Η πανδημία και το ενεργειακό κόστος «πετσόκοψαν» τα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη καθώς σε πρόσφατη καταμέτρηση των μελών της Ένωσης Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ, διαπιστώθηκε ότι σε 200 επιχειρήσεις μπήκε λουκέτο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο ThessToday.gr o γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης από τα 1.400 μέλη, τα 700 είναι πλέον ενεργά ενώ από τα υπόλοιπα 700, τα 200 οδηγήθηκαν σε οριστικό κλείσιμο και τα 500 παρέμειναν καταστήματα εστίασης και διασκέδασης αλλά με διαφορετικούς ιδιοκτήτες.
Γιατί έκλεισαν οι επιχειρήσεις
Οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, τα lockdown, τα συσσωρευμένα χρέη αλλά και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία των ιδιοκτητών της εστίασης να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους. «200 επιχειρήσεις πολλών χρόνων και μη, δεν άντεξαν όλα τα χρέη, τα lockdown και την άνοδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα που εντοπίζεται πλέον είναι ότι αρκετοί που δεν έχουν τις ανάλογες γνώσεις, επενδύουν στην εστίαση, ανοίγοντας καταστήματα. Έχουν ανοίξει πολλά καταστήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την εστίαση. Για παράδειγμα, κάποιος που δούλευε σε ένα εργοστάσιο και απολύθηκε, αποφάσισε να λειτουργήσει χώρο εστίασης ενώ δεν γνωρίζει τον κλάδο με συνέπεια να έχουν όλα αυτά ημερομηνία λήξης», επισήμανε στο ThessToday.gr ο κ. Επιτροπίδης.
Να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές
Η Ένωση Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ προκειμένου να επιβιώσουν οι εναπομείναντες επιχειρήσεις σκοπεύει να ζητήσει από τους αρμόδιους να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν εν μέσω κορωνοϊού και η ρήτρα αναπροσαρμογής να ανταποκρίνεται σε μια πραγματική στήριξη για τον κλάδο. «Να είναι μια πραγματική βοήθεια η ρήτρα αναπροσαρμογής και όχι όπως τον Ιανουάριο που έταζαν βοήθεια και τελικά με το 50% του αυξημένου κόστους, είδαμε μόνο 75 ευρώ το οποίο φυσικά δεν βοήθησε σε τίποτα τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Επιτροπίδης.
Πληρωμή για πνευματικά δικαιώματα μουσικής ενώ ήταν κλειστά
Όσον αφορά τις δεκάδες αγωγές που ήρθαν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες της εστίασης και διασκέδασης για πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής τους μήνες κατά τους οποίους τα καταστήματα ήταν κλειστά με κρατική εντολή ή απαγορευόταν η χρήση μουσικής, ο γενικός γραμματέας της ένωσης δήλωσε με δυσαρέσκεια ότι «αν και στείλαμε σχετικό υπόμνημα στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μας απάντησαν ότι δεν είναι εφικτό να επέμβουν στον τιμοκατάλογο των ιδιωτικών εταιρειών και δεν μπορούν να μας βοηθήσουν» και συνέχισε «Υπάρχει μια κλοπή αυτήν τη στιγμή έναντι της εστίασης. Μας ζητούν να πληρώσουμε για επτά μήνες ενώ τους πέντε ήμασταν κλειστά με κρατική εντολή και φυσικά δεν παίζαμε μουσική. Τα ΦΕΚ υπάρχουν και είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατούσε στην εστίαση εν μέσω πανδημίας».
Προσπαθούν από την πλευρά τους να καταλήξουν σε συμφωνίες με τις ιδιωτικές εταιρείες ώστε να πληρώσουν το 60% από τον τιμοκατάλογό τους για τα έτη 2020, 2021 και 2022 και να μειωθεί το τελικό ποσό εφόσον λειτουργούσαν με περιοριστικά μέτρα.
Υποτονική παραμένει η κίνηση
Σχετικά με την κινητικότητα αυτήν την περίοδο στην εστίαση, ο κ. Επιτροπίδης εξήγησε ότι ναι μεν υπάρχει τουρισμός αλλά η κίνηση είναι υποτονική η οποία δεν έχει καμία σχέση με την περσινή χρονιά κατά την οποία οι τζίροι ήταν μεγαλύτεροι. «Το καλοκαίρι δουλεύουν μόνο τα τουριστικά μέρη της Θεσσαλονίκης, όπως το κέντρο, η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες, η Αγία Τριάδα, ο Σταυρός και η Ασπροβάλτα. Λόγω του τουρισμού αυτές οι περιοχές κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. Οι υπόλοιποι καταστηματάρχες έρχονται αντιμέτωποι με χαμηλούς τζίρους συγκριτικά με πέρσι», είπε χαρακτηριστικά.