ΕλλάδαΚαστοριάΝεστόριο

Φωτοβολταϊκά σχεδιάζει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση στον Δήμο Νεστορίου για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες

Σχέδιο της κυβέρνησης για δωρεάν ρεύμα σε 38 ορεινούς δήμους – Ποιοι δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα

Τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των  38 μικρών ορεινών δήμων της χώρας σχεδιάζει να καλύψει η κυβέρνηση με «πράσινη» ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Της Μάχης Τράτσα

Στον σχεδιασμό, ο οποίος θα περιληφθεί στο «στρατηγικό σχέδιο για την ορεινότητα», προτείνεται να καλυφθεί το 80% των λογαριασμών ρεύματος των περίπου 220.000 μόνιμων κατοίκων στις συγκεκριμένες μειονεκτικές περιοχές της χώρας, μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (Virtual Net Metering), δηλαδή εγχέοντας στο ηλεκτρικό δίκτυο την ενέργεια που παράγουν φωτοβολταϊκά συστήματα και συμψηφίζοντάς τη με την κατανάλωση.

Έχει υπολογιστεί ότι, η απαιτούμενη ισχύς από φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στους 38 μικρούς ορεινούς δήμους είναι 142,6 MW (μεγαβάτ).

Το κόστος της επένδυσης έχει υπολογιστεί στα 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται για τους καταναλωτές 37,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από αυτά τα 48,4 MW (κόστος ηλιακών συστημάτων  33,9 εκατ. ευρώ) θα εξυπηρετούν τους οικιακούς καταναλωτές και θα περιορίσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες κατά 11,2 εκατ. ευρώ/έτος.

Τα  4,8 MW (με κόστος κατασκευής 3,4 εκατ. ευρώ) θα χρειαστούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), οι οποίοι θα εξοικονομούν 0,8 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα υπόλοιπα θα αφορούν επιχειρήσεις και δημόσιες/δημοτικές υποδομές.

Τα δίκτυα

Όμως ο δρόμος προς την ενεργειακή αυτονομία των 38 ορεινών δήμων είναι ακόμη …κακοτράχαλος. Εξαιτίας των κορεσμένων ηλεκτρικών δικτύων, σε 17 από τους 38 μικρούς ορεινούς δήμους δεν είναι εφικτό να κατατεθούν άμεσα νέα αιτήματα σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών διότι δεν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης ισχύος και θα αναζητηθούν άλλες τεχνικές λύσεις με το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος.

Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μέσω της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν επιφέρει κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα ως προς την εύρεση ηλεκτρικού χώρου, π.χ. στον Δήμο Παρανεστίου δημιουργείται διαθέσιμη ισχύς 0,3 MW, η οποία δεν είναι αρκετή για υποβολή νέας αίτησης σύνδεσης φωτοβολταϊκού στο δίκτυο διανομής, διότι κρίνεται ως οριακή.

Οι Δήμοι Επιδαύρου και Νεμέας συνεχίζουν να έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο απορρόφησης ισχύος με 109,5 MW και 91,1 MW αντίστοιχα.  Στον αντίποδα, οι δήμοι Λίμνης Πλαστήρα και Κεντρικών Τζουμέρκων   έχουν από τα χαμηλότερα περιθώρια απορρόφησης με μόλις 2,4 MW και 0,6 MW και είναι αμφίβολο αν μπορούν να υποδεχθούν αιτήματα σύνδεσης στο δίκτυο από Φ/Β σταθμούς.

Οι δήμοι

Το πρόγραμμα για δωρεάν «πράσινο» ρεύμα θα αφορά τους δήμους Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων Ρεθύμνης, τους δήμους Βόρειας Κυνουρίας,  Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Νότιας Κυνουρίας Αρκαδίας, τους δήμους Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Μετσόβου Πωγωνίου και Κόνιτσας Ιωαννίνων, τους δήμους Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, τους δήμους Βελβεντού και Σερβίων Κοζάνης, τους δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας καθώς και τους δήμους  Αγράφων Ευρυτανίας,  Βιάννου Ηρακλείου,  Δεσκάτης Γρεβενών, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας  Βοιωτίας, Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας, Επιδαύρου Αργολίδας, Ζαγοράς-Μουρεσίου Μαγνησίας, Θέρμου Αιτωολακαρνανίας, Καλαβρύτων Αχαΐας,  Καντάνου-Σελίνου Σφακίων, Κάτω Νευροκοπίου και  Παρανεστίου Δράμας, Νεμέας Κορινθίας, Νεστορίου Καστοριάς, Οροπεδίου Λασιθίου,  Πρεσπών Φλώρινας,  Φιλιατών και Σουλίου Θεσπρωτίας.

ot.gr

Back to top button