Η Ιαπωνία έχει σχεδόν μηδενική ανοχή στην οπλοκατοχή και έναν από τους χαμηλότερους δείκτες βίας από όπλα στον κόσμο. Το γεγονός αυτό καθιστά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε μια εξαιρετικά σπάνια πράξη βίας.
Το άτομο αυτό θα πρέπει μετά να εκπαιδευτεί στη χρήση του όπλου και στην ασφαλή του αποθήκευση. Ύστερα, η αστυνομία αναλαμβάνει να ρωτήσει τον ίδιο γιατί θέλει να αποκτήσει όπλο και να ερευνήσει το οικογενειακό του ιστορικό, τις σχέσεις των συγγενών του με τους γείτονες, το επαγγελματικό τους παρελθόν και την οικονομική τους κατάσταση.
Αφού συμβούν όλα αυτά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση για άδεια οπλοφορίας και να λάβει ένα πιστοποιητικό από έναν έμπορο για το τι είδους όπλο σκοπεύει να αγοράσει. Ύστερα πρέπει να αγοράσει ένα χρηματοκιβώτιο όπλων και πυρομαχικών το οποίο επίσης πρέπει να εξετάσει η αστυνομία.
H κατοχή πιστολιού από πολίτες απαγορεύεται. Οι παραβιάσεις αυτού του κανόνα που αναφέρονται μερικές φορές στα μέσα ενημέρωσης αφορούν τα μέλη του συνδικάτου εγκλήματος Γιακούζα. Το 2020 έγιναν 21 συλλήψεις για οπλοχρησία στην Ιαπωνία και οι 12 από αυτές είχαν σχέση με συμμορίες.
Έκθεση του 2022 από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αναφέρει ότι στις ΗΠΑ διαπράχθηκαν το 2019 πάνω από 4 δολοφονίες με όπλα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ιαπωνία καμιά. Αν συγκρίνουμε χώρες της Παγκόσμιας Τράπεζας με υψηλό εισόδημα ως προς τους φόνους με όπλα ανά 100.000 κατοίκους, ο αριθμός για τις ΗΠΑ είναι 4,2, για την Αυστραλία 0,18 και για την Ιαπωνία 0,02.
Υπάρχουν επίσης στην Ιαπωνία αυστηροί νόμοι για τη λειτουργία των οπλοπωλείων: στους περισσότερους από τους 47 νομούς της χώρας, ο μέγιστος αριθμός οπλοπωλείων που μπορεί να λειτουργούν σε έναν νομό είναι τρία.
(*) Η Κέιτ Κέλι και ο Τζάστιν ΜακΚάρι είναι ανταποκριτές της Guardian στην Ιαπωνία
ΑΠΕ