις μέρες μας η περιοχή λέγεται αρκετά ακαθόριστα “Νότια Παραλία” (αν και ουσιαστικά ο προσανατολισμός της είναι δυτικός).
Αγνώστου φωτογράφου
Πηγή: Φωτογραφικό Λεύκωμα “Η Καστοριά του χθες και του σήμερα, ΔΗ.Π.Ε.ΚΑ. 2010
Αρχείο Studio Tsolis
Μπάμπης Παπαθανασίου
1 λεπτό ανάγνωση