Ελλάδα

Eρώτηση 52 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ περί “ενδείξεων μεροληψίας για ένταξη της επένδυσης συζύγου βουλευτή της ΝΔ στον Αναπτυξιακό Νόμο”

Τους φακέλους των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν από την εταιρεία «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΚΕ» για την υπαγωγή της στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου, ζητούν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων υπό τον τίτλο «Αναπάντητα ερωτήματα, ενδείξεις μεροληψίας σχετικά με την ένταξη της επένδυσης συζύγου βουλευτή της ΝΔ στον Αναπτυξιακό Νόμο και καταστρατήγηση της διάταξης του άρθρου 57 του Συντάγματος».

Η ερώτηση που κατατέθηκε με επικεφαλής τον τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Οι βουλευτές ζητούν επίσης να κατατεθούν στη Βουλή οι εκθέσεις αξιολόγησης των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων, καθώς και οι εκθέσεις ελέγχου αποτελέσματος αξιολόγησης που συντάχθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων.

«Όπως έχει αποκαλύψει από τις 03/10 ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μαραβέγιας, βάσει του από 10-01-2022 αναρτημένου Οριστικού Πίνακα Κατάταξης της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων, μέσω της υπό σύσταση «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΚΕ», η οποία έχει μοναδική εταίρο και διαχειρίστρια τη σύζυγο του, εγκρίθηκε να λάβει: α) το ποσό των 1.626.083,06 ευρώ ως επιχορήγηση συμβατικής επένδυσης για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ, με το σύνολο του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης να ανέρχεται στο ποσό των 4.209.956 ευρώ και β) το ποσό των 2.626.171,63 ευρώ ως επιχορήγηση συμβατικής επένδυσης για τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης, με το σύνολο του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης να ανέρχεται σε 6.801.225,01 ευρώ», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν ότι «η συγκεκριμένη επιχορήγηση, πέραν των υπολοίπων, καταστρατηγεί τη διάταξη του άρθρου 57 του Συντάγματος, με την οποία καθορίζονται τα ασυμβίβαστα έργα του βουλευτή, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή του, υπό οιαδήποτε ιδιότητα, (προφανώς και με αυτή του πραγματικού ιδιοκτήτη όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση), σε εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα με το Δημόσιο».

Σημειώνουν επίσης, ότι «σύμφωνα τον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016, κατά το στάδιο ελέγχου πληρότητας και νομιμότητας κάθε επενδυτικού σχεδίου, θα πρέπει με ποινή αποκλεισμού, να τεκμηριωθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του κόστους του επενδυτικού σχεδίου είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση. Ωστόσο, όπως κι ο ίδιος ο κ. Μαραβέγιας έχει δηλώσει δημόσια, ούτε ο ίδιος, ούτε η σύζυγός του, ούτε η «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΚΕ» διέθεταν ίδια κεφάλαια για την κάλυψη του ενισχυόμενου κόστους. Όπως, επίσης, έχει δηλώσει και παραδεχθεί δημόσια ο κ. Μαραβέγιας (τόσο σε συνεντεύξεις του, όσο και με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), η υπό σύσταση ΙΚΕ δεν υπέβαλε επιστολή τράπεζας ή άλλου χρηματοδοτικού οργανισμού αναφορικά με την πρόθεση ή έγκριση χορήγησης δανείου προς αυτήν, ούτε όμως και η κα. Μαρία Τόπα (ως το φυσικό πρόσωπο που θα σύστηνε την ΙΚΕ) υπέβαλε επιστολή αναφορικά με την πρόθεσή της να λάβει τραπεζικό δανεισμό».

«Προκύπτει συνεπώς, το προφανές ερώτημα: Πώς ενέκρινε η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων τα υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια της «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΚΕ», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ενημερώσει τη Βουλή.

ΑΠΕ

Back to top button