Ελλάδα

15 συμβουλές για ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές του παιδιού σας

Πολύτιμες συμβουλές για να απολαύσουν τα παιδιά σας τις καλοκαιρινές τους διακοπές ανέμελα και χαρούμενα αλλά και με ασφάλεια:

  1. Να περιορίζετε την έκθεση των παιδιών σας στον ήλιο τις ώρες όπου σημειώνεται η μέγιστη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας – μεταξύ 10 πμ. και 4 μμ.
  2. Να χρησιμοποιείτε  πάντα κατά την έκθεσή τους στον ήλιο  ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας  σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, το οποίο προστατεύει το δέρμα από τις UVA και τις UVB ηλιακές ακτίνες. Η ποσότητα  του αντιηλιακού θα πρέπει να είναι αρκετή. Η επάλειψη να γίνεται 15-30 λεπτά πριν την έκθεσή τους στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες ή και νωρίτερα αν βρέχονται ή ιδρώνουν. Στα παιδιά συνιστώνται αντηλιακά από φυσικά φίλτρα.
  3. Τα αντηλιακά δεν χρησιμοποιούνται για βρέφη ηλικίας < 6 μηνών.  Καλό είναι στα βρέφη αυτής της ηλικίας να αποφεύγεται τελείως η άμεση έκθεση  τους στον ήλιο
  4. Να φοράτε στα παιδιά σας γυαλιά ηλίου, τα οποία  πρέπει να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές (να το προστατεύουν από τις UVA και UVB ηλιακές ακτίνες).
  5. Τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται με χαλαρά, ελαφριά, και  ανοιχτόχρωμα ρούχα. Το μπλουζάκι τους να είναι μακρυμάνικο και να φορούν καπελάκι με γείσο ώστε να προστατεύονται από τον ήλιο το πρόσωπο, ο αυχένας και τα αυτιά τους.
  6. Όταν επικρατεί έντονη ζέστη και υγρασία, θα πρέπει να περιορίζονται εκείνες  οι αθλητικές δραστηριότητες, που διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά.
  7. Πριν από τη δραστηριότητα τους στην ύπαιθρο, τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν αρκετή ποσότητα νερού. Όταν αυτά ασκούνται λιγότερο από 1 ώρα, τους αρκεί μόνο η κατανάλωση νερού. Σε συνθήκες ζέστης, θα πρέπει κάθε 20 λεπτά να διακόπτεται η  σωματική τους δραστηριότητα, προκειμένου να πιούν νερό ή  ένα ενεργειακό ποτό.
  8. Να μην αφήνετε ποτέ μόνο του ένα παιδί μέσα ή κοντά σε μια πισίνα. Η στενή επιτήρησή τους από ένα υπεύθυνο  άτομο αποτελεί τον μόνο ασφαλή τρόπο για να αποφευχθεί ο πνιγμός τους. Να εγκαταστήσετε και στις 4 πλευρές της πισίνας μια ασφαλή  περίφραξη της οποίας το  ύψος να είναι  τουλάχιστον 1.2 m.
  9. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα διάφορα  φουσκωτά παιχνίδια κολύμβησης. Αυτά, για κανένα λόγο δεν υποκαθιστούν τα πιστοποιημένα σωσίβια, τα κατάλληλα για την ηλικία και τη σωματική τους διάπλαση και το κυριότερο, αυτά μπορεί να δημιουργήσουν στα παιδιά και τους γονείς την  εσφαλμένη και επικίνδυνη  βεβαιότητα  ότι προσφέρουν απόλυτη  ασφάλεια.
  10. Τα φουσκωτά περιβραχιόνια – «μπρατσάκια», τα στρώματα ή  οι σχεδίες και οι μικρές φουσκωτές βάρκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σωσίβια ή ως μέσα ασφαλούς επίπλευσης.
  11. Τα μεγάλα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να κολυμπούν ποτέ μόνοι τους σε μεγάλη απόσταση από την ακτή. Ακόμη και οι ικανότεροι κολυμβητές θα πρέπει να επιδιώκουν  να κολυμπούν  παρέα με φίλους τους. Επίσης η ενασχόληση με θαλάσσια σπορ προϋποθέτει εκπαίδευση από ειδικό, απαραίτητο εξοπλισμό και παρουσία έμπειρου ενήλικα. Να επιλέγονται πάντα για την ενασχόλησή τους αυτή, τα πιστοποιημένα κέντρα θαλάσσιων σπορ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.
  12.  Όταν τα παιδιά  βρίσκονται μέσα ή δίπλα σε νερό, θα πρέπει να  τα επιβλέπει ένας ναυαγοσώστης. Τα μικρότερα παιδιά που δεν ξέρουν να κολυμπούν, θα πρέπει, όταν είναι μέσα ή κοντά σε νερό να επιτηρούνται στενά από ένα μεγάλο άτομο. Να χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό  «η επίβλεψη  της σωματικής επαφής», που σημαίνει ότι το παιδί που επιτηρείτε δεν  θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από εκείνη του εκτεταμένου άνω άκρου σας.
  13. Να μάθετε στο παιδί σας ότι, δεν πρέπει ποτέ να κάνει βουτιές μέσα στο νερό, χωρίς την άδεια ενός ενήλικα, ο οποίος όμως θα πρέπει να γνωρίζει το  ακριβές βάθος του βυθού, και να  έχει ελέγξει ότι δεν  υπάρχουν μέσα  σε αυτόν βραχώδη μέρη.
  14. Στις διακοπές όπου οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο  είναι πιο συχνές μη ξεχνάτε να κλειδώνετε καλά τις πόρτες του αυτοκινήτου σας όταν οδηγείτε, έτσι ώστε να μην μπορούν  τα παιδιά σας, ανοίγοντας την πόρτα του να εκτοξευτούν έξω.
  15. Να μην αφήνετε ποτέ μόνο του ένα παιδί μέσα στο αυτοκίνητο ακόμη και όταν πρόκειται να επιστρέψετε σε αυτό σύντομα, γιατί το καλοκαίρι με τη ζέστη κινδυνεύει από θερμοπληξία.

Της Ευαγγελίας Λαγκώνας

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονική Διευθύντρια Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

mitera.gr / ΑΠΕ

Back to top button