ΕλλάδαΚαστοριά

Ποινές για τα αδήλωτα όπλα ή για τα δελτία κατοχής που έχουν λήξει

Η νομοθεσία έχει αλλάξει και προβλέπονται ποινές για τα αδήλωτα όπλα ή για τα δελτία κατοχής που έχουν λήξει. Δεν δίνονται πλέον παρατάσεις, καθώς υπάρχει μόνιμη ρύθμιση…

Του Σοφοκλή Κοσκινά

Ο κάτοχος αδήλωτου ή όπλου του οποίου έχει λήξει το δελτίο κατοχής, σε περίπτωση που δεν πάει οικιοθελώς να δηλώσει ή να ανανεώσει τότε σχηματίζεται δικογραφία για παράνομη κατοχή.

Παράνομη κατοχή

Στην περίπτωση των αδήλωτων όπλων, που δεν είναι περασμένα στο σύστημα της κρατικής ασφάλειας, σε έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η αστυνομία, αν βρεθεί τέτοιο όπλο τότε σχηματίζεται δικογραφία με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλου.

Αυτομάτως ανακαλούνται όλα τα δελτία κατοχής του κατηγορουμένου, ο οποίος, παράλληλα, δεν μπορεί να εκδώσει άδεια θήρας. Η υπόθεση ανάλογα την περιοχή και τον φόρτο που έχουν τα δικαστήρια μπορεί να έχει χρονική διάρκεια ακόμη και 5 χρόνια.

Δεν είναι μόνο η μεγάλη χρονική διάρκεια και η ταλαιπωρία, είναι και τα έξοδα για δικηγόρο, παράβολα κ.λπ.. Αν ο κάτοχος αδήλωτου όπλου πάει οικιοθελώς να δηλώσει το όπλο, τότε υπάρχει μόνο ένα πρόστιμο που δεν ξεπερνά τα 60 ευρώ.

Ληγμένη άδεια

Στην περίπτωση που η άδεια κατοχής όπλου έχει λήξει, αυτό εμφανίζεται αυτόματα στις ενημερώσεις της αστυνομίας. Σε οποιονδήποτε έλεγχο (τροχαία, έλεγχος στοιχείων κ.ά.), υπάρχει περίπτωση το άτομο να προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Πέραν αυτού, μπορεί να σχηματιστεί από το αστυνομικό τμήμα δικογραφία για παράνομη κατοχή όπλου. Δεν έχει την υποχρέωση το αστυνομικό τμήμα να ειδοποιήσει για ληγμένο δελτίο κατοχής. Κάποια Α.Τ. το κάνουν, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τηλεφωνούν κάποιοι στα γραφεία μας και ενημερώνουν ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους για παράνομη κατοχή όπλου που οφείλεται σε ληγμένο δελτίο κατοχής. Και στην περίπτωση αυτή ισχύουν τα ίδια με τα αδήλωτα…

Με το που θα σχηματιστεί δικογραφία, το αστυνομικό τμήμα ειδοποιεί τον κατηγορούμενο να καταθέσει όλα τα δελτία κατοχής όπλων που έχει στο όνομά του άσχετα αν είναι ληγμένα ή σε ισχύ. Ορίζεται δικάσιμος με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και χρήμα.

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να ανανεώσει την κυνηγετική του άδεια για όσο θα διαρκέσει η διαδικασία στα δικαστήρια, με την προϋπόθεση ότι θα αθωωθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ταλαιπωρία έχει πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους  κατόχους όπλων, έτσι ώστε να φροντίζουν 3 μήνες πριν λήξουν τα δελτία κατοχής των όπλων τους για την ανανέωσή τους.

Τα αδήλωτα όπλα

Για τα αδήλωτα όπλα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στα αστυνομικά τμήματα και προέρχονται από κληρονομιές ή ευρήματα σε σπίτια συγγενών που δεν βρίσκονται εν ζωή, ακολουθείται η διαδικασία αδήλωτου όπλου.

Ο κάτοχος θα μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα με το όπλο για να ελεγχθεί αν είναι καταχωρημένος ο αριθμός και τα στοιχεία του όπλου στο σύστημα, και αν όχι τότε θα δηλωθεί σαν αδήλωτο.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προμηθευτεί βεβαίωση από ιδιώτη ψυχίατρο και παθολόγο (δύο ξεχωριστές) που θα πιστοποιούν την ικανότητά του να κατέχει κυνηγετικό όπλο.

Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν τριετή ισχύ

Με αυτές, οι οποίες σημειωτέον, πρέπει να είναι κλεισμένες σε σφραγισμένο από τον γιατρό φάκελο, θα μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα έχοντας μαζί του το όπλο. Και στις δύο περιπτώσεις (αδήλωτο ή ανανέωση) το όπλο θα πρέπει να πάει στο αστυνομικό τμήμα.

Στην πρώτη περίπτωση για να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του (αριθμός, μοντέλο, εταιρία, χώρα προέλευσης) και στην δεύτερη για να γίνει επαλήθευση των ήδη δηλωμένων στοιχείων.

Υπάρχουν και κάποια παράβολα που καλά θα κάνετε να ρωτήσετε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας για το πώς θα τα προμηθευτείτε.

Μην αφήνετε αδήλωτα όπλα και μην ξεχνάτε την ανανέωση των δελτίων κατοχής. Η κατηγορία για παράνομη κατοχή όπλου εντάσσεται στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η ταλαιπωρία που θα υποστείτε είναι μεγάλη. Ψυχοφθόρα  χρονοβόρα και κοστοβόρα.

kynigesia.gr

 

 

Back to top button