Το πρώτο κουδούνι ηχεί σήμερα στα σχολεία, όμως εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αντί να προετοιμάζονται για τη διδακτέα ύλη, εκλιπαρούν για ένα κατάλυμα, ει δυνατόν με παράθυρο, νεροχύτη, θέρμανση και ντουζιέρα με κουρτίνα.
Της Ιωάννας Φωτιάδη
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου που γνωστοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις ξεκίνησε η εβδομάδα των «παθών» τους. Με μισθούς από 736 έως 885 ευρώ καλούνται στις τουριστικές περιοχές να πληρώσουν ενοίκια από τα 400 ευρώ και άνω. «Δυσμενείς» τοποθετήσεις, επομένως, θεωρούνται πλέον οι Κυκλάδες, οι οποίες ακόμα βουλιάζουν από τουρίστες, που «επισκιάζουν» τους άρτι αφιχθέντες δημοσίους υπαλλήλους. Η άνοδος, ωστόσο, στα μισθώματα καθιστά και άλλους προορισμούς απλησίαστους. «Να είναι καλά η μαμά και ο μπαμπάς», λένε οι νεότεροι, ενώ όσοι έχουν κάνει δική τους οικογένεια άλλοτε δεν παρουσιάζονται και άλλοτε επιλέγουν ένα εξίσου δαπανηρό «aller retour».
Από την Καστοριά ξεκίνησε για τη Σαντορίνη η ψυχολόγος Αναστασία Τακαντζιά, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες πέντε σχολείων. «Εκανα αμέτρητα τηλεφωνήματα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μου έλεγαν να τους ξαναπάρω τον Νοέμβριο». Το πρώτο σπίτι που βλέπει η 27χρονη είναι χωρίς παράθυρο και με πολλή υγρασία. «Το ενοίκιο ήταν 600 ευρώ, οπότε σκεφθήκαμε με μια συνάδελφο να συγκατοικήσουμε, πράγμα μάλλον δύσκολο γιατί ο χώρος ήταν ενιαίος». Το οίκημα προοριζόταν για πλήρη ανακαίνιση, ωστόσο η ιδιοκτήτρια έκρινε ότι ήταν κατάλληλο για να μείνουν οι δύο νεαρές γυναίκες. Η Αναστασία θεωρεί ότι στάθηκε τυχερή, γιατί τελικά θα μείνει έναντι 280 ευρώ σε δωμάτιο ξενοδοχείου, από τα τέλη του μήνα. Αλλοι μένουν στο Ι.Χ. τους ή σε κάμπινγκ, ενώ πολλοί συγκατοικούν περιμένοντας να χειμωνιάσει για να αδειάσει κάποιο διαμέρισμα. Υπάρχουν σπιτονοικοκύρηδες που τονίζουν ότι τα σπίτια τους είναι «μόνο για κοπέλες», άλλοι κλείνουν απευθείας το τηλέφωνο όταν ακούνε ότι ο ενδιαφερόμενος είναι εκπαιδευτικός, «κάποιος αντιπρότεινε για να ρίξει το ενοίκιο από τα 500 ευρώ να του πουλήσει μια δασκάλα παλιά, προσωπικά της αντικείμενα». Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να αλληλοβοηθηθούν. «Κάποια στιγμή προτάθηκε να αποχωρήσουμε όλοι από τη Σαντορίνη, αλλά τελικά δεν βρήκαμε το σθένος να το κάνουμε, γιατί θα ακυρώναμε προσπάθειες και αναμονές ετών», σχολιάζει άλλος.