Καστοριά

travel.gr: Αποστολή στο Ντολτσό (φωτογραφίες)

Η συνοικία της Καστοριάς που θα σας γοητεύσει με την ιστορία και την αρχιτεκτονική της.

Η παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς με τα μακεδονίτικα αρχοντικά

Ντολτσό σημαίνει «γλυκό». Δεν είναι τυχαίο που οι παλαιοί Καστοριανοί ονόμασαν έτσι την γραφική συνοικία που δεσπόζει επιβλητική στη νότια πλευρά της πόλης, με τα μακεδονίτικα αρχοντικά -ξεχωρίζουν τα ξύλινα χαγιάτια και τα πολύχρωμα βιτρό στις όψεις τους- και τις παλιές εκκλησίες της να καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης Ορεστιάδα.
Του Παναγιώτη Σαββίδη
Μπορεί η ονομασία αυτή να δόθηκε στην περιοχή λόγω του καλού κλίματος που επικρατεί κατά τους χειμερινούς μήνες, σε σχέση με την συνοικία Απόζαρι στο βόρειο κομμάτι της Καστοριάς -επίσης με έντονο παραδοσιακό χρώμα- που όμως κυριαρχούν οι παγωμένοι βοριάδες, αλλά σαν περπατήσεις τα λιθόστρωτα καλντερίμια γύρω από την γραφική πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ, νιώθεις την νοσταλγική γλύκα πως ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο.
Στο Ντολτσό αποτυπώνεται απόλυτα το λαμπρό παρελθόν της Καστοριάς. Τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, του 17ου και 18ου αιώνα, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του οικονομικού πλούτου της εποχής, λόγω της εμπορίας γουναρικών. Αρχοντικά, τριώροφα συνήθως εναρμονισμένα απόλυτα με το περιβάλλον, με κλειστούς εξώστες και παράθυρα, ψηλούς μαντρότοιχους, εσωτερικές αυλές και κήπους.
Όλο το άρθρο και οι φωτογραφίες στο travel.gr
 

 

 

Back to top button