«Η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πώς» αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την έκδοση των σημειωμάτων του Νοσοκομειακού Clawback για το β’ εξάμηνο 2021, που όπως σημειώνει εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2022, 10 μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς.
Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη, Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το ΔΣ του ΣΦΕΕ, κάνει λόγο για «δραματική υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου» και ζητά άμεση συνάντηση μαζί τους.
Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, «η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταξύ των ετών 2019-2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1%. Η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος και με αφαίρεση των κλειστών προϋπολογισμών που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί μεταξύ των ετών 2019-2022 κατά 10,1%. Το αποτέλεσμα αυτής της υποχρηματοδότησης είναι οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας μεταξύ των ετών 2019-2022 να αυξηθούν κατά 61,4%. Το 2021 η υπέρβαση αποτελεί το 55,2% της δαπάνης, ενώ το 2022 εκτιμούμε πως θα υπερβεί το 61% της δαπάνης». Σημειώνει δε ότι «έχει επιδεινωθεί και το μέσο χρονικό διάστημα πληρωμών που ανέρχεται σε 10-12 μήνες»,
Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι «το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος όσον αφορά το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής» και χαρακτηρίζει «ανυπόστατο» τον ισχυρισμό περί προκλητής ζήτησης.
ΑΠΕ