Ελλάδα

ΕΡΤ Αρχείο: 170 χρόνια Γεώργιος Σουρής (βίντεο)

Φέτος συμπληρώθηκαν 170 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γεωργίου Σουρή, στις 2 Φλεβάρη 1853. Ο Σουρής γεννήθηκε στη Σύρο και καταγόταν από τη μεριά του πατέρα του από τα Κύθηρα και από τη μεριά της μητέρας του από τη Χίο.

Ο Γεώργιος Σουρής έγραψε ποιήματα, αλλά και έμμετρα θεατρικά έργα ενώ αρκετές φορές προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 1872 ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη λογοτεχνία, δημοσιεύοντας ποιήματα στο περιοδικό «Φως». Ακολούθησε το 1873 η έκδοση της ποιητικής συλλογής «Συλλογή Λυρικών Ασμάτων». Το 1883 κυκλοφόρησε η έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα του «Ο Ρωμηός».

Πραγματοποίησε μια έμμετρη μετάφραση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Νεφέλαι», η οποία ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1900 και στην Αίγυπτο το 1901, σε δική του σκηνοθεσία. Ο Σουρής υπήρξε πολύ δημοφιλής στο  κοινό, λόγω του  ιδιαίτερα έξυπνου ευθυμογραφικού χαρακτήρα των κειμένων του αλλά και για την ιδιοσυγκρασιακή γλώσσα του, ένα υβρίδιο δημοτικής και καθαρεύουσας. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1919.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ: ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ ΓΕΛΙΟ (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ)

Οι «Εκπομπές που αγάπησα» είναι σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του.  Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ο  Γερμανός  θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα που είχε κάνει στον σατιρικό ποιητή Γιώργο Σουρή μέσα από την εκπομπή «Πορτραίτο της Πέμπτης» (προβλήθηκε στις 4/3/1976).

Αρχικά ο Γερμανός παρουσιάζει σπάνια έκδοση του 1887 με την ποίηση του Σουρή και στη συνέχεια προβάλλεται το γκάλοπ της Λιάνας Κανέλλη, ρεπόρτερ του «Πορτραίτου της Πέμπτης» στο Ζάππειο, γύρω από την προτομή του ποιητή. Ο Γερμανός απαγγέλει τμήμα του πορτραίτου- ποιήματος «Η Ζωγραφιά» και δείχνει στους τηλεθεατές την εφημερίδα «Ο Ρωμηός».

Η κόρη του ποιητή Μυρτώ Σουρή μιλά για τη ζωή και το έργο του πατέρα της ενώ μας ξεναγεί στο ιστορικό σαλόνι του σπιτιού του. Συζητά ακόμη για την εφημερίδα «Ο Ρωμηός» και διαβάζει ποιήματα του Σουρή. Ο Γερμανός ξεφυλλίζει το χειρόγραφο του θεατρικού έργου «Χειραφέτηση». Έπειτα σπουδαίοι ηθοποιοί διαβάζουν ποιήματα του Σουρή. Ο Κώστας Βουτσάς διαβάζει το «Ελενιώ»,  ο Γιάννης Γκιωνάκης το «Τίνος Μοιάζει», ο Σωτήρης Μουστάκας το «Αθήνα» και ο Γιώργος Κωνσταντίνου  διαβάζει το «Καταργούμε» ή «Κατάργησις».

Στη συνέχεια για τον μεγάλο ποιητή μιλούν ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς, ο σκιτσογράφος-θεατρικός συγγραφέας Μέντης Μποστατζόγλου (Μποστ) και συγγραφέας Κώστας Πρετεντέρης, απαντώντας στο ερώτημα «τι θα έκανε ο Σουρής αν ζούσε σήμερα» στον συνεργάτη της εκπομπής Γιάννη Μουτσόπουλο. Τέλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος διαβάζει στίχους του Σουρή από την εφημερίδα «Ρωμηός» oι οποίοι ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές της ελληνικής πραγματικότητας. Η εκπομπή κλείνει με τη Μυρτώ Σουρή που ξεναγεί το Γερμανό στο σαλόνι του ποιητή και στις ντοκουμέντα που υπάρχουν εκεί.

Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλεται αρχειακό υλικό σχετικά με τον ποιητή (χειρόγραφα, φωτογραφίες) αλλά και υλικό πολιτικού περιεχομένου όπως υλικό για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και για τη συνάντηση Κληρίδη- Ντεκτάς στη Βιέννη.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Μουσική Τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατείνα Κατωτάκη

Hμερομηνία πρώτης προβολής: 18/12/1994

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Νικόλαος Βογιατζής

Back to top button