Ήταν μόλις 10 ετών ο Ναπολέων Τσάνης όταν το 1978 μπήκε στο αεροπλάνο προκειμένου να ταξιδέψει ολομόναχος στο μακρινό Σίδνεϊ. Γεννημένος στο Ελευθέρι Θεσπρωτίας, δεν τρόμαξε ούτε από την απόσταση, ούτε από τα νέα δεδομένα, ούτε από το ότι δεν γνώριζε την αγγλική γλώσσα. Θεωρώντας πως το μικρό και φτωχικό χωριό του δεν είχε κάτι να του προσφέρει, δεν άκουσε κανέναν από την οικογένειά του και πέταξε μακρυά για την Αυστραλία, έχοντας την υποστήριξη του θείου του.
Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο κ.Τσάνης αποφάσισε να αλλάξει και πάλι όλη του τη ζωή. Να επιστρέψει στην πατρίδα και πιο συγκεκριμένα στον τόπο καταγωγής του, τη Θεσπρωτία, ώστε μαζί με άλλους ελληνο-αυστραλούς επενδυτές να δημιουργήσουν στην Ηγουμενίτσα μία πρότυπη μονάδα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, βιοασφαλούς εκτροφής γαρίδας.
«Γεννήθηκα σε ένα πολύ μικρό χωριό με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία και όσα προϊόντα καλλιεργούνταν στον κάμπο. Θεωρούσα πως δεν έχω προοπτική και το ’78 σε ηλικία 10 ετών, πήρα την απόφαση να φύγω για το Σίδνεϊ, εκεί όπου ζούσε ο θείος μου. Όταν μπήκα για πρώτη φορά σε αεροπλάνο το ταξίδι ήταν ατελείωτο, 24 ώρες διήρκησε η πτήση και η εμπειρία ήταν μοναδική», εξιστόρησε ο επιχειρηματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».
Παρά το νεαρό της ηλικίας και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην Αυστραλία ο κ.Τσάνης δεν θεώρησε ποτέ πως έκανε λάθος επιλογή. Τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο και μάλιστα σε αυστραλιανά σχολεία, ενώ στο πανεπιστήμιο σπούδασε μοριακός βιολόγος. ‘Οπως, όμως ο ίδιος ανέφερε, «γρήγορα κατάλαβα ότι έπιασα ταβάνι. Όσο ασχολείσαι με την έρευνα απομακρύνεσαι από την κοινωνία. Είχα πάντα το επιχειρηματικό δαιμόνιο κι έτσι άφησα τη μοριακή βιολογία και άρχισα δικές μου επιχειρήσεις».
Στην Αυστραλία σε αυτά τα 40 χρόνια απέκτησε και δεύτερο πτυχίο στη διοίκηση των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα, εργάστηκε ως φωτογράφος, στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στη διαχείριση των έργων. Το μόνο όμως επάγγελμα που κράτησε όλες αυτές τις δεκαετίες «σταθερά ήταν η γαρίδα. Στη ζωή μου δεν έχω ασχοληθεί με τίποτα παραπάνω από ότι η γαρίδα. Από το 1998 όταν αγόρασα μετοχές και έγινα συνεργάτης σε μία επιχείρηση με γαρίδες ξεκίνησε η συγκεκριμένη ιστορία», υπογράμμισε.
Η επιστροφή στην πατρίδα
Η απόφαση του για επιστροφή στην πατρίδα και για δημιουργία χερσαίας μονάδας εκτροφής γαρίδας στην Ηγουμενίτσα ήρθε με αφορμή την επίσκεψη ενός εκλεγμένου της αυτοδιοίκησης στο Σίδνεϊ, ο οποίος στη διάρκεια ενός γεύματος δοκίμασε τις γαρίδες και έμαθε πως δεν ήταν κατεψυγμένες αλλά από υδατοκαλλιέργεια. Ο κ.Τσάνης μαζί με άλλους ελληνο-αυστραλούς αποφάσισαν άμεσα να ξεναγήσουν τον αυτοδιοικητικό στην επιχείρηση γαρίδας στην οποία είχαν μετοχές και συνεργασία, στο Κουίνσλαντ. Αυτή ήταν και η αφορμή ώστε ο πολιτικός να ρίξει την ιδέα στο τραπέζι… πως η Θεσπρωτία είναι ο κατάλληλος τόπος για μία ανάλογη επένδυση.
Μία σκέψη που άρχισε σιγά σιγά να ωριμάζει στο μυαλό τόσο του κ.Τσάνη, όσο και των υπολοίπων ελληνο-αυστραλών. «Η Θεσπρωτία για πολλά χρόνια ήταν ο φτωχότερος νομός σε ανάπτυξη, απομονωμένος και χωρίς οδικούς άξονες έως ότου δημιουργήθηκαν η Εγνατία και τώρα η Ιόνια Οδός. ‘Οταν πήραμε την απόφαση με άλλους τέσσερις μετόχους και ολοκληρώσαμε όλες τις μακροχρόνιες ενέργειες για να στηθεί η μονάδα εκτροφής γαρίδας, επέλεξα να γυρίσω μόνιμα πίσω», προσθέτει ο κ.Τσάνης που κατέχει σήμερα τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην εταιρεία «Ιχθυοκαλλιέργειες Europrawn Ελλάς».
Φέτος, μετά από πολλούς κόπους, ήταν η πρώτη χρονιά παραγωγής και η ποσότητα της νωπής γαρίδας «μαύρη τίγρης», που καταναλώνεται κυρίως ωμή ή βραστή, καλύπτει προς το παρόν μόνο την ελληνική αγορά. Ωστόσο η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες με Ευρώπη και Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα Ντουμπάι και Ντόχα.
«Κάνοντας την έρευνα μας είδαμε ότι έλειπε η νωπή γαρίδα από την αγορά της Ευρώπης, Το 95% της γαρίδας που καταναλώνετε στην Ευρώπη είναι εισαγόμενη και κατεψυγμένη. Λίγη είναι η νωπή ποσότητα και αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση νωπής γαρίδας, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής. Κι έτσι ξεκινήσαμε… Αυτή τη στιγμή η μόνη εκτροφή γαρίδας “μαύρη τίγρης” στην Ευρώπη γίνεται στην Ελλάδα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.
Κυνηγώντας το όνειρο
Σήμερα η πρώτη πτέρυγα εκτροφής γαρίδας απασχολεί 24 εργάτες αλλά στην πλήρη ανάπτυξή της οι εργαζόμενοι της μονάδας προβλέπεται να φτάσουν τους 150. Η άδεια που έχουν λάβει προβλέπει τη συνολική λειτουργία πέντε παραγωγικών μονάδων και όλων των λοιπών βοηθητικά έργα (συσκευαστήριο, χώρος παραγωγής ζωντανής τροφής) στο παλαιό δέλτα του ποταμού Καλαμά και οι μέτοχοι είναι αποφασισμένοι να τεθεί το έργο σε πλήρη λειτουργία.
Το Βιοασφαλές Κέντρο Υδατοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας «παντρεύει» τεχνολογίες υδατοκαλλιέργειας με νέες καινοτόμες τεχνολογίες κλειστών κυκλωμάτων, ανακυκλοφορείας υδάτων και διαχείριση αποβλήτων με αποτέλεσμα τη μηδενική εκροή προς το περιβάλλον τόσο λυμάτων όσο και νερού.
Ο κ.Τσάνης πέρα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενδιαφέρεται και για τον αθλητισμό και ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας «Θεσπρωτός», που φέτος αγωνίζεται στη Super League 2, έχοντας στον πάγκο της, τον παλιό γνώριμο των γηπέδων, Χουάν Ραμόν Ρότσα.
Με αφορμή όλη την διαδρομή του και τη ζωή από την μία ήπειρο στην άλλη, το μήνυμα που έστειλε ο κ.Τσάνης στα νέα παιδιά αλλά και σε όσους διαθέτουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες είναι: «Ποτέ μην παρατάς το όνειρο. Εάν πραγματικά πιστεύεις σε κάτι, κυνήγησε το. Και εάν πέσεις, μη μείνεις εκεί. Σήκω και συνέχισε».
Αναστασία Καρυπίδου / ΑΠΕ