Ελλάδα

«Είτε θα μεταμοσχευόμουν, είτε θα πέθαινα» – Λήπτρια μοσχεύματος μιλάει για τη δωρεά οργάνων

Για τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας και στο πώς ο τραγικός θάνατος της 21χρονης Έμμας ευαισθητοποίησε τους Έλληνες να γραφτούν στις σχετικές λίστες δωρητών που σώσουν ζωές μίλησαν στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης και η Λυγερή Οικονομοπούλου, ψυχαναλύτρια η οποία περιέγραψε την αγωνία που πέρασε έως ότου λάβει μόσχευμα.

«Η δική μου ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, όταν σε νεαρή ηλικία διαγνώστηκα με ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προσέβαλε το συκώτι και μετά από αρκετά χρόνια δυστυχώς η ασθένειά μου έκανε μια πολύ οξεία υποτροπή, όπου εκεί οι γιατροί μου με ενημέρωσαν ότι η μεταμόσχευση θα ήταν μονόδρομος για εμένα» δήλωσε η κ. Οικονομοπούλου.

Μιλώντας για τις συγκλονιστικές στιγμές που πέρασε η ίδια και η οικογένειά της, αναμένοντας το σωτήριο μόσχευμα στην ηλικία των 40 ετών, η κ. Οικονομοπούλου ανέφερε ότι η αναμονή αυτή «είναι η πιο τραγική και δύσκολη εκκρεμότητα στη ζωή του ανθρώπου» Και όπως χαρακτηριστικά είπε, «εγώ και η οικογένειά μου χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Τρομοκρατήθηκαμε, πανικοβληθήκαμε και ιδιαίτερα η σκέψη η κορούλα μου που τότε ήταν ήταν οκτώμισι ετών, μπορεί να χάσει τη μαμά της ήταν πιο εφιαλτική για εμένα».

Η ίδια μίλησε με θερμά λόγια για τη νοσηλεία της στο Λαϊκό Νοσοκομείο: «Ο γιατρός και η ομάδα του μάς στήριξε τόσο πολύ, σε όλες αυτές τις δυσκολίες. Ήταν εκεί να μας εμψυχώνει κάθε στιγμή, να μας δίνει κουράγιο, να μας καθησυχάζει ότι ένα μόσχευμα θα βρισκόταν και για εμένα και θα μπορούσα πάλι να πάρω τη ζωή πίσω και η κόρη μου να έχει πάλι πίσω τη μανούλα της, γερή και δυνατή στο σπίτι».

Ο θεράπων ιατρός της και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, μίλησε στις «Συνδέσεις» για τους ασθενείς που βρίσκονται για χρόνια στη λίστα αναμονής και τα μοσχεύματα που χάνονται λόγω της έλλειψης συντονισμού από τις αρμόδιες αρχές.

Η ζωή τους κινδυνεύει αν δεν βρεθεί μόσχευμα

«Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι και περιμένουν υποψήφιοι για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ήπατος, είναι βαριά ασθενείς. Η ζωή τους κινδυνεύει και κάποιοι δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν πριν βρεθεί το πολυπόθητο μόσχευμα» δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Μιλώντας για τη δωρεά οργάνων τόνισε ότι «η πλειονότητα των Ελλήνων δεν είναι αρνητική στη μεταμόσχευση και αυτό το έχουν δείξει και έρευνες. Δεν έχουμε καλή οργάνωση σαν χώρα στο να βρίσκουμε τους δότες όταν αυτοί φεύγουν από τη ζωή. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα σε δύσκολες ώρες» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΜ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν ζωή με το θάνατό τους μπορούν να μπουν στο σάιτ του οργανισμού ή να απευθυνθούν σε ένα ΚΕΠ και να δηλώσουν ότι θέλουν να γίνουν δωρητές.

Μιλώντας για τον χαμό της 21χρονης Εμμας στη Θεσσαλονίκη που προσέφερε, μετά θάνατον ζωή σε συνανθρώπους της αποκάλυψε ότι πολύς κόσμος συμπλήρωσε μαζικά την σχετική αίτηση.

«Μετά τον άδικο χαμό της Έμμας και την προσφορά οργάνων από τους γονείς της, άρα πολλοί άνθρωποι μαζικά, ξεπέρασαν τα ρεκόρ για το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα και δήλωσαν δωρητές οργάνων» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Όπως είπε, «οι δηλώσεις δεν σημαίνουν αυτόματα και δωρεά. Αν δεν συντηρηθεί ο άνθρωπος τεχνητά η κυκλοφορία του εκείνες τις δύσκολες ώρες, αν δεν ειδοποιηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, δε θα προχωρήσει η δωρεά».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Back to top button