Η Ζώτη είναι πολυταξιδεμένη και επηρεασμένη από τα ταξίδια της και την γνωριμίας της με ανθρώπους, πολιτισμούς και θρησκείες. Το πιο μεγάλο και πιο εντυπωσιακό της έργο το ονόμασε “Big Bang”, βασισμένο στην γνωστή επιστημονική θεωρία της δημιουργίας του κόσμου
Του Φώτη Παπαγερμανού
Μια πολύ δραστήρια και δημιουργική καλλιτέχνης πολυμέσων (multimedia artist) η Ομογενής Αγνή Ζώτη, εκθέτει αυτές τις μέρες τα έργα της, στην γκαλερί «Agnosian», στην περιοχή Chelsea, στο Μανχάταν, πολύ κοντά στο West Side Highway, (548 West 28th Street, 3rd Floor).
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με κάθε επισημότητα στις 9 Ιουνίου 2022, με την συμμετοχή πολλών φίλων της τέχνης και μελών της AHEPA, που αγκάλιασαν την προσπάθεια και φρόντισαν ώστε εκτός από ένα ποτό και ένα αναψυκτικό να υπάρχει και ζωντανή ελληνική μουσική. Με τον Τάσο Παπαϊωάννου στην κιθάρα και το τραγούδι και τον Κώστα Ψαρρό στο μπουζούκι και το τραγούδι.
Η βραδιά ήταν μια όμορφη περιήγηση στα έργα της Αγνής, που κατάγεται από την Καστοριά και μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τα ερεθίσματα και την πηγή της έμπνευσης της.
Η Ζώτη είναι πολυταξιδεμένη και επηρεασμένη από τα ταξίδια της και την γνωριμίας της με ανθρώπους, πολιτισμούς και θρησκείες. Το πιο μεγάλο και πιο εντυπωσιακό της έργο το ονόμασε “Big Bang”, βασισμένο στην γνωστή επιστημονική θεωρία της δημιουργίας του κόσμου. Τα έργα της Ζώτη έχουν όμως και μια άλλη διάσταση πέρα από την φιλοσοφική.
Σίγουρα μιλάνε με τα πιο ζεστά λόγια για την Αγνή που με την βοήθεια του γιου της Φράνσις υποδεχόταν τους φίλους της.
Είχε καιρό για όλους και πάντα απαντούσε πρόθυμη σε κάθε απορία μας.
Η καλλιτέχνης είχε χρόνο για να συνομιλήσει από τον πιο νεαρό επισκέπτη, που οι γονείς του έφεραν με το καροτσάκι, μέχρι τον πιο ειδικό σε θέματα τέχνης.
Η ατμόσφαιρα ωστόσο θύμιζε οικογενειακή σύναξη και έδωσε σε όλους την ευκαιρία να θυμηθούν πως ήταν η ζωή μας πριν την Πανδημία, όπου κυκλοφορούσαμε ελεύθερα σε όλες τις γκαλερί της περιοχής του Τσέλσι.
Κι όταν μιλάμε για έναν ή μια καλλιτέχνη πολυμέσων εννοούμε ζωγραφική, παράσταση, βίντεο και τοποθέτηση φωτισμού. Οι ανησυχίες στρέφονται γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη, την φιλοσοφία, την κβαντική και την ανακάλυψη του εαυτού και κατ´ επέκταση του συνόλου.
Έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ινδία και το Νεπάλ. Ταυτόχρονα είναι απόφοιτη του Κολεγίου Χάντερ, με καθηγητές τον Roy DeCavara και τον Vincent Longo.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα βυζαντινής εικονογραφίας στην Αστόρια και μαθήματα απεικόνισης συμβόλων μυστικισμού δίπλα σε Βουδιστές Μοναχούς στο Νεπάλ.
Όταν την ρωτήσαμε πως θα συνόψιζε τον εαυτό της, σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη, μας απάντησε φυσικά με προθυμία, αλλά μετά την απάντηση, διαβάσαμε ότι μας είπε και σε έναν πίνακα μικρών διαστάσεων. «Είμαι αυτή που είμαι».
Μια δυναμική καλλιτέχνης, από την μακρινή Καστοριά, από το Δισπηλιό, τον χώρο όπου έγιναν ανασκαφές και αποκάλυψαν τον πρώτο λιμναίο οικισμό στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και στην Ασία, όπου και ήταν ο φιλοξενούμενος Καλλιτέχνης στην πρωτοβουλία ArtsAid, στο Bangalore και το Νέο Δελχί της Ινδίας το 2006. Επίσης πήρε μέρος στα ντοκιμαντέρ «Life Without Compromise» (2010-Susan Al-Doghachi) και «Art I the City» (Ben Van Bergen-2014, Amazon Prime).
Παράλληλα έχει προσφέρει χρόνο και γνώσεις διδάσκοντας τέχνη σε παιδιά μέσα από διαφορά φιλανθρωπικά προγράμματα και οργανισμούς αλλά και μέσω της YMCA.
Η ιστοσελίδα της είναι στην διεύθυνση: www.agnizotis.com
Την ημέρα των εγκαινίων στην έκθεση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Λου Κάτσος, ο Αργύρης Αργειτάκος, ο Ντένης, ο Ανδρέας Κοκκώδης, ο Πίτερ Δούκας, ο Ντένης Σερετάκος, ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου, ο Λάκης Παπαϊωάννου και πολλοί άλλοι φίλοι της τέχνης.