Η σχέση της Ευρώπης με τη Ρωσία έχει διαρραγεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η πλήρης διακοπή ροής του ρωσικού αερίου αποτελεί πλέον σοβαρό και αναμενόμενο ενδεχόμενο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διατύπωσε χωρίς περιστροφές, συμπληρώνοντας πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ενώ πολίτες, βιομηχανία και δημόσιος τομέας θα πρέπει να κάνουν «αιματηρές» οικονομίες στην ενέργεια.
Οι νύχτες που τα φώτα του Αουξμπουργκ δημιουργούσαν υπερθέαμα, έχουν παρέλθει. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας σβήνει τα φώτα για να αντιμετωπίσει το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος που εκτοξεύθηκε κατά 80% προσεγγίζοντας τα 28.3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη καθώς η Ρωσία ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα του αερίου. Η Πρόεδρος της ΕΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου και ανακοίνωσε πως θα παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ενεργειακής ανάγκης
«Αν το χειρότερο σενάριο έρθει, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι’ αυτό το λόγο η Κομισιόν προετοιμάζει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, και μια οργανωμένη προσέγγιση την πιθανή διακοπή ροής του αερίου από τη Ρωσία» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Διαφοροποίηση προμηθευτών ενέργειας
Ο καγκελάριος Σολτς από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής παρουσίασε το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο με έμφαση στις υποδομές LNG τις οποίες αδειόδοτησε με διαδικασίες fast track και ανάπτυξη ΑΠΕ και αιματηρές ενεργειακές οικονομίες
«Φροντίζουμε να βάλουμε τέλoς στην πολύχρονη εξάρτηση από ελάχιστους εισαγωγείς, να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτή είναι η αληθινή ενεργειακή ασφάλεια για τη Γερμανία προς το συμφέρον όλων των πολιτών» είπε ο κ. Σολτς.
Την ίδια ώρα η Ευρωβουλή, προκειμένου να εκτονωθεί η ενεργειακή κρίση ψήφισε υπέρ της συμπερίληψης φυσικού αερίου και πυρηνικών στα κλιματικά φιλικά καύσιμα γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που το θεωρούν υπαναχώρηση από τους κλιματικούς στόχους.
Η Ελλάδα από την πλευρά της εντείνει τις προσπάθειες διαφοροποίησης των ενεργειακών παρόχων και κατασκευής υποδομών αερίου και LNG.
«Την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό θα εγκαινιάσουμε στην Κομοτηνή το νέο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, τον IGB η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του μήνα» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Άνθρακας, πετρέλαιο, LNG, ΑΠΕ και πράσινο υδρογόνο θα περιλαμβάνονται στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης, την επομένη της απεξάρτησης από τη Ρωσία προκειμένου να ικανοποιηθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο η ενεργειακή βιομηχανία έχει με κάθε τρόπο λάβει το πολιτικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες, πως το μέλλον της Ευρώπης μετά την κρίση ανήκει στην πράσινη ενέργεια.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου / ertnews.gr