“Θησαυροφυλάκιο βυζαντινής τέχνης” ήταν ο τίτλος του αφιερωμένου στη Θεσσαλονίκη ολοσέλιδου της Καθημερινής χτες, όπου η δημοσιογράφος Γιώτα Μυρτσιώτη παρουσιάζει το εξαιρετικό βιβλίο έργο ζωής του Ευθύμιου Ν. Τσιγαρίδα, μα να και η δική μας πόλη, η Καστοριά, σε δύο αναφορές σχετικές με τη βυζαντινή τέχνη (δε θα μπορούσε να ‘ναι αλλιώς):
Στη μία αναφορά μαζί με τον Μυστρά: “Σε καμία άλλη πόλη-πλην του Μυστρά και της Καστοριάς-δεν διατηρείται τόσο μεγάλος αριθμός έργων τέχνης υψηλής ποιότητας και σε τόσο μεγάλη χρονική έκταση”, ενώ στην άλλη αναφορά: “(…) Ειδικότερα στην περίοδο του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου (1282-1328), η οποία δικαιολογημένα θεωρείται τόσο από φιλολογική όσο και από καλλιτεχνική άποψη ως “χρυσός αιών” της Θεσσαλονίκης, επώνυμοι κορυφαίοι ζωγράφοι (Μανουήλ Πανσέληνος, Ευτύχιος και Μιχαήλ Αστραπάς, Γεώργιος Καλλέργης κ.ά.) και ανώνυμοι καλλιτέχνες επιδίδονται στη φιλοτέχνηση φορητών εικόνων, στην εικονογράφηση χειρόγραφων κωδίκων κ.ά. Παράλληλα, πολλοί ναοί κτίζονται και διακοσμούνται με τοιχογραφίες (και σε μία περίπτωση με ψηφιδωτά) στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στην περιφέρεια της Καστοριάς, στην Αχρίδα, στον χώρο της μεσαιωνικής Σερβίας, ενώ στην αγιώνυμη πολιτεία ανανεώνεται η διακόσμηση παλαιότερων ναών”…
Εμείς οι σημερινοί κάτοικοι της Καστοριάς χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που ζούμε σε μια πανέμορφη περιοχή και με το δίκιο μας. Όμως, πρέπει να ‘μαστε διπλά περήφανοι γιατί ζούμε σε τόπο-θησαυροφυλάκιο της βυζαντινής τέχνης-είμαστε;
ΥΓ: Δεν ήξερα ποια εικόνα να βάλω, τόσες πολλές που είναι οι ξεχωριστές εικόνες που υπάρχουν στον τόπο μας. Μπήκα στον πειρασμό να βάλω την τοιχογραφία της Μαυριώτισσας που χαράχτηκε πρόσφατα από ενήλικο συμπολίτη μας, μα το απέφυγα. Διάλεξα, τελικά, μία από τις πολλές που στολίζουν την πόλη μας, μετατρέποντάς την σε πραγματικό θησαυροφυλάκιο, τον εξαιρετικής τέχνης άμβωνα του Μητροπολιτικού μας Ναού…
Από το Facebook της Σόνιας Ευθυμιάδου
Βανδάλισε τοιχογραφίες στην Ι. Μ. Παναγίας Μαυριώτισσας (φωτογραφίες)