Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό διατηρούν οι ντόπιοι στα Γρεβενά. Ένα χωριό που το όνομά του επιβεβαιώνει την ομορφιά του.
Σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της χώρας μας και μπορεί εύκολα να παινεύεται για το όνομά του.
Η Καλλονή Γρεβενών με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα καλντερίμια παραδοσιακής τεχνοτροπίας θεωρείται must για μια χειμερινή – και όχι μόνο – απόδραση.
Από την Καλλονή δεν θα μπορούσε να λείπει η ιστορία. Αρχικά ονομαζόταν Λούντζι ενώ το 1926 πήρε την ονομασία που έχει τώρα. Ο πρώτος οικισμός στην περιοχή δημιουργήθηκε περίπου το 1700 από επτά οικογένειες που έψαχναν ένα μέρος καλά κρυμμένο ώστε να αποφύγουν τις επιθέσεις των Τουρκαλαβανών. Τον 18ο αιώνα το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους, ενώ το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων απελευθερώθηκε.
Για τους λάτρεις του βουνού αλλά και της άγριας ομορφιάς της Πίνδου, η Καλλονή μόλις 29 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για εκδρομές στα γύρω χωριά αλλά και το μοναδικό Εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα.
Από την άλλη, αν κάποιος επισκέπτης θέλει απλώς να ξεκουραστεί μπορεί να επιλέξει να μείνει στο χωριό απολαμβάνοντας τις τοπικές λιχουδιές και τα κρασιά ντόπιας παραγωγής στα καφενεία και στα ταβερνάκια της πλατείας.
Κανείς όμως δεν γίνεται να φύγει από την Καλλονή αν δεν δοκιμάσει μανιτάρια, καθώς η περιοχή των Γρεβενών έχει παράδοση σε αυτά. Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδοσιακά προϊόντα που θα βρει κανείς για να δοκιμάσει και να πάρει μαζί του στην επιστροφή.
Ανάμεσα στα τυριά, ξεχωρίζει το ανεβατό και το κεφαλοτύρι αλλά και τα χειροποίητα ζυμαρικά και σπιτικά γλυκά του κουταλιού.
Η Καλλονή το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα απογοητεύσει τον επισκέπτη.
Πώς πάω στην Καλλονή Γρεβενών
Ξεκινώντας από την Αθήνα, η απόσταση μέχρι τα Γρεβενά είναι περίπου 400 χιλιόμετρα και από εκεί μέχρι την Καλλονή ακόμα 29χλμ. Οι Θεσσαλονικείς είναι πιο τυχεροί καθώς μπορούν να φτάσουν στο γραφικό χωριό σε μόλις μία ώρα και 40 λεπτά αφού απέχει μόλις 165 χλμ.
Τι άλλο να επισκεφτώ
Αν κάποιος φτάσει μέχρι την Καλλονή θα είναι πραγματικά κρίμα να μην επισκεφτεί τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, που σημαίνει «Ζεστή Κοιλάδα» στα βλάχικα. Βρίσκεται στα νότια του νομού των Γρεβενών στο βορειοανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και σε έκταση περίπου 69 χιλιάδων στρεμμάτων και φιλοξενεί 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, αλλά και πλούσια χλωρίδα, με πυκνά δάση μαύρης και λευκόδερμης πεύκης, όπως και οξιάς.
Λίμνες Φλέγκα
Στο όρος Μαυροβούνι και σε υψόμετρο 1960 και 1940 μέτρων, οι λίμνες Φλέγκα αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο του νομού για τους φυσιοδίφες. Οι λίμνες θυμίζουν αλπικό τοπίο και φιλοξενούν βατράχουν και τους αλπικούς τρίτωνες που αποτελούν προστατευόμενο είδος.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
Οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να το απολαύσουν στο χιονοδρονικό κέντρο Βασιλίτσας, στην οροσειρά της Πίνδου, 42 χλμ. από τα Γρεβενά. Με υψόμετρο 1.646-2.115 μέτρα, 8 αναβατήρες και 16 πίστες συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων, το χιονοδρομικό αυτό δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.